Πώς μπορούμε να βρούμε γαλήνη στις σκοτεινότερες πλευρές της ζωής μας

«Ο νους μπορεί να ακολουθήσει χιλιάδες κατευθύνσεις, αλλά σε αυτό το όμορφο μονοπάτι, περπατώ γαλήνια. Με κάθε βήμα, ο άνεμος φυσά. Με κάθε βήμα,

Πώς μπορούμε να βρούμε γαλήνη στις σκοτεινότερες πλευρές της ζωής μας

«Ο νους μπορεί να ακολουθήσει χιλιάδες κατευθύνσεις, αλλά σε αυτό το όμορφο μονοπάτι, περπατώ γαλήνια. Με κάθε βήμα, ο άνεμος φυσά. Με κάθε βήμα, ένα λουλούδι ανθίζει» – Thich Nhat Nanh

Είναι εύκολο να νιώσουμε γαλήνια και θετικά όταν ο ήλιος λάμπει και η ζωή μας κυλά όπως τη θέλουμε. Αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν όταν μένουμε μόνοι μας χωρίς επιλογή, όταν φοβόμαστε, αρρωσταίνουμε ή νιώθουμε τόσο κουρασμένοι που δεν μπορούν καν να σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί.

Advertisment

Ως επιζήσασα τρεις φορές από καρκίνο, γνωρίζω κάτι για το πώς να διαχειριζόμαστε τις δύσκολες στιγμές. Γνωρίζω πώς είναι η πραγματική εξάντληση και απελπισία, αλλά έχω επίσης μάθει ότι είναι δυνατό να βρούμε στιγμές γαλήνης και φωτός ακόμα κι υπό τις δυσκολότερες συνθήκες.

Οι παρακάτω 5 τεχνικές με βοήθησαν να βρω το φως στα σκοτεινότερα σημεία. Εύχομαι να διευκολύνουν κι εσάς έστω και λίγο.

Πώς μπορούμε να βρούμε γαλήνη στις σκοτεινότερες πλευρές της ζωής μας

1. Δεν έχει νόημα να υποκρίνεστε ότι όλα είναι εντάξει

Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αναγνωρίστε το. Αυτό δεν σημαίνει όμως να επικρίνουμε τον εαυτό μας που νιώθει κουρασμένος και απελπισμένος. Αντιθέτως, φροντίστε τον εαυτό σας όπως θα κάνατε για ένα μέλος της οικογένειάς σας ή για έναν φίλο σας.

Advertisment

Πείτε στον εαυτό σας ότι έχετε κάθε δικαίωμα να νιώθετε έτσι, αλλά ότι τα συναισθήματα είναι σαν τα κύματα. Έρχονται και φεύγουν. Και αν και τα πράγματα είναι σκληρά σήμερα, είστε κι εσείς σκληροί. Έχετε περάσει άσχημα ξανά. Θα το ξεπεράσετε λοιπόν και αυτό και το αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα.

2. Δώστε στον εαυτό σας το δώρο να ζει πραγματικά έστω και για μία ώρα παραπάνω

Όταν έκανα χημειοθεραπείες, φοβόμουν ότι δεν θα έβρισκα τη δύναμη να τα βγάλω πέρα σε όλη τη διαδικασία. Άρχισα λοιπόν να σκέφτομαι ότι πρέπει να προσπαθήσω να ζήσω ώρα με την ώρα και αυτό άλλαξε τα πάντα.

Ας πούμε ότι είναι 1 το μεσημέρι. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τα δυνατά σας μέχρι τις 2. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αυριανό δείπνο, ούτε για το επόμενο ραντεβού σας. Χρειάζεται μόνο να τα καταφέρετε για την επόμενη ώρα.

3. Εστιάστε στο να αγαπήσετε τον εαυτό σας

Ακούστε το σώμα σας και δώστε του ό,τι χρειάζεται για να νιώθει υγιές. Ξεκουραστείτε πολύ, κοιμηθείτε νωρίς και μη νιώθετε καθόλου τύψεις γι’ αυτό. Ο αγαπημένος μου τρόπος να φροντίσω τον εαυτό μου, όταν περνούσα άσχημα ήταν να κάνω ένα ζεστό (ή δροσερό μπάνιο).

4. Μείνετε απασχολημένοι

Μην κάθεστε απλά και ανησυχείτε για κάτι που δεν γνωρίζετε. Ακόμα κι αν δεν έχετε αρκετή ενέργεια, μπορείτε και πάλι να βρείτε κάτι μικρό να απασχοληθείτε. Καθαρίστε το σπίτι σας. Διαβάστε κάτι, μάθετε. Ξεκινήστε ένα project, εξερευνήστε, ταξιδέψτε, προσφέρετε, μοιραστείτε.

5. Κοιτάξτε ψηλά και αναπνεύστε

Τέλος, όταν νιώθετε άγχος και θλίψη ή έχετε φτάσει στα όρια σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να νιώσετε στιγμιαία καλά απλά κοιτώντας ψηλά. Υψώστε το βλέμμα σας στον ουρανό. Πάρτε ένα λεπτό να νιώσετε τη σύνδεση με το σύμπαν.

Ύστερα, εισπνεύστε από την κοιλιά σας. Καθώς συνεχίζετε την βαθιά αναπνοή, θα νιώσετε μια αίσθηση χαλάρωσης να ξεκινά από τους ώμους σας και να κατεβαίνει προς την σπονδυλική σας στήλη. Νιώστε τους μύες σας να μαλακώνουν και η γαλήνη να εισέρχεται στο σώμα σας.

Μπορεί να μην είναι δυνατό να αποφύγουμε τις σκοτεινές μέρες στη ζωή μας, αλλά είναι μπορούμε πάντα να φέρουμε έστω και λίγο φως στο σκοτάδι, λίγη γαλήνη στην ψυχή μας, επιλέγοντας την αποδοχή, την ευγνωμοσύνη, τη συγκέντρωση και την αγάπη.

Wendy Leeds, Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση