Η θεραπεία της γης ξεκινά με τη θεραπεία του εαυτού μας και της σχέσης μας με αυτή

Οι επιστήμονες μας λένε πως αντιμετωπίζουμε την έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής στον πλανήτη και πως αν δεν αναλάβουμε δράση για ν’ αλλάξουμε την

Η θεραπεία της γης ξεκινά με τη θεραπεία του εαυτού μας και της σχέσης μας με αυτή

Οι επιστήμονες μας λένε πως αντιμετωπίζουμε την έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής στον πλανήτη και πως αν δεν αναλάβουμε δράση για ν’ αλλάξουμε την καταστροφική πορεία που ακολουθούμε στα επόμενα 11 χρόνια, το 2030 η κατάσταση θα είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι αυτή τη φορά δεν είναι οι κομήτες ή οι αστεροειδείς το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως αν έχουν ζήσει μια σωστή και καλή ζωή, πεθαίνοντας θα πάνε σε κάποιο μέρος που λέγεται Παράδεισος ή κήπος της Εδέμ. Η θρησκεία και η επιστήμη μας έχουν πει μια ιστορία, που την έχουμε πιστέψει. Η θρησκεία μας έχει πει πως ο Κήπος ή Παράδεισος είναι κάπου αλλού, μακριά από μας, πως βρισκόμαστε έξω από τις πύλες του. Η επιστήμη μας έχει πει πως δεν υπάρχει τίποτα από αυτά, πως είμαστε τυχαίες μεταλλάξεις σε μια ζωή χωρίς σκοπό και νόημα.

Advertisment

Υπάρχει όμως και η νέα επιστήμη που μας λέει μια νέα ιστορία. Μας λέει πως η συνειδητότητα δημιουργεί τη ζωή, πως δεν είμαστε θύματα, πως είμαστε δυνατοί δημιουργοί. Ο John Wheeler, πρωτοπόρος της Κβαντομηχανικής, είπε «Δεν είμαστε παρατηρητές, αλλά συμμέτοχοι. Η ύπαρξή μας έχει συνεχή επίδραση στον κόσμο. Η ανθρώπινη συνείδηση δημιουργεί την πραγματικότητα με το να την παρατηρεί».

Ο πλανήτης μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπνέει, όπως ακριβώς ο καθένας από μας. Κάθε οργανισμός έχει ζωτικά όργανα που όταν νοσήσουν θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο τον οργανισμό. Η ανθρωπότητα είναι ένα ζωτικό όργανο του πλανήτη Γη, άλλο όργανό της είναι το ζωικό βασίλειο, άλλο είναι το φυτικό βασίλειο κ.λ.π. Η ανθρωπότητα, το κύριο όργανο του πλανήτη, είναι βαριά άρρωστη, οδηγώντας τον οργανισμό στο θάνατο.

Έχει έρθει η ώρα ν’ αναλάβουμε την ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει. Αν αναρωτιέσαι «Πώς μπορώ ν’ αλλάξω την καταστροφική πορεία που ακολουθεί η ανθρωπότητα; Είμαι τόσο μικρός, τι μπορώ να κάνω;». Η απάντηση είναι: Μπορείς ν’ αλλάξεις τον εαυτό σου, την ιστορία που λες στον εαυτό σου για το ποιος είσαι.

Advertisment

Ο μόνος τρόπος ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, είναι ν’ αλλάξουμε τον εαυτό μας. Ο θυμός, οι συγκρούσεις και η βία που υπάρχει μέσα μας, καθρεφτίζονται στο περιβάλλον μας. Όταν αναζητάς την αγάπη, τη συνεργασία και την αρμονία, αυτά θα βρεις. Η επούλωση της γης και του εαυτού μας είναι αλληλένδετες.

Η συγχώρεση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πλανητική μας εξέλιξη και μεταμόρφωση. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας και τη συλλογική ενοχή, για την καταστροφή που έχουμε επιτρέψει να συμβεί, μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία του πλανήτη. Η θεραπεία της γης ξεκινά με τη θεραπεία του εαυτού μας, τη θεραπεία των μεταξύ μας σχέσεων και τη θεραπεία της σχέσης μας με τα οικολογικά συστήματα που συντηρούν όλη τη ζωή.

Η πρακτική του Ho’oponopono μας βοηθά να καθαρίσουμε την τοξική ενέργεια που υπάρχει μέσα μας και γύρω μας και μέσω της συγχώρεσης ν’ απελευθερώσουμε τον πόνο και το συναισθηματικό φορτίο του παρελθόντος, συμβάλλοντας έτσι στη θεραπεία όλων των ανθρώπων και ολόκληρου του πλανήτη.

Lao-Tse «Για να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο, πρέπει να υπάρξει ειρήνη στα έθνη. Για να υπάρξει ειρήνη στα έθνη, πρέπει να υπάρξει ειρήνη στις πόλεις. Για να υπάρξει ειρήνη στις πόλεις, πρέπει να υπάρξει ειρήνη μεταξύ γειτόνων. Για να υπάρξει ειρήνη μεταξύ γειτόνων, πρέπει να υπάρξει ειρήνη στο σπίτι. Για να υπάρξει ειρήνη στο σπίτι, πρέπει να υπάρξει ειρήνη στην καρδιά».

Η Βιολέττα Ψωφάκη διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο «Ho’oponopono: Ο δρόμος της αγάπης και της ελευθερίας». Μάθετε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση