,

Ισπανία: Το πρώτο εστιατόριο παγκοσμίως που αποτελείται μόνο από προσωπικό ΑμεΑ

Το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης του Universo Santi είναι η ήρεμη, ελαφριά, μοντέρνα τέχνη στους τοίχους του εστιατορίου – και αμέσως μετά

Ισπανία: Το πρώτο εστιατόριο παγκοσμίως που αποτελείται μόνο από προσωπικό ΑμεΑ

Το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης του Universo Santi είναι η ήρεμη, ελαφριά, μοντέρνα τέχνη στους τοίχους του εστιατορίου – και αμέσως μετά το εξαίσιο φαγητό. Περνά αρκετή ώρα για να σκεφτεί κανείς ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει εκεί, κάτι ιδιαίτερο υπάρχει σε αυτό το εστιατόριο εκτός από την υπέροχη ατμόσφαιρα και το ποιοτικό φαγητό.

«Το προσωπικό δεν έρχεται εδώ, επειδή το προσωπικό είναι ΑμεΑ, αλλά επειδή είναι το καλύτερο εστιατόριο στην περιοχή μας. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που έρχονται, η συζήτηση αναπτύσσεται πάντα γύρω από το  ίδιο το φαγητό», αναφέρει ο Antonio Vila, ο πρόεδρος του Fundación Universo Accesible, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που βοηθά άτομα με ειδικές ικανότητες να μπουν στην αγορά εργασίας. Είναι επίσης η κινητήριος δύναμη πίσω από το Universo Santi, το εστιατόριο haute cuisine, του οποίου οι εργαζόμενοι είναι ΑμεΑ.

Advertisment

«Πάντα ήθελα να δείξω για τι είναι ικανοί οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες μετά από τη σωστή εκπαίδευση. Τα ΑμεΑ δεν αντιπροσωπεύονταν στον κόσμο της υψηλής κουζίνας. Το Universo Santi είναι το μόνο που έσπασε αυτό το τείχος», προσθέτει. Το προσωπικό των 20 ατόμων, των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονται από 22-62 ετών, προσελήφθησαν από μια αρχική λίστα 1.500.


Το Universo Santi βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ισπανίας, στην πόλη Χερέθ και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2017. Μάλιστα, είναι τόσο καλό που είναι πολύ πιθανό να κερδίσει σύντομα το πολυπόθητο αστέρι Michelin, αφού αντιπρόσωποι εστάλησαν ώστε να γευτούν τις σπεσιαλιτέ και να αξιολογήσουν το χώρο και τις υπηρεσίες. Η τιμή του μενού του πάντως στα 60 ευρώ είναι λιγότερο από μισή ενός τυπικού μενού εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας.

Αν και το Universo Santi πραγματικά ξεχωρίζει με την πρωτοβουλία του, αλλά και την ποιότητα του φαγητού του, υπάρχουν κι άλλα project στην Ευρώπη, όπως εταιρίες catering που παρέχουν σε άτομα με ειδικές ικανότητες την ευκαιρία να συνεργαστούν και να εργαστούν μαζί τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση