6 σημάδια που μαρτυρούν ότι ήρθε η στιγμή να αποχωρήσουμε από μια σχέση

Λένε ότι οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις κι όταν πρόκειται για τις σχέσεις μας, αυτό είναι σίγουρα μια μεγάλη αλήθεια η

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι ήρθε η στιγμή να αποχωρήσουμε από μια σχέση

Λένε ότι οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις κι όταν πρόκειται για τις σχέσεις μας, αυτό είναι σίγουρα μια μεγάλη αλήθεια η οποία μας δείχνει τις προθέσεις του άλλου. Επομένως, ενώ δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως σίγουροι για το τι σκέφτονται οι άλλοι, υπάρχει πάντα ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τις προθέσεις τους, αρκεί να δούμε όλα τα “σημάδια”. Κάποιες φορές, το άκουσμα και μόνο κάποιων φράσεων ή κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές είναι αρκετές ώστε να μας κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι ήρθε η στιγμή να αποχωρήσουμε από μια σχέση

1. Προβάλλουν συνεχώς δικαιολογίες

Όταν προσπαθείτε να οργανώσετε κάτι, όπως για παράδειγμα μια συνάντησή σας και αυτό δεν συμβαίνει ποτέ, αρχίζετε να αναρωτιέστε το λόγο, ειδικά αν αρχικά εκείνος έδειξε πολύ ενθουσιασμό στην ιδέα της συνάντησης. Παρόλα αυτά, διαπιστώνετε ότι δεν “εκμεταλλεύονται” κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για να σας δουν ενώ προβάλλουν συνεχώς μια δικαιολογία γι’ αυτό. Το κλειδί για να καταλάβετε αν η δικαιολογία είναι όντως αληθινή ή αν απλά σας αποφεύγει είναι αν σας δίνουν μια εναλλακτική, για παράδειγμα “Δεν μπορώ σήμερα γιατί έχω το τάδε, μπορώ όμως την άλλη εβδομάδα”. Αν αυτό δεν συμβαίνει ενώ απλά σας το ακυρώνουν, τότε είναι ένα σημάδι ότι προσπαθείτε μάταια.

Advertisment

2. Κάνουν άλλα από όσα λένε

Δεν υπάρχει τίποτα που να μας μπερδεύει περισσότερο όταν προσπαθούμε να σχηματίσουμε μια γνώμη για κάποιον, όταν οι πράξεις τους συγκρούονται με τα λεγόμενά τους. Είναι πολύ πιθανό επίσης ο τρόπος που λένε κάτι να είναι τέτοιος που να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Σε κάθε περίπτωση, αν βρίσκετε τον εαυτό σας να αισθάνεται άβολα ή μπερδεμένα για τις προθέσεις του άλλου και σχετικά με το πώς να τον προσεγγίσετε, τότε μάλλον καλό είναι να σκεφτείτε ότι ίσως οι προθέσεις τους δεν είναι και τόσο ξεκάθαρες.

3. Προκύπτουν προβλήματα επικοινωνίας

Αν διαπιστώσετε ξαφνικά ότι ο τρόπος που μιλάτε ο ένας στον άλλο έχει αλλάξει αυτό τότε, ίσως είναι ένα πρόβλημα. Αν η δυναμική της επικοινωνίας μέσα στη σχέση έχει αλλάξει, τότε μάλλον έχουν αλλάξει και τα αισθήματά μας και αν είστε εσείς εκείνος που δεν γνωρίζει το λόγο που έγινε αυτό, τότε μάλλον το πρόβλημα το έχει το άλλο άτομο.

4. Εμφανίζουν παράλογη συμπεριφορά

Το να βρίσκεστε σε ένταση με κάποιον, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Ειδικά όταν, ό,τι και αν πεις, βρίσκεις τον εαυτό σου να δέχεται συνεχόμενα “πυρά” από τον άλλο. Ακόμη και αν αργότερα σας απολογηθούν με ένα “συγνώμη”, μη το δεχτείτε καθώς αν αυτή η συμπεριφορά γίνει μια φορά αποδεκτή, τότε θα επαναληφθεί. Οι άνθρωποι που μας αγαπούν πραγματικά, δεν μας επιτίθενται. Οι πραγματικοί φίλοι ή ο σύντροφός μας, εάν μας αγαπούν, θα πρέπει να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να κατανοήσουν τη θέση μας όταν διαφωνούμε μαζί τους, με ηρεμία και λογική και όχι με επιθετική συμπεριφορά.

Advertisment

5. Η προσπάθεια είναι μονόπλευρη

Μήπως είστε εσείς ο μοναδικός σε αυτή τη σχέση που προσπαθεί να την κρατήσει ζωντανή και κάνει τη “δύσκολη δουλειά”; Μια καλή σχέση σημαίνει ότι και οι δύο προσπαθούν το ίδιο και πως το βάρος δεν πέφτει μόνο στον έναν καθώς έτσι, δύσκολα θα καταφέρει η σχέση να επιβιώσει. Όταν ο άλλος δεν προσπαθεί αρκετά, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις προθέσεις του απέναντί σας.

6. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί

Όπως έλεγαν οι παλιοί, “αγάπη δίχως εμπιστοσύνη είναι σαν ποτάμι χωρίς νερό”. Αν συμβεί αυτό, το παιχνίδι έχει τελειώσει, γιατί αν εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί, δεν εμπιστευόμαστε πια τα λόγια τους. Επίσης το ένστικτο παίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους και το πώς αισθανόμαστε για εκείνους. Αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε μάλλον έχετε δίκιο.

Sacha Kurucz

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές
Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει
Τελικά τα ετερώνυμα έλκονται;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση