Πώς τα αιθέρια έλαια μπορούν να μας φανούν χρήσιμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο. Το καλοκαίρι, όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιες

Πώς τα αιθέρια έλαια μπορούν να μας φανούν χρήσιμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο. Το καλοκαίρι, όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιες καταστάσεις που αν δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, μπορούν να μας δυσκολέψουν, έως και να καταστρέψουν τις διακοπές μας.

Ηλιακά εγκαύματα, επιδρομές κουνουπιών και άλλων ιπτάμενων απρόσμενων εισβολέων είναι συνηθισμένα γεγονότα. Η ναυτία σε ταξίδια είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς, εάν προσθέσουμε επίσης τη ναυτία που ακολουθεί τις πάσης φύσεως «υπερβολές» φαγητού και ποτού, τότε σίγουρα αναφερόμαστε σε πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Advertisment

Δεν αγνοούμε και μικρότερης έκτασης γεγονότα, όπως ηλίαση, μύκητες νυχιών και δέρματος που με πρώτη ματιά δεν φαντάζουν άμεσα επικίνδυνα, αλλά είναι ικανά να δημιουργήσουν πρόβλημα, ίσως και χρόνιο. Τα αιθέρια έλαια μπορούν αποδειχθούν οι καλύτεροί μας σύμμαχοι. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε σε κάθε περίπτωση.

8 χρήσιμα αιθέρια έλαια για το καλοκαίρι

Εγκαύματα

Πριν από ένα αιώνα – περίπου – ο Γάλλος χημικός Rene-Maurice Gattefosse δουλεύοντας στο εργαστήριό του έπαθε έγκαυμα στο χέρι και γλίτωσε τα χειρότερα βουτώντας το σε αιθέριο έλαιο λεβάντας. Οι ισχυρές αναλγητικές, επουλωτικές και αντισηπτικές ιδιότητές του το καθιστούν μια πρώτης τάξεως άμεση βοήθεια σε ηλιακά και χημικά εγκαύματα.

Το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου (στυπτικό, επουλωτικό, αναγεννητικό της επιδερμίδας) είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό. Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιστατικό ηλίασης. 10 σταγόνες στη μπανιέρα, παραμένουμε μέσα για μισή ώρα, βρέχοντας κατά διαστήματα και το κεφάλι μας(όχι στα μάτια). Ο ελίχρυσος και ο ευκάλυπτος μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μωρά άνω των 3 μηνών, διαλυμένα σε κατάλληλο φυτικό έλαιο.

Advertisment

Κουνούπια

Κυκλοφορούν πολλά προϊόντα με αντικουνουπική δράση. Στο πλαίσιο όμως μια πιο φυσικής λύσης η Αρωματοθεραπεία προτείνει: Αιθέρια έλαια σιτρονέλας (εντομοαπωθητικό, διαδερμικό αντιφλεγμονώδες), λεμονόχορτου (εντομοαπωθητικό, κατευναστικό,αντιμυκητιακό) και ευκάλυπτου κιτρώδους (αντικουνουπικό, καταπραϋντικό της επιδερμίδας).

Ναυτία

Εισπνοές με Αιθέρια έλαια λεμόνι(τονωτικό του νευρικού συστήματος), μέντα πιπερίτα (τονωτικό του πεπτικού και του νευρικού συστήματος). Τοπικά, επάλειψη στο στήθος. Η μέντα είναι χρήσιμη και για αντιμετώπιση πονοκεφάλου μετά από hangover και αδιαθεσίας μετά από κατανάλωση υπερβολικού φαγητού. Εισπνοές, αλλά και τοπική επάλειψη στους κροτάφους αποδίδουν αποτελέσματα.

Μυκητιάσεις

Άμμος στη θάλασσα, νερό πισίνας είναι αιτίες ανάπτυξης μυκήτων κυρίως στα νύχια και στο δέρμα ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Η λύση για τους μύκητες-σε οποιαδήποτε περιοχή- είναι το αιθέριο έλαιο τεϊόδενδρου.

Λεβάντα, ελίχρυσος, σιτρονέλα, λεμονόχορτο, ευκάλυπτος κιτρώδης, μέντα πιπερίτα, λεμόνι και τεϊόδενδρο. Οκτώ Αιθέρια Έλαια που είναι ισχυροί σύμμαχοι στις διακοπές μας και σε όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Μη σας διαφεύγει ότι η σωστή χρήση των αιθερίων ελαίων, οι αναλογίες που θα χρησιμοποιήσουμε ανά περίπτωση, τα φυτικά έλαια στα οποία θα αναμιχθούν, είναι οδηγίες που θα σας δώσουν μόνο επιστήμονες με εξειδικευμένη γνώση.

Διονύσιος Μεντές, Φαρμακοποιός-Αρωματοθεραπευτής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση