Μία ερευνητική ομάδα από τη Μ.Βρετανία με επικεφαλής τον Έλληνα νευρολόγο Μάριο Πολίτη, έφτασε σε μια σπουδαία ανακάλυψη για τον τομέα της υγείας. Ανακάλυψε μια νέα τεχνική, η οποία εντοπίζει τις πρώτες βασικές ενδείξεις της νόσου Πάρκινσον στον εγκέφαλο μέχρι και 15-20 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα εκδηλωθούν στον ασθενή.
Ο καθηγητής νευρολογίας και νευροαπεικόνησης Μάριος Πολίτης και η ομάδα του από το Ινστιτούτο Ψυχιατρρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου δημοσίευσαν τα εκπληκτικά αυτά ευρήματα στο επιστημονικό περιοδικό νευρολογίας «The Lancet Neurology».
Advertisment
Αυτό που κατάφερε η ομάδα ήταν η ανακάλυψη των πρώτων βάσιμων ενδείξεων για τον κεντρικό ρόλο που παίζει ο νευροδιαβιβαστής σεροτονίνη στον εγκέφαλο, όσον αφορά στα πρώιμα και αφανή στάδια του Πάρκινσον. Οι αλλαγές στα επίπεδα και στη λειτουργία της σεροτονίνης μπόρεσαν να ανιχνευθούν και να αποτελέσουν προειδοποιητικό σημάδια μελλοντικής εμφάνισης της νόσου.
Η νόσος Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική πάθηση μετά το Αλτσχάιμερ και είναι μάλιστα άγνωστης μέχρι στιγμής αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται κυρίως από κινητική και γνωσιακά προβλήματα που προκαλούν σταδιακά σοβαρές δυσλειτουργίες στη ζωή του ασθενούς.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα που να θεραπεύουν ή να επιβραδύνουν τη νόσο, ωστόσο υπάρχουν αρκετά που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Advertisment
Ο καθηγητής Μάριος Πολίτης δήλωσε σχετικά με την εκπληκτική αυτή ανακάλυψη: «η νόσος Πάρκινσον παραδοσιακά θεωρείται ότι οφείλεται σε βλάβη στο σύστημα της ντοπαμίνης, αλλά εμείς δείξαμε ότι οι μεταβολές στο σύστημα της σεροτονίνης προηγούνται, συμβαίνοντας πολλά χρόνια προτού οι ασθενείς αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η πρώιμη ανίχνευση αυτών των αλλαγών στο σύστημα της σεροτονίνης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, που θα επιβραδύνουν και τελικά θα αποτρέπουν την επιδείνωση της νόσου Πάρκινσον».
Οι ασθενείς με Πάρκινσον εμφανίζουν στον εγκέφαλο τους συσσώρευση της πρωτεΐνης άλφα-συνουκλεΐνης. Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι εμφανίζουν γενετικές μεταλλάξεις στο γονίδιο SNCA της εν λόγω πρωτεΐνης. Αν και σπάνιες, τέτοιες περιπτώσεις οδηγούν στην εμφάνιση Πάρκινσον.
Τέτοιες γενετικές μεταλλάξεις έχουν βρεθεί σε ανθρώπους σε χωριά της Βόρειας Πελοποννήσου, καθώς και σε μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν 10 άτομα από Ελλάδα και 4 από την Ιταλία με αυτή τη σπάνια μετάλλαξη. Στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε κλινικές εξετάσεις και σε μοριακή απεικόνιση εγκεφάλου. Οι μισοί από αυτούς είχαν ήδη εμφανίσει συμπτώματα Πάρκινσον.
Τα στοιχεία από αυτούς τους 14 ανθρώπους συγκρίθηκαν με 65 ασθενείς που είχαν μη γενετικής αιτιολογίας Πάρκινσον, καθώς και με 25 υγιείς εθελοντές. Η συγκριτική ανάλυση αποκάλυψε ότι το σύστημα της σεροτονίνης είχε αρχίσει να δυσλειτουργεί πολύ πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων Πάρκινσον.
Στην έρευνα συμμετείχαν και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» με τους καθηγητές Λεωνίδα Στεφανή και οι Χρήστο Κορό, Μαρία Σταμέλου και Αθηνά Σιμιτσή, ενώ από το Κολλέγιο King’s οι Γιώργος Δερβενούλας και Σωτήρης Πολυχρόνης.