Επιστήμονες από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο (πειραματικό ακόμα) τεστ ούρων, το οποίο μπορεί να διαγνώσει τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη.
Το τεστ αυτό, που ονόμασαν PUR (Prostate Urine Test) μπόρεσε να προβλέψει μέχρι και 5 χρόνια νωρίτερα από τις προηγούμενες μεθόδους ποιοι ήταν εκείνοι οι ασθενείς που θα χρειαστούν άμεση αντικαρκινική θεραπεία.
Advertisment
Μάλιστα, μπορεί να εντοπίσει μέχρι και ασθενείς οι οποίοι έχουν οκτώ φορές λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν κάποια θεραπεία για καρκίνο. Αυτό το νέο τεστ αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα έγκαιρη διάγνωση, καθώς δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών παραλείπει τις έγκαιρες εξετάσεις, αλλά επίσης αυτή η μέθοδος θα βοηθήσει στην αποφυγή μη αναγκαίων αρχικών βιοψιών.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Συνήθως εξελίσσεται αργά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν θεραπεία για όσο ζουν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σι Κόνελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, ανέπτυξαν το νέο τεστ μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, η οποία τους βοήθησε να μελετήσουν γενετικά τα δείγματα ούρων από 537 άνδρες. Αναλύοντας την έκφραση 167 γονιδίων στα ούρα, βρήκαν ένα αλγόριθμο που μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και το πόσο επιθετικός μπορεί να γίνει.
Advertisment
«Ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνότερα μια πάθηση με την οποία οι άνδρες πεθαίνουν και όχι από την οποία πεθαίνουν. Δυστυχώς σήμερα δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε ποιοι άνδρες διαγνωσμένοι με καρκίνο προστάτη θα χρειαστούν ριζική θεραπεία και ποιοι όχι», δήλωσε ο Κόνελ.
«Έως το 75% των ανδρών με αυξημένο επίπεδο PSA έχουν αρνητική βιοψία για καρκίνο του προστάτη. Από την άλλη, το 15% όσων δεν έχουν αυξημένο PSA, βρίσκονται τελικά να έχουν καρκίνο του προστάτη και, από αυτούς τους καρκίνους, ένα άλλο 15% είναι επιθετικοί. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε πρόσθετες πιο ακριβείς εξετάσεις», πρόσθεσε.
[toggle title="Πηγές"]
https://www.bbc.com/news/health-48756732
[/toggle]