,

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Η ατμόσφαιρα της γης εκτείνεται πέρα από το φεγγάρι

Καινούριες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η ατμόσφαιρα της γης εκτείνεται πέρα από το φεγγάρι σε μια απόσταση σχεδόν διπλάσια από αυτή που υπάρχει ανάμεσα

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Η ατμόσφαιρα της γης εκτείνεται πέρα από το φεγγάρι

Καινούριες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η ατμόσφαιρα της γης εκτείνεται πέρα από το φεγγάρι σε μια απόσταση σχεδόν διπλάσια από αυτή που υπάρχει ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη.

Το στρώμα της ατμόσφαιρας γύρω από τη Γη εκτείνεται σε απόσταση 630.000 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το ηλιακό παρατηρητήριο SOHO (Solar and Heliospheric Observatory). Ο επικεφαλής ερευνητής Ίγκορ Μπαλιούκιν από το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Ρωσίας ανέφερε ότι έως τώρα δεν το γνώριζαν, μέχρι που αποφάσισαν να επανεξετάσουν παρατηρήσεις που είχαν γίνει πριν από 20 χρόνια.

Advertisment

Οι επιστήμονες είχαν στα χέρια τους εικόνα της γεωκορώνας χάρη στο πρώτο τηλεσκόπιο, το οποίο τοποθετήθηκε στη Σελήνη το 1972, δεν είχαν όμως συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται μέσα στη γεωκορώνα. Στην εξώσφαιρα, δηλαδή στο σημείο όπου η ατμόσφαιρα της γης συναντά το διάστημα, υπάρχει η γεωκορώνα, ένα νέφος που αποτελείται από άτομα υδρογόνου. Το SOHO ανακάλυψε ότι η ατμόσφαιρα, αν και πολύ αραιωμένη, εκτείνεται αρκετά πέρα από τη σελήνη.

Ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος του υπεριώδους φωτός, το Lyman-alpha, επιτρέπει στον Ήλιο να αλληλεπιδρά με τα άτομα υδρογόνου. Τα άτομα αυτά απορροφούν αλλά και εκπέμπουν. Πρόκειται για ένα είδος φωτός που είναι ορατό μόνο από το διάστημα.

Οι μετρήσεις του SOHO δείχνουν ότι σε απόσταση 60.000 χιλιομέτρων από τη Γη η πυκνότητα είναι 70 άτομα υδρογόνου ανά κυβικό εκατοστό, ενώ στην απόσταση της Σελήνης μόνο 0,2 άτομα ανά κυβικό εκατοστό.

Advertisment

Οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι τα σωματίδια αυτά δεν είναι επικίνδυνα για ενδεχόμενες επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι. Η γεωκορώνα της Γης όμως είναι πιθανό να δημιουργήσει παρεμβολές στις παρατηρήσεις των αστρονόμων από τη Σελήνη ή από κάποιο δορυφορικό τηλεσκόπιο κοντά σε αυτήν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση