, ,

8 εκπληκτικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για το ανθρώπινο σώμα

Νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τέλεια το σώμα μας. Ξέρουμε πώς λειτουργεί και τι είδους αλλαγές και διεργασίες συμβαίνουν κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας μας. Αλλά στην

8 εκπληκτικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για το ανθρώπινο σώμα

Νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τέλεια το σώμα μας. Ξέρουμε πώς λειτουργεί και τι είδους αλλαγές και διεργασίες συμβαίνουν κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας μας. Αλλά στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο σώμα είναι ένας πιο περίπλοκος και μυστηριώδης μηχανισμός που ορισμένες φορές μπερδεύει ακόμα και τους ειδικούς – γιατρούς και επιστήμονες.

Μέσα στην ημέρα, λοιπόν, ο οργανισμός μας κάνει χίλια πράγματα τα οποία δεν νιώθουμε: χωνεύει το πρωινό μας, ανανεώνει την επιδερμίδα μας, μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρά του και άλλα πολλά. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και κάποια μικρά πράγματα και λειτουργίες, που είναι πραγματικά εκπληκτικά και δεν τα γνωρίζαμε.

Advertisment

8 εκπληκτικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για το ανθρώπινο σώμα

1. Το χασμουρητό δεν μας ξυπνά, μας δροσίζει

Για πολύ καιρό, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί χασμουριόμαστε. Όμως πρόσφατα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κοινή πεποίθηση πως το χασμουρητό μας βοηθά να ξυπνάμε, αυξάνοντας τα επίπεδα οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος είναι μόνο ένας μύθος. Αντιθέτως, το χασμουρητό μας βοηθά να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του εγκεφάλου μας. Ανοίγοντας διάπλατα το στόμα μας αυξάνουμε τη ροή του αίματος στο κρανίο μας, και ο δροσερός αέρας που εισπνέουμε αλλάζει τη θερμοκρασία αυτής της ροής, μεταφέροντας έτσι δροσερότερο «αέρα» στον εγκέφαλο. Η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει όταν κοιμόμαστε, έτσι το χασμουρητό επιταχύνει τη θερμοκρασία.

2. Ο λόξιγκας είναι ουσιαστικά ο σπασμός του διαφράγματός μας

Το διάφραγμα είναι ο μυς που χωρίζει το στήθος από την κοιλιακή χώρα και δουλεύει συνεργατικά με τους πνεύμονες για να μας βοηθήσει να αναπνεύσουμε. Όταν εισπνέουμε, το διάφραγμα συσπάται, πλαταίνει και πιέζεται προς τα κάτω, ώστε να κάνει χώρο στο στήθος για την εισροή οξυγόνου. Όταν υπάρχει κάποια ενόχληση στις νευρικές οδούς που οδηγούν από τον εγκέφαλο στο διάφραγμα – που μπορεί να συμβεί όταν καταπίνουμε πολύ αέρα, τρώμε γρήγορα ή αγχωνόμαστε – το διάφραγμα συσπάται. Εμείς βιώνουμε αυτούς τους σπασμούς ως λόξιγκα.

3. Το κοκκίνισμα προκαλείται από έκρηξη αδρεναλίνης

Το κοκκίνισμα είναι μέρος της απόκρισης μάχης-φυγής του σώματός μας. Όταν πυροδοτείται από ένα συναίσθημα, όπως ντροπή ή νευρικότητα, απελευθερώνεται αδρεναλίνη στον οργανισμό. Αυτή επιταχύνει τον καρδιακό παλμό και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία για να βελτιώσει τη ροή του αίματος. Όταν οι φλέβες του προσώπου σας διαστέλλονται, δημιουργούν αυτό το κοκκίνισμα.

Advertisment

4. Η ανατριχίλα είναι μια ανούσια πια απόκριση του οργανισμού μας

Πριν από πολλές γενιές, όταν οι άνθρωποι ήταν πιο τριχωτοί, η ανατριχίλα είχε μια χρήσιμη λειτουργία: βοηθούσε τους προγόνους μας να φαίνονται μεγαλύτεροι απέναντι στους εχθρούς τους, όταν ένιωθαν ότι απειλούνταν. Σήμερα, δεν χρειαζόμαστε μια τέτοια λειτουργία και άλλωστε, δεν είμαστε πια τόσο τριχωτοί, ώστε αυτή η λειτουργία να γίνεται ορατή στον «εχθρό».

5. Το μάσημα τσίχλας πράγματι βοηθά τα αυτιά μας όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο

Το μάσημα τσίχλας έχει γίνει κάτι σαν ρουτίνα όταν μπαίνουμε στο αεροπλάνο και καθόμαστε στη θέση μας. Φαίνεται λοιπόν ότι πράγματι το μάσημα τσίχλας βοηθά στην εξισορρόπηση της πίεσης στα αυτιά μας. Έτσι, αποφεύγουμε εκείνη την άβολη, και ορισμένες φορές επώδυνη, αίσθηση ότι βουλώνουν. Ο λόγος που τα αυτιά μας βουλώνουν στα αεροπλάνα είναι επειδή ο αέρας είναι λιγότερο πυκνός σε μεγαλύτερα ύψη. Καθώς ανεβαίνουμε ύψος, η πίεση του αέρα έξω από τα αυτιά μας πέφτει, ενώ μέσα στα αυτιά μας παραμένει ίδια. Αυτό δημιουργεί μια πίεση στο τύμπανο.

6. Το έντονο βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

Η λογική υποδεικνύει ότι όσο πιο σχολαστικά βουρτσίζουμε τα δόντια μας, τόσο καλύτερη δουλειά κάνουμε. Όμως, όταν τα βουρτσίζουμε πολύ έντονα ή με μια πολύ σκληρή οδοντόβουρτσα μπορεί να προκαλέσουμε περισσότερο κακό παρά καλό. Το έντονο βούρτσισμα, όπως και οι όξινες τροφές σαν το κρασί, το τσάι και τα εσπεριδοειδή, μπορούν να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Έτσι, τα ευαίσθητα στρώματα του δοντιού μένουν εκτεθειμένα.

7. Μετά το βούρτσισμα των δοντιών δεν έχουμε γεύση

Υπάρχει ένας καλός λόγος που ό,τι κι αν φάμε μετά το βούρτσισμα των δοντιών έχει απαίσια γεύση. Τα χημικά συστατικά στην οδοντόβουρτσά μας επηρεάζουν τους γευστικούς μας κάλυκες. Αυτά είναι που καταστέλλουν τους υποδοχείς στη γλώσσα μας που αντιλαμβάνονται τη γλυκιά γεύση και ενεργοποιούν περισσότερο εκείνους που σχετίζονται με την αντίληψη του πικρού. Αυτή η διπλή επίδραση μας καταστρέφει το πρωινό σε περίπτωση που αποφασίσουμε να πλύνουμε τα δόντια μας πριν πιούμε το γάλα ή τον καφέ μας.

8. Τα «αστεράκια» που βλέπουμε όταν ζαλιζόμαστε δεν είναι παραίσθηση

Αυτές οι φωτεινές λάμψεις που βλέπουμε όταν τρίβουμε τα μάτια μας, φτερνιζόμαστε, ζαλιζόμαστε ή σηκωνόμαστε απότομα, δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μας: είναι πραγματικά σπίθες φωτός στα μάτια μας. Όλα τα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα αντανακλούν το φως. Αυτές οι εκπομπές φωτός, που ονομάζονται βιοφωτόνια, είναι πάντα παρούσες στα μάτια μας, αλλά ο εγκέφαλός μας έχει την ικανότητα να τα αγνοεί.

Όμως, όταν ακούμε πίεση στα μάτια μας, δημιουργούνται περισσότερα βιοφωτόνια απ’ ότι μπορεί ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί και ως αποτέλεσμα, μπορούμε να δούμε το φως τους. Αυτές οι λάμωεις ονομάζονται φωταψίες.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν περπατάμε 10 χιλιάδες βήματα κάθε μέρα, για έναν μήνα
Άσκηση πριν από τον ύπνο: Τον ωφελεί ή τον βλάπτει;
Η απλή άσκηση που δυναμώνει όλο το σώμα χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση