Λεβάντα η αρωματική: Ιδιότητες, φροντίδα, καλλιέργεια

Χάρη, φινέτσα, πολυτέλεια, μοναδικό άρωμα και υπέροχα λουλούδια που μαγνητίζουν το βλέμμα περιγράφουν τη γοητευτική λεβάντα, ενώ οι γνωστές από την αρχαιότητα, ιδιότητές της,

Λεβάντα η αρωματική: Ιδιότητες, φροντίδα, καλλιέργεια

Χάρη, φινέτσα, πολυτέλεια, μοναδικό άρωμα και υπέροχα λουλούδια που μαγνητίζουν το βλέμμα περιγράφουν τη γοητευτική λεβάντα, ενώ οι γνωστές από την αρχαιότητα, ιδιότητές της, οι οποίες οφείλονται στα 150 και πλέον συστατικά της και βελτιώνουν την υγεία και την ευεξία, παραμένουν σήμερα επίκαιρες. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι από τα πλέον δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο, για την χαλαρωτική και την καταπραϋντική του δράση.

Η λεβάντα προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου, την Αραβική Χερσόνησο και τη Ρωσία και καλλιεργείται επίσης στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία.

Advertisment

Στην Ελλάδα την συναντάμε στην Αρκαδία, στο Κιλκίς, στην Κοζάνη, στην Κεφαλονιά, στις Σέρρες, στην Κομοτηνή και στη Σαμοθράκη.

Οι ιδιότητες της Λεβάντας

Οι χρήσεις της λεβάντας πηγαίνουν πολύ πίσω στο παρελθόν και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της όρεξης, της διάθεσης, την αντιμετώπιση γαστρεντερολογικών προβλημάτων αλλά και του άγχους.

Σήμερα οι πολλαπλές χρήσεις της υπέροχης λεβάντας ξεκινούν από την αρωματοθεραπεία και φτάνουν μέχρι τη διαχείριση των παρενεργειών της θεραπείας ενάντια στον καρκίνο.

Advertisment

Το άρωμα από τα έλαια του φυτού της λεβάντας φαίνεται ότι συμβάλει στην ηρεμία και στην ευεξία, ενώ φέρεται επίσης να βοηθά στον περιορισμό του άγχους, της πίεσης και πιθανώς του ήπιου πόνου.

Η λεβάντα χαρακτηρίζεται επίσης και για τις αναπλαστικές ιδιότητές της, καθώς σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια και συστατικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περιποίηση του προσώπου και του σώματος,

Κάποτε η λεβάντα συστηνόταν ως φάρμακο εναντίον της αϋπνίας. Έτσι οι άνθρωποι γέμιζαν τα μαξιλάρια τους με άνθη λεβάντας για να απολαύσουν καλύτερη ποιότητα ύπνου,

Σήμερα η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί τη λεβάντα για τη θεραπεία των πονοκεφάλων, της νευρικότητας και της ανησυχίας. Στις θεραπείες μασάζ, η λεβάντα φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ηρεμιστικό και χαλαρωτικό ύπνου.

Να σημειώσουμε ότι στη Γερμανία, το τσάι λεβάντας έχει εγκριθεί ως συμπλήρωμα για τη θεραπεία διαταραχών του ύπνου, της ανησυχίας και του ερεθισμού του στομάχου.

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας φαίνεται ακόμη ότι συνέβαλε στη βελτίωση της κατάστασης που προκαλεί ένας τύπος αλωπεκίασης, όπως φάνηκε σε έρευνα που χρησιμοποιήθηκε μαζί με θυμάρι, δενδρολίβανο και κέδρο. Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν ήταν βέβαιοι για το ποιο ακριβώς έλαιο είχε την ισχυρή δράση και προκάλεσε την αναγέννηση μαλλιών στους συμμετέχοντες.

Το National Cancer Institute των ΗΠΑ αναφέρει ότι η αρωματοθεραπεία με λεβάντα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τις παρενέργειες της θεραπείας με καρκίνο. Η αρωματοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ενήλικες που πάσχουν από άνοια.

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το ευχάριστο άρωμα της λεβάντας υποστηρίζοντας ότι τους βοηθά να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα δύσκολων καταστάσεων που περιλαμβάνει το άγχος, τις αϋπνίες, ακόμη και τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως.
Αν και η επιστημονική έρευνα δεν είναι επαρκής σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ιδιοτήτων τις ιδιότητες της λεβάντας, η τελευταία έχει πολλά οφέλη που μπορούμε να δοκιμάσουμε με τη συμβουλή, πάντα, και του γιατρού μας.

Η καλλιέργεια της Λεβάντας

Εναλλακτική καλλιέργεια που προσελκύει όλο και περισσότερους οπαδούς σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί η λεβάντα. Στη Μεσόγειο παράδοση στην καλλιέργεια της λεβάντας συναντάμε στην Ιταλία, στην Ισπανία αλλά και στην Γαλλία, ενώ νεώτεροι «καλλιεργητές» των τελευταίων χρόνων, με δυναμική παρουσία στην αγορά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με επαγγελματίες καλλιεργητές λεβάντας, η καλλιέργειά της είναι πιο ξεκούραστη σε σχέση με εκείνη των δέντρων, ενώ η απορρόφησή της στην αγορά τα τελευταία χρόνια είναι σταθερή.

Η λεβάντα είναι μεσογειακός αειθαλής θάμνος που αναπτύσσεται σε ύψος έως 80 πόντους , Η φύτευσή της ξεκινά τον Οκτώβριο και μπορεί να διαρκέσει ως τον Μάρτιο.

Η λεβάντα αγαπά τον ήλιο και χρειάζεται καλά στραγγιζόμενο, ουδέτερο έως αλκααλικό έδαφος. Το φυτό αντιμετωπίζει καλά τις συνθήκες ξηρασίας, ενώ υποφέρει σε συνθήκες υγρασίας, ειδικά τον χειμώνα.

Παράγει μωβ άνθη, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα αιθέριου ελαίου. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα σεβαστό εμπορικό προϊόν, με πολλές φαρμακευτικές και άλλες χρήσεις.

Έχει πολύ χαμηλή τοξικότητα, ενώ παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση. Τα λουλούδια της λεβάντας είναι πολύ πλούσια σε νέκταρ και προσελκύουν μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Μετά την κοπή και την ξήρανσή τους χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία αρωμάτων.

Η λεβάντα καλλιεργείται και ως διακοσμητικό φυτό, καθώς «κλέβει» την παράσταση όταν συμμετέχει σε ανθοσυνθέσεις.

Τα είδη λεβάντας που μπορούν να καλλιεργηθούν είναι πολλά, όμως η πιο διάσημη και αρωματική ποικιλία είναι η στενόφυλλη λεβάντα ((Lavandula angustifolia) η οποία αποδίδει και υψηλής ποιότητας αιθέριο έλαιο.

Η μέση διάρκεια ζωής των υγιών παραγωγικών φυτών ανέρχεται σε 12 έτη, ενώ κάποιες ποικιλίες μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 20 έτη σε άριστες συνθήκες ανάπτυξης.

Η λεβάντα μπορεί να προσαρμοστεί και να ανθίσει σε κήπους με την ομορφιά της άγριας φύσης, όπως επίσης και σε κήπους εξοχικών σπιτιών αλλά και σε επίσημους κήπους, κάτω από τριανταφυλλιές,. Επίσης πολλά είδη λεβάντας ευδοκιμούν και στη γλάστρα του σπιτιού μας.

Η φροντίδα της Λεβάντας

Είναι όμορφη φαίνεται ντελικάτη, ωστόσο η λεβάντα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις ως φυτό. Φυτρώνει εξάλλου μόνη της σε βραχώδη εδάφη, Αντέχει στη ζέστη και στο κρύο, αλλά όχι σε ακραίες συνθήκες όπως ο παγετός.

Ιδανική επιλογή όχι μόνο για τον κήπο , αλλά και για το μπαλκόνι, η λεβάντα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Πότισμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα για το πρώτο χρόνο είναι αρκετό. Αργότερα το πότισμα μία φορά την εβδομάδα ικανοποιεί τις ανάγκες της.

Αν επιλέξετε τη λεβάντα για εσωτερικό χώρο, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να της εξασφαλίσετε το φως που χρειάζεται, τοποθετώντας την δίπλα σε κάποιο παράθυρο αλλά και περιστρέφοντας τη γλάστρα σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε το φως να φτάνει παντού. Επίσης στον κλειστό χώρο χρειάζεται και η καλή κυκλοφορία του αέρα.

Προσοχή στο υπερβολικό πότισμα, μπορεί να προκαλέσει σήψη:

Κρατείστε στο μυαλό σας τα παρακάτω tips που συνοψίζουν την φροντίδα της λεβάντας σε μερικές γραμμές.

-Χαρίστε στη λεβάντα 6 ή και περισσότερες ώρες ήλιου κάθε μέρα.
-Ποτίστε με λίγο νερό. …
-Φυτέψτε σε καλά στραγγιζόμενες περιοχές ή σε υπερυψωμένα παρτέρια. …
– Εάν το χώμα σας είναι αμμώδες, ανακατέψτε σε λίγο χαλίκι για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.
-Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή ροή αέρα γύρω από τα φυτά εάν έχετε υψηλή υγρασία.

Βάλτε τη λεβάντα στο σπίτι και στη ζωή σας και αγαπήστε την.

Πηγές:

www.healthline.com
wikifarmer.com
www.nccih.nih.gov/health/lavender

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση