,

NASA: Απόψε ο πλανήτης Δίας θα είναι πιο φωτεινός και κοντινός στον πλανήτη μας

Απόψε το βράδυ, ο Δίας θα μας χαρίσει ένα μαγευτικό θέαμα, αφού θα είναι μεγαλύτερος και φωτεινότερος από κάθε άλλη μέρα για το 2019.

NASA: Απόψε ο πλανήτης Δίας θα είναι πιο φωτεινός και κοντινός στον πλανήτη μας

Απόψε το βράδυ, ο Δίας θα μας χαρίσει ένα μαγευτικό θέαμα, αφού θα είναι μεγαλύτερος και φωτεινότερος από κάθε άλλη μέρα για το 2019. Και όχι μόνο αυτό· ακόμα κι ένας αρχάριος θα έχει τη δυνατότητα να τον παρατηρήσει και να τον φωτογραφήσει, αφού θα είναι και φωτεινότερος. Κι αυτό διότι θα φωτίζεται πλήρως από τον ήλιο.

Συγκεκριμένα, ο δικός μας πλανήτης είναι αυτός που θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στον Δία και στον Ήλιο, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «αντίθεση» και εμφανίζεται κάθε 13 μήνες. Όσοι διαθέτουν ένα καλό ζευγάρι κιάλια ή ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, θα μπορέσουν να εντοπίσουν και τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους του Δία (ή αλλιώς φεγγάρια) σαν φωτεινές κηλίδες δίπλα του. Η ιστορία του εντοπισμού τους είναι μοναδική, καθώς ήταν ο Γαλιλαίος αυτός που πρώτος τα είχε δει.

Advertisment

Εκτός όμως από τα φεγγάρια του, ο παρατηρητής θα μαγευτεί, αν προσέχοντας, εντοπίσει και μια μεγάλη ερυθρά κηλίδα, η οποία στην πραγματικότητα είναι μια θύελλα τεραστίων διαστάσεων που μαίνεται στον πλανήτη εδώ και αιώνες.

Ο πλανήτης Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Μαζί με τους πλανήτες Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα, αναφέρεται ως άεριος γίγαντας, καθώς περιτριγυρίζεται από τεράστιες μάζες νεφών και αερίων. Η ατμόσφαιρα του Δία είναι η μεγαλύτερη στο ηλιακό σύστημα, καθώς εκτείνεται σε πλάτος μεγαλύτερο των 5.000 χιλιομέτρων.

Ο Δίας έχει διάμετρο 145000 km περίπου, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 10 περίπου Γήινες ώρες και γύρω από τον Ήλιο σε 12 γήινα χρόνια περίπου. Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -110 βαθμοί Κελσίου. Η ατμόσφαιρα του αποτελείται κυρίως από Υδρογόνο (90%) και Ήλιο με μικρές ποσότητες μεθανίου, υδρατμών και αμμωνίας.

Advertisment

Τη νύχτα της 16ης Ιουνίου ο Δίας θα κάνει «ντουέτο» στον ουρανό με τη Σελήνη, που θα βρίσκεται μία μέρα πριν την πανσέληνο. Όπως ο Δίας, η σειρά του Κρόνου να βρεθεί σε αντίθεση από τον Ήλιο, θα φθάσει στις 9 Ιουλίου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση