Έρευνα: Οι παραδοσιακοί χοροί προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη γήρανση

Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας και μας προσδίδουν μια συνεκτική ταυτότητα, ενώνοντάς μας σε επίπεδο κοινότητας. Φυσικά, ένα μεγάλο ποσοστό νέων

Οι παραδοσιακοί χοροί προστατεύουν τον εγκέφαλο από το γήρας

Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας και μας προσδίδουν μια συνεκτική ταυτότητα, ενώνοντάς μας σε επίπεδο κοινότητας. Φυσικά, ένα μεγάλο ποσοστό νέων επιλέγει να μάθει παραδοσιακούς χορούς, τόσο για να συνδεθεί με τις ρίζες του, όσο και ως μια εναλλακτική μορφή άσκησης. Όμως, μια πρόσφατη έρευνα έρχεται για να προσθέσει άλλο ένα ισχυρό πλεονέκτημα της εκμάθησης παραδοσιακών χορών: εκείνο της προστασίας του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με την «New York Times», οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας αλλάζει και οι νοητικές του λειτουργίες φθίνουν. Η ταχύτητα αποθήκευσης και χρήσης των νέων δεδομένων είναι σημαντικά μικρότερη. Αυτό έχει αποδειχθεί ερευνητικά ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν περάσει μόλις τα 40 χρόνια ζωής.

Advertisment

Ωστόσο, είναι αμέτρητες θεωρίες και έρευνες που προσπαθούν να αποδείξουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι αναστρέψιμες ή έστω μπορούν να επιβραδυνθούν σημαντικά. Το επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Aging Neuroscience» δημοσίευσε, λοιπόν, πρόσφατα σχετική έρευνα από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, αλλά και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων με δείγμα τους 174 υγιείς 60άρηδες και 70άρηδες.

Χώρισαν τα υποκείμενα σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ακολούθησαν ένα πρόγραμμα γρήγορου βάδην, η δεύτερη ομάδα έκανε διατάσεις και ισορροπία, ενώ η τρίτη μάθαινε παραδοσιακούς χορούς. Μετά από έξι μήνες υποβλήθηκαν σε τεστ.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αγκνιέσζκα Μπουρζίνσκα, καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης & Νευροεπιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Φορτ Κόλινς δήλωσε για τα αποτελέσματα: «Στον εγκέφαλο όλων των εθελοντών παρατηρήσαμε κάποιες ενδείξεις εκφύλισης της λευκής ουσίας, οι οποίες ήταν μεν περιορισμένες (ουσιαστικά είχαν λεπτύνει και είχαν αραιώσει λίγο οι συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων), αλλά και απρόσμενα σημαντικές, αν αναλογιστούμε ότι είχαν περάσει μόλις έξι μήνες».

Advertisment

Αυτή η εκφύλιση παρατηρήθηκε σε όσους έκαναν μεγάλα ποσοστά καθιστικής ζωής. Όμως μια συγκεκριμένη ομάδα ηλικιωμένων παρουσίασε βελτίωση των ποσοστών λευκής ουσίας σε μια συγκεκριμένη εγκεφαλική δομή, εκείνη της ψαλίδας, η οποία σχετίζεται με την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών και τη μνήμη.

Κλείνοντας στο άρθρο τους οι ερευνητές αναφέρουν για τη σημασία των αποτελεσμάτων: «Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι πρέπει να προσπαθούμε να μη διάγουμε καθιστική ζωή. Οι λιγοστοί εθελοντές μας που γυμνάζονταν πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη μας είχαν τη μικρότερη εκφύλιση της λευκής ουσίας απ’ όλους και όσοι από αυτούς έκαναν χορό, αποκόμισαν κιόλας σημαντικά οφέλη».

[toggle title="Πηγές"]

Πληροφορίες από tanea.gr

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Η σημασία του μητρικού θηλασμού: Ένα δώρο υγείας για τη μητέρα και το μωρό
6 συνήθειες πριν τον ύπνο που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς
Γηρατειά: Επιβραδύνεται δραματικά η αύξηση του προσδόκιμου ζωής | Η ανάγκη για νέες θεραπείες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση