, , , ,

5 συνηθισμένα βότανα και μπαχαρικά για μείωση του βάρους

Άρθρο της Tara Thorne, ολιστική διατροφολόγος Η αφθονία της φύσης έχει παίξει βασικό ρόλο στη σύγχρονη φαρμακευτική, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι

5 συνηθισμένα βότανα και μπαχαρικά για μείωση του βάρους

Άρθρο της Tara Thorne, ολιστική διατροφολόγος

Η αφθονία της φύσης έχει παίξει βασικό ρόλο στη σύγχρονη φαρμακευτική, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποια κοινά βότανα και μπαχαρικά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στη μείωση του βάρους και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Advertisment

Ένας από τους λόγους που η ισορροπημένη διατροφή παίζει έναν τόσο καίριο ρόλο στην καλή μας υγεία, είναι επειδή ενσωματώνει όλα τα είδη τροφών, βοτάνων και μπαχαρικών που κατέχουν την ικανότητα να θεραπεύουν και να στηρίζουν το σώμα μας. Συχνά παίρνουμε αυτές τις τροφές ως δεδομένες, προσθέτουμε τα υλικά σε μια σούπα ή σε ένα τηγάνι και δεν σκεφτόμαστε τα ισχυρά οφέλη που έχουν και το πόσο τυχεροί είμαστε που μπορούμε να τις καταναλώνουμε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η αποθήκη της φύσης χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα από την φαρμακολογία με πολλά από τα πιο γνωστά φάρμακα να βασίζονται άμεσα ή έμμεσα στα φυτά.

Αλλά όταν μιλάμε για παχυσαρκία και απώλεια βάρους, τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα φυτά; Όπως αποδεικνύεται, μεγάλο και σημαντικό. Η παχυσαρκία έχει φτάσει σε επιδημική κατάσταση και συνεχίζει να αυξάνεται σε ανησυχητικά επίπεδα. Και η συννοσηρότητα αποτελεί ένα σύνηθες ζήτημα, με παθήσεις όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές νόσους και διάφορα είδη καρκίνου να συνδέονται άμεσα με την κακή διατροφή και τα πολλά παραπάνω κιλά. Ευτυχώς όμως, αν το θέλουμε, μπορούμε να στραφούμε στην ίδια την κουζίνα μας όσο αφορά στον έλεγχο του βάρους μας.

5 σημαντικά βότανα και μπαχαρικά που έχουν αποδειχθεί σωτήρια για το βάρος μας

1. Κουρκουμάς

Το όμορφο κίτρινο αυτό μπαχαρικό κάνει και πάλι την εμφάνισή του στα «θαυματουργά» συστατικά της διατροφής μας. Και τι δεν μπορεί τελικά να κάνει… Τώρα πια έχουμε αποδείξεις για να στηρίξουμε τον ρόλο του κουρκουμά στην διαδικασία ελέγχου του βάρους μας. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη- το σημαντικό αυτό θρεπτικό συστατικό του- ενισχύει σημαντικά τη δυνατότητα απώλειας των παραπάνω κιλών και μειώνει το σωματικό λίπος, ειδικά γύρω από τη μέση και τους γοφούς.

Advertisment

Επιπλέον, η κουρκουμίνη μπορεί να παίζει έναν ρόλο στη μείωση της αντίστασης στη λεπτίνη. Η ορμόνη αυτή στέλνει στον εγκέφαλο μας σήματα κορεσμού και με τη σειρά του αυτός δίνει την εντολή να σταματήσουμε να τρώμε. Ωστόσο, συχνά ένα σύμπτωμα το οποίο αποκαλείται αντίσταση στη λεπτίνη εμφανίζεται σε υπέρβαρα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει έγκαιρα σήμα κορεσμού και συνεπώς η κατανάλωση φαγητού συνεχίζεται. Διαβάστε περισσότερα για τον κουρκουμά

2. Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι ένα αρωματικό βότανο που προσθέτει γεύση και νοστιμάδα στα κρέατα και στα λαχανικά, αλλά επίσης διαθέτει την σημαντική ικανότητα να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας. Βάλτε λοιπόν πίσω στο μενού σας τις ψητές πατάτες· απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει μπόλικο δεντρολίβανο!

3. Μαύρο πιπέρι

Το πιπέρι είναι ένα από τα κοινά μπαχαρικά που υπάρχει σε κάθε κουζίνα παγκοσμίως, αλλά δεν έχει μόνο την ικανότητα να νοστιμίζει το φαγητό μας. Η πιπερίνη- το βασικό συστατικό του μαύρου πιπεριού που κάνει το μπαχαρικό αυτό τόσο έντονο, είναι ένας σημαντικός σύμμαχος της απώλειας βάρους. Σε μια έρευνα, αποδείχτηκε ότι η πιπερίνη έχει την ικανότητα να ρυθμίζει προς τα πάνω τον μυϊκό μεταβολισμό, υποδεικνύοντας έτσι και την ικανότητα θεραπείας ενάντια στην παχυσαρκία. Μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, έδειξε ότι το πιπέρι αποτελεί μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία στη μείωση του σωματικού βάρους, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνοντας την ευαισθησία στην λεπτίνη- όλα αυτά είναι κρίσιμοι παράγοντες σε θέματα βάρους.

Επιπλέον, όταν καταναλωθεί μαζί με κουρκουμά, το πιπέρι αυξάνει αισθητά την απορρόφηση και ικανότητα της κουρκουμίνης, κάνοντας αυτά τα δύο έναν τέλειο συνδυασμό, όσον αφορά στην διαχείριση του βάρους. Διαβάστε περισσότερα για το δεντρολίβανο

4. Τριγωνέλλα

Η γαλακτομαννάνη είναι μια διαλυτή διαιτητική ίνα από τους σπόρους της τριγωνέλλας. Αυτή η ισχυρή φυσική ουσία έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την γλυκαιμική απόκριση και την έκκριση ινσουλίνης. Επιπροσθέτως, έχει παρατηρηθεί πως βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους, των τριγλυκεριδίων και της συνολικής χοληστερόλης.

5. Άνηθος

Ο άνηθος διαθέτει ένα μυστικό για την μείωση του βάρους. Σε μια έρευνα, βρέθηκε ότι ο άνηθος είχε την ικανότητα να επιφέρει μια σημαντική μείωση του σωματικού βάρους και της κατανάλωσης φαγητού. Αυτό θεωρείται ότι συμβαίνει λόγω της αύξησης του προδρόμου της παραγωγής σεροτονίνης, του αμινοξέος 5ΗΤΡ. Παρατηρήθηκε ότι τα αυξημένα επίπεδα της 5ΗΤΡ ακολούθως αύξαναν την αίσθηση κορεσμού, η οποία εκφραζόταν μέσω της μείωσης κατανάλωσης τροφών και συνεπώς μείωση του σωματικού βάρους.

Υπάρχουν ακόμα τόσο πολλά που έχουμε να μάθουμε για τις γνήσιες, μη επεξεργασμένες τροφές και τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Μπορεί ποτέ να μη κατανοήσουμε όλη την πολυπλοκότητά τους, αλλά ένα πράγμα γνωρίζουμε σίγουρα: ότι ολόκληρες οι τροφές, τα μπαχαρικά και τα βότανα μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα για το σώμα και το βάρος μας. Διαβάστε περισσότερα για τον άνηθο

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25553698

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19015751

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15973051

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26198036

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25087745

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26592847

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ώρα να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε και να μην αυξηθεί το σάκχαρο
Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση