Πώς τα μικρά βήματα μετατρέπονται σε τεράστια άλματα

«Γίνετε εκατομμυριούχος, επενδύοντας μόλις πενήντα δολάρια το μήνα», ήταν η εντυπωσιακή επικεφαλίδα σε ένα άρθρο που πρόσφατα βρέθηκε στο γραφείο μου. Αυτό ακριβώς μας

Πώς τα μικρά βήματα μετατρέπονται σε τεράστια άλματα

«Γίνετε εκατομμυριούχος, επενδύοντας μόλις πενήντα δολάρια το μήνα», ήταν η εντυπωσιακή επικεφαλίδα σε ένα άρθρο που πρόσφατα βρέθηκε στο γραφείο μου. Αυτό ακριβώς μας έλειπε, σκέφτηκα καθώς άρχιζα να διαβάζω, ένα ακόμα κόλπο του τύπου «πώς να γίνετε πλούσιος εύκολα και γρήγορα». Όσο περισσότερο διάβαζα όμως, τόσο περισσότερο καταλάβαινα ότι ο αρχικός μου σκεπτικισμός ήταν λανθασμένος.

Αυτό που υποστήριζε το άρθρο ήταν απόλυτα λογικό και επιβεβαιωνόταν πολύ εύκολα. Αν λοιπόν επενδύετε με συνέπεια πενήντα δολάρια κάθε μήνα, τότε η επένδυσή σας θα φτάσει το ένα εκατομμύριο δολάρια μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα – στην περίπτωση αυτή, περίπου σαράντα χρόνια.
Το διάστημα αυτό φαίνεται κάπως μεγάλο, αλλά το παράδειγμα δείχνει ότι τα μικρά πράγματα κατορθώνουν πραγματικά να γίνουν μεγάλα, αν συσσωρευτούν με συνέπεια κι επιμονή.

Advertisment

Η αρχή των συσσωρευμένων κερδών είναι μια απλή αρχή, αλλά ελάχιστοι άνθρωποι την εφαρμόζουν στη ζωή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που σήμερα μόλις και καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα με το μισθό τους, θα συνεχίσουν να κάνουν ακριβώς το ίδιο και μετά από πολλά χρόνια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Επειδή η ιδέα της αποταμίευσης ενός εκατομμυρίου δολαρίων φαντάζει τόσο τρομακτική, που πολλοί άνθρωποι δεν τολμούν καν να αρχίσουν να αποταμιεύουν. Η σκέψη που κάνουν όλοι είναι: «Μα πώς θα μπορούσα να αποταμιεύσω ένα εκατομμύριο δολάρια, όταν μόλις που μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου;».

Οι μεγάλοι στόχοι, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για προσωπικούς ή επιχειρηματικούς στόχους, φοβίζουν τους ανθρώπους και τις περισσότερες φορές φαίνονται ανέφικτοι. Αυτός είναι ο λόγος που η εφαρμογή της αρχής του να μετατρέπουμε τα μικρά βήματα σε τεράστια άλματα έχει τόσο μεγάλη σημασία για την επίτευξη των στόχων μας.

Advertisment

Ο Μαρκ Τουαίην είπε κάποτε: «Το μυστικό για να προοδεύσετε είναι να ξεκινήσετε. Το μυστικό για να ξεκινήσετε είναι να κατακερματίσετε τις δύσκολες και περίπλοκες εργασίες σας σε μικρότερες και ευκολότερες, και κατόπιν να ξεκινήσετε από την πρώτη».

Μόλις ολοκληρώσετε με επιτυχία αυτό το πρώτο σας βήμα, στηρίξτε την παραπέρα πορεία σας σε αυτό που μόλις πετύχατε. Η διαδικασία του να χτίζουμε πάνω σε αυτά που ήδη έχουμε πετύχει, έχει τεράστια σημασία στο να φτάσουμε σε δύσκολους και φαινομενικά ακατόρθωτους στόχους. Για να μετατρέψετε τα μικρά βήματα σε τεράστια άλματα, κάθε προσπάθεια που κάνετε θα βασίζεται στα οφέλη και στα κέρδη των προηγούμενών σας προσπαθειών.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Wes Beavis «Πώς να γίνετε ο άνθρωπος που ανέκαθεν ονειρευόσασταν» από τις εκδόσεις θέσις

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Πώς μπορείτε να ωθήσετε το έφηβο παιδί σας στην προσωπική ανάπτυξη;
Πώς να επηρεάζεις τους ανθρώπους
Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας... να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση