,

Η σωστή αναπνοή βοηθά στη ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα μας

Το ασβέστιο είναι σημαντικότατο μεταλλικό στοιχείο, που βρίσκεται κυρίως στα οστά και στα δόντια μας. Πολλά έχουν ειπωθεί για τις διάφορες διατροφικές πηγές ασβεστίου,

Η σωστή αναπνοή βοηθά στη ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα μας

Το ασβέστιο είναι σημαντικότατο μεταλλικό στοιχείο, που βρίσκεται κυρίως στα οστά και στα δόντια μας. Πολλά έχουν ειπωθεί για τις διάφορες διατροφικές πηγές ασβεστίου, αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το κατά πόσο ο τρόπος που αναπνέουμε μπορεί να αυξομειώσει την ποσότητα του ασβεστίου στον οργανισμό μας.

Ο χρόνιος, κρυφός (γιατί δεν τον αντιλαμβανόμαστε) υπεραερισμός, που προκαλείται κυρίως λόγω του παρατεταμένου στρες, διαταράσσει την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και μεταβάλλει την χημεία του.

Advertisment

Η κατανάλωση αέρα άνω του φυσιολογικού (υπεραερισμός), έχει σαν αποτέλεσμα τη μόνιμη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα(CO2) στον οργανισμό, κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα (45mmHg).Το CO2 συμμετέχει στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού. Σε υδατικό διάλυμα, το CO2 σχηματίζει το ασθενές ανθρακικό οξύ (H2CO3),το οποίο δεσμεύει αλκαλικά ιόντα, σταθεροποιώντας το ph των σωματικών υγρών.

Όταν οι τιμές του CO2 είναι μειωμένες στο αίμα και στα πνευμόνια, παρατηρείται μία σειρά χημικών μεταβολών στον οργανισμό με επακόλουθο την αναπνευστική αλκάλωση, δηλαδή την μεταβολή του ph προς το αλκαλικό. Το ph μας πρέπει να είναι φυσιολογικά 7,365, ο οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνο για λίγα λεπτά όταν το ph για παράδειγμα βρεθεί στο 8 εξαιτίας του υπεραερισμού. Πρώτιστη ανάγκη του οργανισμού είναι να κρατηθεί στη ζωή, έτσι χρησιμοποιεί κάθε μηχανισμό που διαθέτει για να το πετύχει. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει παράπλευρες απώλειες, όπως και σε έναν πόλεμο.

Πάνω στην προσπάθειά του να επαναφέρει το ph στο φυσιολογικό, αποβάλλει αλκαλικά ιόντα μέσω των νεφρών όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Παρατηρείται απώλεια ασβεστίου στα ούρα εξαιτίας της απομύζησης του ασβεστίου από τα οστά προκειμένου το σώμα να διατηρήσει το ph. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ακόμη κι αν προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου από τις τροφές, εάν δεν αναπνέουμε σωστά, θα έχουμε απώλεια και τελικά έλλειψη ασβεστίου.

Advertisment

Η ανάταξη του αναπνευστικού ρυθμού σε μια ήρεμη, αβαθή αναπνοή με συχνότητα περίπου 12 αναπνοών το λεπτό (κάθε αναπνοή να είναι 500 ml), που αντιστοιχεί σε 6 λίτρα αέρα ,αποκαθιστά την φυσιολογική περιεκτικότητα του αίματος σε CO2. Αυτό πετυχαίνεται με καθημερινή εφαρμογή των ασκήσεων αναπνοής της μεθόδου Buteyko και γενικά με τις αναπνευστικές τεχνικές που στόχο έχουν τη μείωση του εισπνεόμενου αέρα.

Η σωστή αναπνοή σε συνδυασμό με φυσική και λιτή διατροφή καθώς και με τακτική άσκηση και έκθεση στον ήλιο εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας επαρκείς ποσότητες ασβεστίου για γερά οστά και καλή υγεία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση