,

Ποιες τροφές είναι επικίνδυνο να ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων μας έχει χαρίσει πολύτιμο χρόνο και μας διευκολύνει στο να καταναλώνουμε χθεσινό φαγητό γρήγορα και εύκολα. Όμως υπάρχουν ορισμένες τροφές που

Ποιες τροφές είναι επικίνδυνο να ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων μας έχει χαρίσει πολύτιμο χρόνο και μας διευκολύνει στο να καταναλώνουμε χθεσινό φαγητό γρήγορα και εύκολα. Όμως υπάρχουν ορισμένες τροφές που αποδεικνύονται τοξικές όταν τις ξαναζεστάνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Επίσης, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν μαγειρεύει σωστά τις τροφές μας, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένα βακτήρια μπορεί να επιβιώσουν, κάνοντας το φαγητό μας ανθυγιεινό. Για να μειώσετε τους κινδύνους, μην ζεσταίνετε ή μαγειρεύετε στο φούρνο μικροκυμάτων τις παρακάτω 8 τροφές.

Advertisment

8 τροφές που είναι επικίνδυνο να ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων

Καλά βρασμένα αυγά

Όταν βάζετε ένα αυγό ολόκληρο στο φούρνο μικροκυμάτων, η υγρασία μέσα δημιουργεί μια ακραία συσσώρευση ατμού και μπορεί ακόμα και να κάνει το αυγό να εκραγεί. Γι΄αυτό πρώτα καθαρίστε το και κόψτε το σε κομμάτια πριν το ζεστάνετε.

Μητρικό γάλα

Πολλές νέες μαμάδες καταψύχουν το γάλα και το αποθηκεύουν για μετέπειτα χρήση. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο, αλλά το επικίνδυνο είναι να το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων. Και αυτό διότι, όπως προείπαμε, το γάλα δεν ζεσταίνεται ομοιόμορφα και έτσι μπορεί να κάψει τη γλώσσα και το λαιμό του μωρού.

Επεξεργασμένο κρέας

Τα επεξεργασμένα κρέατα συχνά περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά που αντέχουν για αρκετό καιρό. Οπότε ξαναζεσταίνοντάς τα, επιδεινώνετε την αλλοίωση αυτών του ουσιών και θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Advertisment

Ρύζι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ξαναζέσταμα του ρυζιού μπορεί να προκαλέσει μέχρι και δηλητηρίαση. Κι αυτό λόγω της παρουσίας ενός αρκετά ανθεκτικού βακτηρίου που ονομάζεται Bacillus cereus. Η ζέστη μπορεί μεν να εξοντώσει αυτό το βακτήριο, αλλά μπορεί να έχει αφήσει ήδη τοξικούς σπόρους που επιβιώνουν.

Κοτόπουλο

Το σημαντικότερο που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν εξοντώνει πάντα όλα τα βακτήρια. Έτσι μπορείτε να καταλάβετε γιατί το κοτόπουλο υπάρχει σε αυτή τη λίστα: είναι καλύτερα να αποφύγετε έστω και την μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης από σαλμονέλα.

Φυλλώδη λαχανικά

Αν θέλετε να απολαύσετε με ασφάλεια το κάλε ή το σπανάκι σας, καλύτερα να τα ξαναζεστάνετε σε κανονικό φούρνο. Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να μετατρέψει το νιτρικό οξύ σε νιτροζαμίνες, μια καρκινογόνα δηλαδή ουσία.

Παντζάρια

Η ίδια χημική αντίδραση που συμβαίνει στο σπανάκι ισχύει και για τα παντζάρια. Όμως, το καλό εδώ είναι ότι τα παντζάρια είναι εξίσου νόστιμα και κρύα.

Κόκκινες πιπεριές

Όταν ξαναζεσταίνουμε τις κόκκινες πιπεριές στο φούρνο μικροκυμάτων, η χημική ουσία που τους δίνει την πικάντικη γεύση, απελευθερώνεται στον αέρα. Συνεπώς, μπορεί να κάψει τα μάτια και το λαιμό σας. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος για να κινδυνεύσετε.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2271411/pdf/epidinfect00053-0016.pdf

https://www.livestrong.com/article/483206-safe-ways-to-cook-cool-reheat-rice/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160501006924

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf991187k

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση