Ντιάνα Χαρίλα: Αγαπώ το σώμα μου. Αγαπώ τον εαυτό μου

Η εφηβεία αποτελεί ίσως την πιο σημαντική περίοδο της ζωής του ανθρώπου αλλά και την πιο δύσκολη. Με τις αλλαγές να διαδέχονται η μία

Ντιάνα Χαρίλα: Αγαπώ το σώμα μου. Αγαπώ τον εαυτό μου

Η εφηβεία αποτελεί ίσως την πιο σημαντική περίοδο της ζωής του ανθρώπου αλλά και την πιο δύσκολη. Με τις αλλαγές να διαδέχονται η μία την άλλη τόσο σε σωματικό όσο και σε γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο, και με την ανάγκη να αναζητούν νόημα σε αυτές τις νέες αλλαγές για να διαμορφώσουν τις δικές τους αντιλήψεις, οι έφηβοι γίνονται αγχώδεις, ευερέθιστοι, ανήσυχοι και βιώνουν συχνά, εσωτερική αναστάτωση.

Τα πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ σε σχέση με το ιδανικό σώμα αλλά και η άποψη των συμμαθητών και γενικά των άλλων, επηρεάζει βαθιά την εικόνα που έχουν οι έφηβοι για το σώμα τους. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει την αυτοεκτίμησή τους και συνεπώς και την ψυχολογία τους.

Στο βιβλίο της με τίτλο «Αγαπώ το Σώμα μου, αγαπώ τον εαυτό μου», η διακεκριμένη ψυχολόγος και διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας Ντιάνα Χαρίλα, παρουσιάζει ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αυτοεκτίμησης & Θετικής Εικόνας Σώματος, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά 11-15 ετών, με σκοπό να τα μάθει, πώς να αποδέχονται τον σωματικό εαυτό τους, να απομυθοποιήσει τα πρότυπα ομορφιάς που προωθούνται από τα ΜΜΕ αλλά και να ενδυναμώσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, σε μια περίοδο της ζωής τους όπου την κεντρική θέση καταλαμβάνει η διαμόρφωση της ταυτότητας του Εγώ και το ερώτημα «ποιος είμαι;» είναι το κυρίαρχο στις αναζητήσεις τους για την κατανόηση της ύπαρξής τους.

diana-Ντιάνα Χαρίλα: Αγαπώ το σώμα μου. Αγαπώ τον εαυτό μου-agapw-swma-agapw-eauto

Το βιβλίο της Ντιάνας Χαρίλα αποτελεί έναν πολύτιμο πρακτικό οδηγό, που μπορεί να βοηθήσει εκείνους που θα θελήσουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Μπορεί να εφαρμοστεί από ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς αλλά και γονιούς που επιθυμούν να υποστηρίξουν τα παιδιά τους, στην ιδιαίτερη περίοδο της εφηβείας τους. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να εφαρμόζεται μέσα σε σχολική τάξη και τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά είναι:

– Να αναπτύξουν καλή σχέση με τον εαυτό τους

– Να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους

– Να μάθουν να σέβονται τις ιδιαιτερότητες και τη διαφορετικότητα των άλλων ανθρώπων

– Να καταλαβαίνουν τον τρόπο που τους βλέπουν οι άλλοι και να είναι σε θέση να χτίζουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις

– Να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τις αρνητικές επιδράσεις των στερεοτύπων σε σχέση με την εικόνα και την ομορφιά, και να βρίσκουν τρόπους να αντεπεξέρχονται δυναμικά.

Το πρόγραμμα μπορεί επίσης να λειτουργήσει προληπτικά στην εμφάνιση προβλημάτων διατροφικών διαταραχών.

Το βιβλίο περιλαμβάνει εκτός από πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με την εικόνα του σώματος και τις διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία, δοκιμασμένες δραστηριότητες, παιχνίδια και ασκήσεις που έχουν σαν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν, να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τις εφηβικές δυσκολίες των μαθητών, τόσο μέσα στο χώρο του σχολείου όσο και έξω από αυτόν.

Παράλληλα, οι μέθοδοι που ακολουθούνται, επιτυγχάνουν την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Η αυτοεκτίμηση καθορίζεται από το πόσο καλά πιστεύουμε ότι τα καταφέρνουμε σε κάποιο τομέα της ζωής μας και ταυτόχρονα, πόσο σημαντικός είναι αυτός ο τομέας για μας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση στα παιδιά οφείλεται συνήθως στην επικριτική στάση του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος και θα επηρεάσει καταλυτικά τη ζωή τους, σαν ενήλικες.

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, θα ανακαλύψουν μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου, όλα τα χρήσιμα εργαλεία για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των εφήβων και τη διαμόρφωση μιας υγιούς ταυτότητας του εαυτού τους, αφού, όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας:

«Ο πιο σημαντικός αναπτυξιακός στόχος της εφηβείας είναι η ανάγκη του νέου ανθρώπου να διαμορφώσει την ταυτότητά του, έτσι ώστε να εξελιχθεί σε ένα μοναδικό και ώριμο άτομο»

Το βιβλίο της Ντιάνα Χαρίλα με τίτλο «Αγαπώ το σώμα μου, Αγαπώ τον εαυτό μου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε