, ,

Υποθυρεοειδισμός: 9 τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε

Η διαχείριση του υποθυρεοειδισμού μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη, αφού η διατροφή που κάνουμε μπορεί να αλληλεπιδράσει με την θεραπεία. Ορισμένα θρεπτικά στοιχεία επιδρούν

Υποθυρεοειδισμός: 9 τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε

Η διαχείριση του υποθυρεοειδισμού μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη, αφού η διατροφή που κάνουμε μπορεί να αλληλεπιδράσει με την θεραπεία. Ορισμένα θρεπτικά στοιχεία επιδρούν στη λειτουργία του θυρεοειδή και κάποιες τροφές καταστέλλουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τις ορμόνες που λαμβάνετε ως μέρος της θεραπείας σας.

Όπως και με τις περισσότερες παθήσεις, ορισμένοι παράγοντες είναι πέρα από τον έλεγχό μας, όπως το οικογενειακό ιστορικό και το περιβάλλον. Αλλά η διατροφή εδώ παίζει βασικό ρόλο, και καθώς εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι καταναλώνουμε, μπορούμε να επιλέξουμε και τις τροφές εκείνες που θα είναι φιλικές προς τον θυρεοειδή μας.

Advertisment

Κάποιες από τις παρακάτω τροφές (που χρειάζεται να αποφεύγονται στον υποθυρεοειδισμό) θεωρούνται υγιεινές, όπως οι φυτικές ίνες και ο καφές. Μπορούμε να τις καταναλώνουμε, απλά σε μικρές ποσότητες και με προσοχή. Άλλες όμως είναι ήδη «απαγορευμένες», όπως τα τηγανητά και η ζάχαρη και είναι καλύτερο να τις αποφεύγουμε γενικά.

Διαβάστε επίσης – Προβλήματα του θυρεοειδούς: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

9 τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε στον υποθυρεοειδισμό

Τροφές με σόγια

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μεγάλες ποσότητες σόγιας (και ισοφλαβόνων που περιέχει) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού. Άλλοι αναφέρουν ότι όσοι εμφανίζουν την πάθηση σε συνδυασμό με έλλειψη ιωδίου είναι που χρειάζεται να προσέχουν. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, είναι καλύτερα να καταναλώνετε σόγια αφού έχουν περάσει λίγες ώρες από την λήψη των φαρμάκων σας.

Advertisment

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο και το μπρόκολο, είναι γεμάτα φυτικές ίνες, αλλά μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με την παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης, αν εμφανίζεται έλλειψη ιωδίου. Είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωσή τους. Ωστόσο, το καλό βράσιμό τους μπορεί να μειώσει την επίδραση.

Γλουτένη

Οι γιατροί και διατροφολόγοι συστήνουν σε όσους παρουσιάζουν υποθυρεοειδισμό να περιορίζουν την κατανάλωση σιταριού, σίκαλης και άλλων δημητριακών που περιέχουν γλουτένη. Και αν έχετε διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη, η γλουτένη μπορεί να ερεθίσει το λεπτό έντερο και αυτό να εμποδίσει την απορρόφηση της θυρεοειδούς ορμόνης από τα φάρμακα.

Λιπαρές τροφές όπως κρέας, τηγανιτά και βούτυρο

Τα λιπαρά επεμβαίνουν στην ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει ορμόνες, αλλά και στην απορρόφηση των φαρμάκων του υποθυρεοειδισμού. Γι’ αυτό περιορίστε τις τηγανιτές τροφές, αλλά και το βούτυρο, τη μαγιονέζα, τη μαργαρίνη και τα λιπαρά κομμάτια του κρέατος.

Τροφές με ζάχαρη

Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τον μεταβολισμό του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε ευκολότερα να πάρουμε βάρος και ειδικά από την κατανάλωση της ζάχαρης.

Επεξεργασμένες, έτοιμες τροφές

Οι επεξεργασμένες τροφές τείνουν να περιέχουν πολύ νάτριο και όσοι εμφανίζουν υποθυρεοειδισμό χρειάζεται να το αποφεύγουν, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος υπέρτασης. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε.

Μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών από όσπρια και λαχανικά

Οι ειδικοί συστήνουν οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να λαμβάνουν 20-35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Παραπάνω ποσότητες επηρεάζουν το πεπτικό μας σύστημα και επεμβαίνουν στην απορρόφηση των ουσιών που περιέχονται στη φαρμακευτική αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό.

Καφές

Η καφεΐνη έχει βρεθεί ότι μπλοκάρει την απορρόφηση της ορμόνης αντικατάστασης του θυρεοειδούς. Όσοι λάμβαναν την αγωγή τους μαζί με τον καφέ τους είχαν ανεξέλεγκτα επίπεδα λειτουργίας του θυρεοειδή. Γι’ αυτό λάβετε την αγωγή σας μόνο με νερό και αφήστε τουλάχιστον 30 λεπτά για να πάρετε τον πρωινό σας καφέ.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει πολύ τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς και την ικανότητά του να τις παράγει. Ιδανικά, όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό χρειάζεται να κόψουν τελείως την κατανάλωση αλκοόλ.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://health.gov/dietaryguidelines/dga2005/healthieryou/html/chapter11.html

https://www.everydayhealth.com/hs/healthy-living-with-high-cholesterol/best-and-worst-foods-for-high-cholesterol/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435852/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3496161/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16571087

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση