Η Νοερή Απεικόνιση είναι μία διεπιστημονική μέθοδος θεραπείας και πρόληψης με ρίζες βαθιά μέσα στο χρόνο όπως μαρτυρούν αρχαίες συγγραφές πολλών πολιτισμών που αναφέρονται σε θεαματικές θεραπείες που προκύπτουν από την πρακτική της. Σύμφωνα με το Κέντρο Διορατικού Οραματισμού και Νοερής Απεικόνισης, Apollo Gateway of Mental Imagery, οι αναφορές αυτές πλέον επιβεβαιώνονται από ένα μεγάλο σύνολο κλινικών και εμπειρικών μελετών. Σε αυτές καταγράφεται η αποτελεσματικότητα της Νοερής Απεικόνισης στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος παθήσεων όπως είναι η παχυσαρκία (1), η αϋπνία (2), οι φοβίες και το άγχος (3), η κατάθλιψη (4), οι καρδιολογικές παθήσεις (5), οι διατροφικές διαταραχές (6), ο καρκίνος (7), το άσθμα (8) και πολλές άλλες.
Ασκούμε ήδη νοερή απεικόνιση;
Η νοερή απεικόνιση είναι η διαδικασία κατά την οποία, μέσω των αισθήσεων και εν απουσία ερεθισμάτων του εξωτερικού περιβάλλοντος, ο νους επικοινωνεί με τη γλώσσα των εικόνων. Η επικοινωνία αυτή, όμως, δεν περιορίζεται στη γλώσσα των εικόνων, καθώς γίνεται αντιληπτή και μέσω της ακοής, της οσμής, της σωματικής αίσθησης ή ακόμα και απλά ως γνώση (Eisner, 2011).
Advertisment
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της νοερής απεικόνισης, ήδη απεικονίζουμε νοερά και ακουσίως τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες που τρέφουμε, καθώς και τις εμπειρίες που βιώνουμε. Παραδείγματος χάρη, ενόψει ενός γεγονότος που αναμένουμε να γίνει, τείνουμε να απεικονίζουμε τη θετική ή αρνητική του έκβαση ανάλογα με το πώς αντιλαμβανόμαστε, νιώθουμε, βλέπουμε και βιώνουμε αυτή τη στιγμή τον εαυτό μας.
Έρευνες με εγκεφαλογραφήματα έχουν δείξει ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με αυτό που θεωρείται «κανονική» αντίληψη ενεργοποιούνται και με τη νοερή απεικόνιση (Miyashita, 1995). Για παράδειγμα, η νοερή απεικόνιση ενός τηλεφώνου, ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν βλέπεις ένα τηλέφωνο μπροστά σου (Posner, 1993). Πρόκειται για μια φυσιολογική και έμφυτη ικανότητα την οποία, μεγαλώνοντας, εκπαιδευτήκαμε να παραμελούμε και καθοδηγηθήκαμε να εμπιστευόμαστε κυρίως τη λογική. Έτσι, η συνειδητή, δημιουργική και ευεργετική πτυχή της ικανότητας αυτής δε διδάσκεται ευρέως.
Το Κέντρο Διορατικού Οραματισμού και Νοερής Απεικόνισης, Apollo Gateway of Mental Imagery, ισχυρίζεται πως, όπως η λογική είναι ένας τρόπος σκέψης που αξιοποιείται στη σύγχρονη επιστήμη, η οποία τεμαχίζει, αναλύει και αναδιαρθρώνει ένα φαινόμενο, η νοερή απεικόνιση είναι ο διορατικός τρόπος σκέψης που μάς φέρνει σε επαφή με την εσωτερική μας πραγματικότητα. Χωρίς τον διορατικό τρόπο σκέψης, δεν θα μπορούσαμε να εμπνευστούμε νέες ιδέες και λύσεις. Είναι ο δημιουργικός τρόπος σκέψης με τον οποίο υπερβαίνουμε τους περιορισμούς της λογικής, βγαίνουμε από τη ζώνη της άνεσής μας και μάς αποκαλύπτονται νέες πιθανότητες και δυνατότητες.
Advertisment
Πώς λειτουργεί η συνειδητή εφαρμογή της νοερής απεικόνισης;
Η ιδρύτρια του Apollo Gateway of Mental Imagery, κα Χριστοφορίδη, προτείνει ότι η συνειδητή εφαρμογή της νοερής απεικόνισης συνάδει με την επιστήμη της Φαινομενολογίας που είναι η επίγνωση του βιώματος αυτή τη στιγμή χωρίς ερμηνείες και αναλύσεις. Αποκτώντας επίγνωση του πώς απεικονίζουμε τον εαυτό μας και τις καταστάσεις που βιώνουμε, αποκτούμε επίγνωση όχι μόνο των περιορισμών που έχουμε δημιουργήσει και σύμφωνα με τις οποίες πράττουμε, αλλά συγχρόνως και των λύσεων και πιθανοτήτων που μάς είναι άμεσα διαθέσιμες και που μπορούμε να υιοθετήσουμε.
Με άλλα λόγια, η συνειδητή και εκούσια εφαρμογή της έμφυτης ικανότητάς μας να απεικονίζουμε νοερά, μπορεί να οδηγήσει σε μια αποκαλυπτική εμπειρία μεταμόρφωσης που μάς καθιστά ικανούς να βρίσκουμε νέους τρόπους προσέγγισης των προκλήσεων που μάς παρουσιάζει η ζωή. Για παράδειγμα, να έχουμε όμορφες και υγιείς σχέσεις ή να τις αποκαταστήσουμε εάν αυτές δεν λειτουργήσουν ευεργετικά, να απαλλαγούμε από συνήθειες που δεν είναι ωφέλιμες πλέον, αλλά και να αναπτύξουμε τη δύναμη εκείνη, που μάς οδηγεί στην προσωπική μας επιτυχία.
Η αλήθεια είναι πως, αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί γύρω από τη νοερή απεικόνιση και τη θεραπευτική της ικανότητα και τουλάχιστον, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι αρκετά ελπιδοφόρα. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί, εάν όντως καθορίσουμε την ψυχολογική και σωματική μας υγεία, την επιτυχία, τη ζωή μας και τις σχέσεις μας, κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη σημασία που δίνουν οι επιστήμονες στην ανάπτυξη της φαντασίας μας κατά τη διάρκεια της προσχολικής μας ηλικίας, αλλά και το ρόλο που παίζει η ψυχολογία ως προς τη διαμόρφωση της σωματικής μας υγείας, τότε, το μόνο που απομένει είναι να δούμε και στην πράξη την εφαρμογή της νοερής απεικόνισης στο διήμερο σεμινάριο στις 2 & 3 Μαρτίου, με την κα Δήμητρα Χριστοφορίδη.
Η Δήμητρα Χριστοφορίδη διοργανώνει σεμινάριο με θέμα «Αυτοΐαση με Νοερή Απεικόνιση». Μάθετε περισσότερα εδώ
[toggle title="Πηγές"]
- Bornstein & Sipprelle, 1983
- Sheikh, 1976
- Habeck & Sheikh, 1984, Meichnbaum, 1977, Singer 1974
- Bornstein & Sipprelle, 1983
- Schultz, 1984
- Arabian, 1982, Bell & Schwartz, 1975, Furedy & Klajner, 1978
- Hall, 1984
- Epstein et al, 2004
[/toggle]