,

Νιώθετε άγχος όταν επισκέπτεστε γιατρό; 6 συμβουλές που θα βοηθήσουν

Κανείς δεν είπε ποτέ ότι η επίσκεψη στο γιατρό είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να περάσουμε τη μέρα μας. Ανάμεσα στην προσπάθεια να χώσουμε ένα

Νιώθετε άγχος όταν επισκέπτεστε γιατρό; 6 συμβουλές που θα βοηθήσουν

Κανείς δεν είπε ποτέ ότι η επίσκεψη στο γιατρό είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να περάσουμε τη μέρα μας. Ανάμεσα στην προσπάθεια να χώσουμε ένα ραντεβού στο γεμάτο πρόγραμμά μας, στην αναμονή και στην ίδια την εξέταση, η ιατρική επίσκεψη είναι δυσάρεστη ακόμα και κάτω από τις καλύτερες περιστάσεις.

Όμως, για κάποιους, τα ιατρικά ραντεβού είναι κάτι παραπάνω από άβολα. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που βιώνει έντονο άγχος για μια τέτοια επίσκεψη. Ο φόβος των γιατρών, γνωστός ως ιατροφοβία, λέγεται αλλιώς και ως σύνδρομο της λευκής ποδιάς. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το 15 με 30% των ανθρώπων με φυσιολογική αρτηριακή πίεση εκτινάσσεται στα ύψη υπό την παρουσία ενός ιατρού.

Advertisment

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι φοβούνται τους γιατρούς;

Πολλοί επισημαίνουν τα αρνητικά περιστατικά του παρελθόντος ως βασικό λόγο για το άγχος τους, από το ότι κάποιος γιατρός δεν τους άκουσε όπως θα έπρεπε, μέχρι τη λάθος διάγνωση ή μεταχείριση.

Ένας άλλος λόγος είναι η αίσθηση αδυναμίας. Οι γιατροί εκείνες τις στιγμές νιώθουμε σαν να κρατούν τη μοίρα μας στα χέρια τους, ενώ εμείς, οι μη επαγγελματίες, περιμένουμε τη διάγνωσή τους. Αυτοί και μόνο οι λόγοι μπορούν να εξηγήσουν την ένταση που βιώνουμε όταν χρειάζεται να αλληλεπιδράσουμε με επαγγελματίες υγείας.

Ασχέτως των αιτιών που προκαλούν τον φόβο μας να επισκεφθούμε το γιατρό, τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να δράσουμε έτσι ώστε να περιορίσουμε το άγχος μας. Σε ένα περιβάλλον που συχνά νιώθουμε αδύναμοι, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι εμείς έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της συναισθηματικής μας απόκρισης.

Advertisment

6 τρόποι να καταπολεμήσουμε το άγχος της ιατρικής επίσκεψης

1. Προγραμματίστε σε μια καλή ώρα της ημέρας ή της εβδομάδας

Όταν πρόκειται να κλείσετε ραντεβού στο γιατρό σας, εξετάστε το πότε νιώθετε κυρίως στρες μέσα στη μέρα ή την εβδομάδα. Για παράδειγμα, αν τείνετε να νιώθετε άγχος τα πρωινά, ίσως να είναι καλύτερο να προτιμήσετε το απόγευμα.

2. Πάρτε μαζί σας έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας

Η καλή και υποστηρικτική παρέα ανακουφίζει από το άγχος με διάφορους τρόπους. Και η παρουσία του δεν μπορεί μόνο να είναι παρηγορητική, αλλά να λειτουργήσει και ως ένα επιπλέον άτομο που θα ακούσει τις προτάσεις, τη διάγνωση και τις συμβουλές του γιατρού. Ειδικά αν εσείς λόγω του άγχους σας δεν προσέξετε τις λεπτομέρειες.

3. Ελέγξτε την αναπνοή σας

Υπό συνθήκες στρες, αν και μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε, η αναπνοή μας γίνεται συντομότερη και πιο ρηχή, διαιωνίζοντας τον κύκλο άγχους σας. Όσο περιμένετε στην αίθουσα αναμονής, δοκιμάστε την τεχνική 4-7-8. Εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το τέσσερα, κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας μέχρι το επτά και εκπνεύστε στο οκτώ. Ή απλά εστιάστε στην κοιλιακή αναπνοή.

4. Δοκιμάστε αυτο-ύπνωση

Αν ο γιατρός σας είναι σαν τους περισσότερο, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε πολύ χρόνο αναμονής για να χαλαρώσετε ακόμα πιο βαθιά. Εστιάστε κάπου και βυθίστε τις αισθήσεις σας σε μια χαλαρωτική πρακτική αυτό-ύπνωσης.

5. Νοητική προετοιμασία

Πριν το ραντεβού, προετοιμάστε τον εαυτό σας για συναισθηματική επιτυχία μέσω του ενσυνείδητου διαλογισμού. Συγκεκριμένα, δοκιμάστε να διαλογιστείτε με θετικές διαβεβαιώσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες σας. «Έχω τον έλεγχο της υγείας και του σώματός μου» ή «Θα είμαι ήρεμος/η ό,τι κι αν συμβεί».

6. Να είστε ειλικρινείς για το άγχος σας

Έχετε κλείσει ένα ραντεβού ώστε να μιλήσετε για την κατάσταση της υγείας σας και σε αυτό περιλαμβάνεται και η ψυχική σας υγεία. Ένας σωστός επαγγελματίας θα θέλει να γνωρίζει πώς νιώθετε και πώς αυτό σας επηρεάζει όταν βρίσκεστε εκεί. Η ειλικρίνεια θα βοηθήσει και εσάς και τη διάγνωση του γιατρού. Άλλωστε, μόλις μιλήσετε, θα νιώσετε ένα βαθμό ανακούφισης.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση