, ,

Αλλεργίες: Πώς να καθαρίσουμε το σπίτι μας για να μειώσουμε τους κινδύνους

Αν εσείς είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ταλαιπωρείται από εποχικές αλλεργίες ή άσθμα, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τα αλλεργιογόνα

Αλλεργίες: Πώς να καθαρίσουμε το σπίτι μας για να μειώσουμε τους κινδύνους

Αν εσείς είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ταλαιπωρείται από εποχικές αλλεργίες ή άσθμα, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τα αλλεργιογόνα κατά τη διάρκεια του καθαρίσματος του σπιτιού. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι οποιαδήποτε ουσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα είναι η σκόνη, οι τρίχες από τα κατοικίδια και η γύρη.

Ο τακτικός εβδομαδιαίος καθαρισμός του σπιτιού μας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της εμφάνισης των αλλεργιών μας. Ακόμη και η διαδικασία του καθαρίσματος, αν δεν καθαρίζουμε συχνά το σπίτι μας, μπορεί να ερεθίσει τα συμπτώματα μιας αλλεργίας καθώς η σκόνη κάνει την εμφάνισή της.

Advertisment

Αν συμβαίνει αυτό, η προστατευτική μάσκα προσώπου κατά τη διάρκεια του καθαρισμού σας είναι πολύ σημαντική. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα εργαλεία και καθαριστικά προϊόντα για να παγιδεύσετε τα αλλεργιογόνα και να αποτρέψετε την έκθεσή σας σε χημικά τα οποία μπορεί να σας επηρεάσουν αρνητικά.

Τα καλύτερα εργαλεία καθαρίσματος για όσους έχουν αλλεργίες

1. Σκούπα: Χρησιμοποιήστε διπλή σακούλα στον κάδο της σκούπας σας για να παγιδεύσετε όσο το δυνατόν περισσότερη σκόνη. Για σκούπες που δεν έχουν προστατευτική σακούλα, καθαρίστε τις συχνά και πλύνετέ τις.

2. Καθαριστικά υφασμάτων: Αυτές οι ειδικές σκούπες, καθαρίζουν και σκοτώνουν τα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς κατά 99.9% από τις επιφάνειες των υφασμάτων.

Advertisment

3. Επαναχρησιμοποιούμενα ειδικά πανάκια: Τα πανάκια με microfiber είναι πολύ καλύτερα από ότι τα βαμβακερά ή χάρτινα πανάκια καθαρισμού. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές και επίσης συλλέγουν πολύ αποτελεσματικά τη σκόνη.

4. Ξεσκονόπανα: Τα συνθετικά πανάκια ξεσκονίσματος μιας χρήσης που μαγνητίζουν τη σκόνη με το στατικό ηλεκτρισμό είναι ιδανικά για όσους πάσχουν από αλλεργίες.

5. Προστατευτικές μάσκες και γάντια; Αποφύγετε τα λάτεξ γάντια ωστόσο καθώς δημιουργούν ερεθισμούς στην επιδερμίδα.

Τα καλύτερα προϊόντα καθαρισμού για τη μείωση της εμφάνισης των αλλεργιών

Δυστυχώς κάποια προϊόντα καθαρισμού μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και συμπτώματα αλλεργίας. Επιλέξτε καθαριστικά προϊόντα τα οποία περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά συστατικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αποφυγή της αλλεργίας. Tα συστατικά που θα πρέπει αποφύγετε αν τα δείτε στην ετικέτα του καθαριστικού προϊόντος είναι τα εξής:

– Αμμωνία

-D-limonene

– Φολμαδεϋδη

– Sodium hypochlorite

– Sodium lauryl sulfate

Αναζητείστε καθαριστικά με φυσικά συστατικά όπως για παράδειγμα ξύδι, μαγειρική σόδα και χυμό λεμονιού.

Υπνοδωμάτιο

Στο υπνοδωμάτιο περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας μας και περιτριγυριζόμαστε από πολλές επιφάνειες, οι περισσότερες απαλές ή χνουδωτές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να το καθαρίζουμε σε εβδομαδιαία βάση. Τα σεντόνια μας και τα σκεπάσματα χρειάζεται να πλένονται μία φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό. Αν έχετε έντονο πρόβλημα αλλεργία, μην απλώνετε έξω τα σεντόνια σας, γιατί είναι ευκολότερο να γεμίσουν γύρη. Όσο για το δωμάτιο, ξεσκονίστε δύο φορές την εβδομάδα τις επιφάνειες ώστε να μην έρχεστε σε επαφή με σκόνη.

Μπάνιο

Τα πιο επικίνδυνα αλλεργιογόνα βρίσκονται στο μπάνιο, η μούχλα και η υγρασία δηλαδή. Χρησιμοποιήστε τα κλασικά καθαριστικά, χωρίς πολλά αρώματα και προσέξτε στην ανάμιξη των χημικών ουσιών. Για να αφαιρέσετε τη συσσωρευμένη υγρασία (μούχλα), αναμίξτε τρία μέρη νερού με ένα μέρος χλωρίνης. Αφήστε το διάλυμα στο σημείο για περίπου 10 λεπτά, ύστερα τρίψτε και στο τέλος ξεπλύνετε καλά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση