, , , ,

Η κατανάλωση ξηρών καρπών στην εγκυμοσύνη βελτιώνει την εγκεφαλική υγεία των παιδιών

Οι γυναίκες που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους γεννούν παιδιά με αυξημένη εγκεφαλική υγεία.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών στην εγκυμοσύνη βελτιώνει την εγκεφαλική υγεία των παιδιών

Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους γεννούν παιδιά με αυξημένη εγκεφαλική υγεία. Και όταν οι ερευνητές αναφέρονται σε εγκεφαλική υγεία, εννοούν αυξημένες και υγιείς γνωστικές λειτουργίες, όπως καλύτερη συγκράτηση αναμνήσεων, υψηλότερα επίπεδα προσοχής και περισσότερες δεξιότητες σκέψης.

Η βέλτιστη ποσότητα αποδείχτηκε πως ήταν περίπου 3 χούφτες ξηρών καρπών την εβδομάδα – 90 γραμμάρια – τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Οι επιστήμονες συνιστούν καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια και φουντούκια λόγω των υγιεινών λιπαρών οξέων.

Advertisment

Οι ερευνητές, από το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία, μελέτησαν 2.200 ζευγάρια μητέρα- παιδί. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και τα παιδιά συμπλήρωσαν πολλαπλά τεστ.

Με αυτά αξιολόγησαν τις δεξιότητες σκέψης τους, την ικανότητα προσοχής και τη μνήμη στους 18 μήνες ζωής, στα 5 και ύστερα στα 8 χρόνια. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους πέτυχαν υψηλότερα σκορ.

Η κύρια ερευνήτρια Florence Gignac ανέφερε: «Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξερευνά τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την νευροανάπτυξη του παιδί μακροχρόνια.

Advertisment

«Ο εγκέφαλος υφίσταται μια σειρά σύνθετων διαδικασιών κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και αυτό σημαίνει ότι η μητρική διατροφή αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα στην εμβρυική εγκεφαλική ανάπτυξη και μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιδράσεις. Οι ξηροί καρποί που λάβαμε υπόψη σε αυτή την έρευνα ήταν καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια και κουκουνάρι.

«Πιστεύουμε ότι οι ευεργετικές επιδράσεις που παρατηρούνται μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι οι ξηροί καρποί παρείχαν υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και, συγκεκριμένα, απαραίτητων λιπαρών οξέων όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6. «Αυτές οι ουσίες τείνουν να συσσωρεύονται στο νευρικό ιστό, ειδικά στις εμπρόσθιες περιοχές του εγκεφάλου, που επηρεάζουν τη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες».

Η έρευνα επίσης εξέτασε την κατανάλωση ξηρών καρπών στους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης αλλά δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα. Οι ξηροί καρποί είναι ήδη γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη και μπορεί να προστατεύουν ενάντια σε γνωστική εξασθένηση σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Πηγές: nypost.com/2019/05/08/eating-nuts-in-the-first-trimester-boosts-babys-intelligence-study-suggests/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση