«Υπέμεινα πράγματα, τα οποία δεν έπρεπε να υπομείνω, με το αιτιολογικό μας ευγένειας ότι θα πίκραινα, ότι θα πείραζα, ότι θα αναστάτωνα των άλλων τη ζωή… Αυτό ήταν μία ήττα…Καθαρή ήττα» – Κική Δημουλά
Υπομονή, ανοχή, αντοχή, αποδοχή. Λέξεις δύσκολες, λέξεις που από πίσω κρύβουν συχνά μία υπερπροσπάθεια.
Advertisment
Μία προσπάθεια να διαχειριστούμε τον εαυτό μας.. Μία προσπάθεια να διαχειριστούμε τον εαυτό μας μέσα στις σχέσεις, τους άλλους, τις προσδοκίες μας, τους φόβους μας, την απώλεια, την απόρριψη, την εγκατάλειψη.
Η αλήθεια είναι ότι μέσα στις σχέσεις και οι δύο πρέπει να κάνουν βήματα πίσω, και οι δύο πρέπει να προσπαθήσουν. Και οι δύο πρέπει να κυνηγήσουν την ισορροπία, και οι δύο πρέπει να διεκδικήσουν, να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν και όχι να σιωπήσουν.
Γιατί η σιωπή πονάει, η σιωπή μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι υπομείναμε πράγματα που δεν τα αξίζαμε. Πότε όμως η ισορροπία γίνεται ανοχή και πότε καταλήγουμε να λέμε ότι υπομένουμε πράγματα και συμπεριφορές;
Advertisment
Υπέμεινα πράγματα με το αιτιολογικό μιας ευγένειας ότι θα πίκραινα, ότι θα πείραζα, ότι θα αναστάτωνα, είπε η Κική Δημουλά. Κι εσύ όμως δεν πικράθηκες; Και εσύ δεν αναστατώθηκες; Κι εσύ δεν ένιωσες πληγωμένος, πληγωμένη, υποδεέστερος, υποδεέστερη;
Δεν μπορείς μόνιμα να κάνεις εσύ βήμα πίσω. Δεν μπορείς μόνιμα εσύ να υπομένεις. Γιατί αυτό θα φανεί. Θα φανεί στη σχέση, θα φανεί στην αυτo-εικόνα σου, θα φανεί στις μελλοντικές επιλογές σου, θα φανεί στα απωθημένα σου.
Να διεκδικείς λοιπόν. Να διεκδικείς την αξία που θέλεις οι άλλοι να σου δίνουν. Να την δίνεις όμως πρώτα εσύ στον εαυτό σου, γιατί αν δεν δώσεις εσύ αξία στον εαυτό σου, κανένας δεν θα σου δώσει. Και αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις, μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια. Γιατί οι σύμμαχοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας.
Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Υγείας.
Είναι εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.
Είναι επιστημονικός συνεργάτης – lecturer του New York College & του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Συνεργάζεται με εταιρίες σε θέματα εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και ενδυνάμωσης του προσωπικού τους.
Είναι επιστημονική συνεργάτης και αρθρογράφος ιστοσελίδων σε θέματα ψυχολογίας, διαχείρισης άγχους, σχέσεων, αυτό-βελτίωσης.
Κυκλοφορούν το παιδικό της παραμύθι με θέμα τη διαχείριση του θυμού «Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για το θυμό» (2019) & ο οδηγός αυτό-βελτίωσης και διεκδίκησης νέων συμπεριφορών, με τίτλο «Αλλάζοντας Εμένα» (2020).
Το Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κάκτος το νέο της βιβλίο αυτό-εξέλιξης με τίτλο «100 Συμβουλές Αυτοεξέλιξης 100 Μαθήματα Αυτογνωσίας»
- Αν δεν λάβεις απάντηση… είναι μία απάντηση - 2 Απριλίου 2024
- Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση; - 15 Φεβρουαρίου 2024
- Γίνε φίλος με τον εαυτό σου και μίλα του όπως θα ήθελες να σου μιλάνε… - 30 Δεκεμβρίου 2023