Μεγάλο μέρος των εγνοιών μας, αφορά στο σύνολο των σκέψεων που όλοι πράττουμε για το αύριο. Όλοι μας αγωνιούμε για το τι θα μας φέρει η ζωή, ανησυχούμε μήπως μας φέρει αντιμέτωπους με μία κατάσταση στην οποία δε θα έχουμε τα απαραίτητα μέσα για να την πραγματοποιήσουμε, φοβόμαστε για το άγνωστο και κάνουμε τα πάντα για να είμαστε όσο πιο προετοιμασμένοι γίνεται. Η μεγαλύτερη πηγή δυστυχίας για τον άνθρωπο, αν το σκεφτούμε καλά, είναι τελικά πως αγωνιά για αυτό που θα έρθει και αισθάνεται διαρκώς αδύναμος απέναντι σε αυτό.

Αυτές οι σκέψεις όμως, δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό, αντιθέτως, δηλητηριάζουν το σήμερα που είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, είναι το μόνο αβέβαιο, απλώς προσπαθεί για το σήμερα που είναι το μόνο σίγουρο και δεν αφήνει τις άσχημες σκέψεις να τον ορίζουν.

Αν εξασκηθούμε στη θετική σκέψη, γνωρίζοντας πως ακόμα κι αν κάτι μας φέρει η ζωή, θα το αντιμετωπίσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε, τότε θα δούμε την ποιότητα των ημερών μας να αλλάζει. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα ούτε να προβλέψουμε με σιγουριά τίποτα, γι’ αυτό ας αισιοδοξούμε και ας πιστεύουμε πως το αύριο θα έρθει μαζί με το καλύτερο.

Το άγχος και η αγωνία του αύριο μας περικυκλώνουν, καθιστούν αδύνατη τη λογική σκέψη και αδυνατίζουν τους τρόπους αντιμετώπισης. μίας οποιασδήποτε κατάστασης. Και όλη αυτή η αγωνία είναι και εντελώς μάταιη, αν το σκεφτεί καθαρότερα κανείς. Όπως είχε γράψει κάποτε και ο σπουδαίος φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος: Μην αγωνιάς ποτέ για το μέλλον σου. Θα το αντιμετωπίσεις με τα ίδια εφόδια με τα οποία αντιμετωπίζεις το σήμερα.’’

Η στεναχώρια της ημέρας μας είναι αρκετή, τα άγχη που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι εξίσου αρκετά. Ας μην δηλητηριάζουμε το μέσα μας και τη ζωή μας με σκέψεις ανυπόστατες όπως και για γεγονότα τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Συγγραφέας Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη, είμαι 24 ετών και είμαι δημοσιογράφος. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω γιατί αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και να έρχομαι πιο κοντά με τους ανθρώπους. Όνειρο και σκοπός της ζωής μου είναι μετά από χρόνια να θεωρούμαι μία από τις καλύτερες πένες της χώρας μου –και γιατί όχι; - και του κόσμου. Η φράση της ζωής μου είναι αυτή που έλεγε η σπουδαία Audrey Hepburn: Nothing is impossible. Even the word, itself, says I’m possible!’’

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε