, , , ,

Οι παρεμβατικοί γονείς δημιουργούν αγχώδη παιδιά, σύμφωνα με έρευνα

Όσοι έχουν ελεγκτικούς γονείς είναι πιο αγχωμένοι σε σχέση με τη συναισθηματική ενηλικίωσή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Με βάση αυτή την έρευνα, παιδιά

Οι παρεμβατικοί γονείς δημιουργούν αγχώδη παιδιά, σύμφωνα με έρευνα

Όσοι έχουν ελεγκτικούς γονείς είναι πιο αγχωμένοι σε σχέση με τη συναισθηματική ενηλικίωσή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Με βάση αυτή την έρευνα, παιδιά 16-22 ετών (το ηλικιακό target group είναι γνωστό και ως γενιά Ζ) εμφανίζουν διπλάσιο άγχος και ανησυχία από ότι οι υπόλοιποι συνομήλικοί τους. Αυτό συμβαίνει καθώς οι γονείς τους είναι πολύ περισσότερο παρεμβατικοί από όσο πρέπει.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπί ανέλυσαν 335 μαθητές όσον αφορά στη σχέση με τους γονείς. Το χρονικό πλαίσιο της έρευνας δεν ήταν τυχαίο καθώς συνέβη ενώ είχαν μόλις φύγει από το σπίτι τους για τις πανεπιστημιακές σπουδές τους.

Advertisment

Το πόρισμα της έρευνας ήταν ότι εκείνοι που πίστευαν ότι τους είχε δοθεί λιγότερη ανεξαρτησία από τους γονείς τους, είχαν περισσότερο άγχος για τη ζωή τους με ανησυχίες που περιελάμβαναν ζητήματα του εργασιακού τομέα, τα οικονομικά καθώς και κοινωνική αποδοχή. Έτσι σύμφωνα με τους ερευνητές οι ελεγκτικοί γονείς στερούν από τα παιδιά τους σημαντικές δεξιότητες που χρειάζονται στην ενήλικη ζωή τους.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κάρι Σμιθ, υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό για τους γονείς να καταλάβουν ότι η σχέση τους με τα παιδιά παραμένει σημαντική και αφότου φύγουν για σπουδές και ότι η υπερβολική ανάμιξη στη ζωή των παιδιών σχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με την αυτονομία και τη στήριξη που λαμβάνουν τα παιδιά μέσα από αυτήν.

Μάλιστα, εμφανίστηκαν αρκετά πιο αισιόδοξοι όσοι είχαν γονείς που τους παρείχαν περισσότερη ανεξαρτησία ενώ όσο πιο συχνά τους επέτρεπαν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, τόσο πιο ελεύθεροι και σίγουροι ένιωθαν για τον εαυτό τους. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Κοινωνικής Ψυχολογίας, ανακάλυψε ότι τα παιδιά των παρεμβατικών γονέων είχαν περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν ενοχές αν τους ξεπερνούσαν σε ακαδημαϊκές επιδόσεις. Όταν οι γονείς ανακατεύονται πολύ στη ζωή των παιδιών τους, αυτό έχει αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα για εκείνα, μεταξύ αυτών η αυξημένη κατάθλιψη, το άγχος και η μειωμένη αυτοεκτίμηση και αποτελεσματικότητα.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι 2 "μυστικές γλώσσες" με τις οποίες επικοινωνούμε όταν βρισκόμαστε σε μία στενή σχέση
Πώς να απαλύνετε το άγχος του παιδιού για την επιστροφή στο σχολείο
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση