, , ,

Οι άνθρωποι αισθάνονται το μαγνητικό πεδίο της γης, σύμφωνα με νέα έρευνα

Υπάρχουν διάφορες εξελικτικές θεωρίες σχετικά με τις ικανότητες του ανθρώπινου είδους ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος ανήκει στην κατηγορία των “ζώων”

Οι άνθρωποι αισθάνονται το μαγνητικό πεδίο της γης, σύμφωνα με νέα έρευνα

Υπάρχουν διάφορες εξελικτικές θεωρίες σχετικά με τις ικανότητες του ανθρώπινου είδους ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος ανήκει στην κατηγορία των “ζώων” αλλά είναι το μόνο από αυτά που εμφανίζει λογική. Οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα έχουν χρησιμοποιήσει σε όλη τη διάρκεια της εξελικτικής πορείας τους όλα τα σημεία της φύσης για να επιβιώσουν.

Ορισμένα από αυτά τα πλάσματα, όπως τα μεταναστευτικά πουλιά, οι θαλάσσιες χελώνες, τα σαλιγκάρια, οι μύγες, οι μέλισσες, οι βάτραχοι, τα σκουλήκια, ακόμη και ορισμένα βακτήρια, χρησιμοποιούν το γήινο μαγνητικό πεδίο ως πυξίδα που τους βοηθά στον προσανατολισμό τους.

Advertisment

Ωστόσο, πλέον οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο τις πρώτες άμεσες ενδείξεις πως οι άνθρωποι, όπως και άλλα ζώα στη φύση, μπορούν να αισθανθούν το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Επικεφαλής της ενδιαφέρουσας αυτής έρευνας ήταν ο βιοφυσικός Τζόε Κίρσβινκ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να επιβεβαιώσουν ότι και οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται χωρίς να το καταλαβαίνουν συνειδητά το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο είναι περίπου 100.000 φορές ασθενέστερο σε σχέση με αυτό που δημιουργούν οι μαγνητικοί τομογράφοι.

Για τη μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα με 34 εθελοντές καθισμένους μέσα σε ένα σκοτεινό θάλαμο μονωμένο από κάθε ηλεκτρομαγνητική παρέμβαση εντός του οποίου μεταβαλλόταν η ένταση του μαγνητικού πεδίου. Μετρώντας τα εγκεφαλικά κύματα άλφα τα οποία εξασθενούν όταν ο εγκέφαλος πιάνει ένα σήμα, έδειξαν ότι ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων αντιδρούσε κάθε φορά που άλλαζε η ένταση του μαγνητικού πεδίου και η κατεύθυνσή του.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν διαφορές μεταξύ τους ως προς την ευαισθησία και την ικανότητα να αισθανθούν το μαγνητικό πεδίο ενώ κανείς από αυτούς δεν αντιδρούσε εγκεφαλικά, όταν το μαγνητικό πεδίο μεταβαλλόταν με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Οι επιστήμονες θέλουν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο βιολογικό μηχανισμό που μοιάζει με εσωτερική πυξίδα ενώ επίσης θέλουν να καθορίσουν σε ποιο βαθμό η υποσυνείδητη μαγνητική αίσθηση επηρεάζει τη συμπεριφορά μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση