Γνωρίζουμε ότι οι αιτίες που κρύβονται πίσω από τον καρκίνο κάθε είδους είναι πολλαπλές: η κληρονομικότητα, το περιβάλλον, άλλες ασθένειες, ακόμα και η ψυχολογία. Ωστόσο, η επιστήμη δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει την άκρη του νήματος σε κάθε διαφορετική περίπτωση καρκίνου. Δεν δύναται δηλαδή να εντοπίσει τι προκάλεσε τον καρκίνο σε κάθε συγκεκριμένο άνθρωπο.
Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιθανό σύντομα να αλλάξουν• Βρετανοί επιστήμονες σε ανακοίνωσή τους δήλωσαν πως έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην έρευνά τους ώστε να δημιουργηθεί ένα «μαύρο κουτί», το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να «μαρτυρά» την αιτία κάθε καρκίνου, από τη στιγμή βέβαια που αυτή θα βρίσκεται αποτυπωμένη στο DNA του.
Advertisment
Η δημοσίευση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων βρίσκεται στο επιστημονικό περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell και οι υπεύθυνοι ερευνητές προέρχονται από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου.
Οι επιστήμονες λοιπόν κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν κατάλογο γενετικών μεταλλάξεων, τα οποία θα λειτουργούν σαν δακτυλικά αποτυπώματα, δηλαδή θα βοηθούν τους γιατρούς να εντοπίζουν ποια περιβαλλοντική αιτία βρίσκεται πίσω από την εμφάνιση και ανάπτυξη του καρκινικού όγκου ενός ασθενούς. Θα μπορούμε να εντοπίζουν αν υπεύθυνος είναι το τσιγάρο, το αλκοόλ, η ρύπανση, η υπεριώδης ακτινοβολία κλπ.
Το «μαύρο κουτί» – που φυσικά ονομάζεται έτσι επειδή παραπέμπει σε εκείνο που ελέγχουν οι ειδικοί μετά από αεροπορικά δυστυχήματα ώστε να εντοπίσουν το λόγο της τραγωδίας – μας δείχνει ότι οι όγκοι κουβαλούν πολλές πληροφορίες για το πώς εμφανίστηκαν. Πληροφορίες που μέχρι τώρα δεν μπορούμε να βρούμε και να αποκωδικοποιήσουμε.
Advertisment
Ακόμα και στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα, όπου κάποιος θα πίστευε ότι η σίγουρα αιτία είναι ο καπνός, παραμένει ασαφές το αν τελικά φταίει σε κάθε περίπτωση αυτός ή η ατμοσφαιρική ρύπανση ή η μακροχρόνια έκθεση σε κάτι τοξικό. Μάλιστα, οι Βρετανοί επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα την πρώτη λίστα με τις «υπογραφές» 41 καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος. Ωστόσο, αυτός ο κατάλογος θα εμπλουτιστεί καθώς οι έρευνες για βελτιστοποίηση του μοντέλου συνεχίζονται.