, ,

Ο σκύλος μας χρησιμοποιεί τις εκφράσεις του προσώπου του για να επικοινωνήσει μαζί μας

Κάτσε. Μείνε. Έλα εδώ. Κάνε το βλέμμα του θλιμμένου κουταβιού. Χειραγώγησε τον ιδιοκτήτη σου! Αν ο σκύλος σας φαίνεται να είναι πιο εκφραστικός κάθε

Ο σκύλος μας χρησιμοποιεί τις εκφράσεις του προσώπου του για να επικοινωνήσει μαζί μας, σύμφωνα με έρευνα

Κάτσε. Μείνε. Έλα εδώ. Κάνε το βλέμμα του θλιμμένου κουταβιού. Χειραγώγησε τον ιδιοκτήτη σου! Αν ο σκύλος σας φαίνεται να είναι πιο εκφραστικός κάθε φορά που βρίσκεστε κοντά του, μάλλον βιώνετε μια ξεκάθαρη περίπτωση κουταβίσιας χειραγώγησης. Για πολλά χρόνια, πιστεύαμε ότι οι εκφράσεις των κατοικίδιών μας είναι ακούσιες και ανακλαστικές και εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από την συναισθηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη.

Όμως, η αλήθεια επιτέλους αποκαλύφθηκε. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature αποκαλύπτει ότι το διάσημο αξιολάτρευτο κουταβίσιο βλέμμα είναι άλλο ένα κόλπο των ίδιων των κατοικίδιων. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι οι σκύλοι είναι πιο εκφραστικοί, όταν η προσοχή του ανθρώπου είναι στραμμένη σε αυτούς.

Advertisment

Η ομάδα των επιστημόνων στο Κέντρο Γνωστικών Ικανοτήτων των σκύλων που ανήκει στο πανεπιστήμιο είναι η πρώτη που μας παρουσιάζει ξεκάθαρα στοιχεία για ότι ο σκύλος αλλάζει τις εκφράσεις του ως άμεση απόκριση στην προσοχή του ανθρώπου. Οι εκφράσεις του προσώπου του δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του ενθουσιασμού του όταν βλέπει ένα νόστιμο φαγητό, αλλά περισσότερο επειδή θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας.

Η Dr. Juliane Kaminski, ειδικός στις γνωστικές λειτουργίες των σκύλων, αλλά και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth, βιντεοσκόπησε και παρατήρησε 24 σκύλους από διάφορες ράτσες, ώστε να αποτυπώσει τις κινήσεις και τις εκφράσεις του προσώπου τους. Οι σκύλοι που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν όλοι κατοικίδια, ηλικίας 1 – 12 ετών. Κάθε σκύλος ήταν δεμένος με ένα λουρί ενός μέτρου με ένα άτομο και οι εκφράσεις του σκύλου βιντεοσκοπούνταν και εξετάζονταν προσεκτικά, όσο το άτομο άλλαζε στάσεις σώματος. Ο άνθρωπος κοιτούσε απευθείας τον σκύλο, αλλά και υποκρινόταν ότι η προσοχή του αποσπόταν και στρεφόταν σε μια άλλη κατεύθυνση και στο τέλος γυρνούσε τελείως την πλάτη του στον σκύλο.

Τα αποτελέσματα υποστήριξαν τα στοιχεία που έδειχναν ότι οι σκύλοι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στην προσοχή του ανθρώπου και οι εκφράσεις τους αποτελούν άμεσες προσπάθειες επικοινωνίας μαζί μας και δεν είναι απλές συναισθηματικές εκφράσεις. Η γλώσσα του σώματος των σκύλων παρατηρήθηκε και ελέγχθηκαν προσεκτικά από ένα σύστημα κωδικοποίησης, το DogFACS, το οποίο παρείχε μια αξιόπιστη και σταθμισμένη μέτρηση των μυών του προσώπου, ακόμα και των πιο βασικών που συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε.

Advertisment

Η Dr. Kaminski δήλωσε: «Οι κατοικίδιοι σκύλοι έχουν μια μοναδική ιστορία – έχουν ζήσει μαζί με τους ανθρώπους για 30.000 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η συμβίωση μαζί μας φαίνεται να έχει επηρεάσει την ικανότητά τους να επικοινωνούν μαζί μας». Είναι γνωστό ότι οι κατοικίδιοι σκύλοι δίνουν προσοχή στην εγρήγορση και στις εντολές των ανθρώπων. Σε μια προηγούμενη έρευνα, για παράδειγμα, βρέθηκε ότι οι σκύλοι κλέβουν εύκολα φαγητό, όταν ο ιδιοκτήτης τους λείπει.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη απέδειξε ότι οι σκύλοι ακολουθούν το βλέμμα των ανθρώπων, εφόσον είναι ο άνθρωπος που ξεκινά οπτική επαφή με τον σκύλο. Ο σκύλος θα καταλάβει ότι η αλλαγή του ανθρώπινου βλέμματος απευθύνεται σε εκείνον. Όλες αυτές οι έρευνες συνολικά προσθέτουν στις γνώσεις μας για την πληρέστερη κατανόηση των γνωστικών ικανοτήτων των σκύλων.

«Τώρα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η παραγωγή εκφράσεων του προσώπου από τους σκύλους μας εξαρτάται από την κατάσταση προσοχής του κοινού τους και δεν είναι απλά αποτέλεσμα του ενθουσιασμού τους. Στην έρευνά μας, οι εκφράσεις τους ήταν πολύ περισσότερες, όταν κάποιος τους κοιτούσε, αλλά όταν έβλεπαν φαγητό, το αποτέλεσμα δεν ήταν το ίδιο».

Οπότε τώρα ξέρετε. Όλα αυτά τα χρόνια που συμβιώνουμε μαζί τους, οι σκύλοι βρήκαν τους τρόπους να μας αποκωδικοποιήσουν. Την επόμενη φορά που το κατοικίδιό σας προσπαθήσει να σας χειραγωγήσει παίρνοντας εκείνο το γλυκό, κουταβίσιο βλέμμα, βεβαιωθείτε ότι θα απαντήσετε με τον σωστό τρόπο.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nature.com/articles/s41598-017-12781-x

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982211013935

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση