Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά τις πιθανές απαρχές της Αρχαίας Ελλάδας. Οι ανασκαφές σε ένα μικρό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος – 125 μίλια νοτιοδυτικά της Αθήνας – αποκαλύπτουν το αρχαιότερο μνημειακό συγκρότημα κτηρίων που έχει έρθει ποτέ στην επιφάνεια στον Ελληνικό κόσμο.
Ο αρχαιολογικός χώρος εκτιμάται ότι είναι 4.600 χρόνων και αποτέλεσε έμπνευση για ένα βασικό χαρακτηριστικό της θρησκείας της Ελλάδας – η ιδέα ότι οι κορυφές των δέντρων ήταν ο τόπος κατοικίας των θεών.
Advertisment
Το σύμπλεγμα – που βρίσκεται στο νησάκι Δασκαλιό – αλλάζει εντελώς την κατανόηση των αρχαιολόγων σχετικά με την προϊστορική Ελλάδα. Μέχρι τώρα, κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει την πραγματική κλίμακα του συγκροτήματος – και την γιγαντιαία προσπάθεια που είχε γίνει για την κατασκευή του.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι για την οικοδόμησή του, οι Έλληνες της Εποχής του Χαλκού χρειάστηκε να κάνουν περίπου 3.500 ταξίδια ώστε να μεταφέρουν 7.000 και 10.000 τόνους λευκού μαρμάρου από το ένα νησί του Αιγαίου στο άλλο. Θεωρείται ότι χτίστηκε σε μια περίοδο 100 χρόνων περίπου.
Μάλιστα, με βάση τα ευρήματα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν «πολύ πιο οργανωμένοι, τεχνικά και πολιτικά» από ό,τι αρχικώς πιστευόταν. Το Δασκαλιό ήταν μέρος ενός ευρύτερου πολιτισμικού και πολιτικού φαινομένου, όπου περιλαμβάνονται πολύ φιλόδοξες κατασκευές και πολιτικά σχέδια. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι πολιτισμοί να μην είχαν άμεση σχέση μεταξύ τους, αλλά το σύμπλεγμα να ήταν πιθανώς αποτέλεσμα ενός κοινού ερεθίσματος, δηλαδή η επέκταση και εντατικοποίηση της πρώιμης χρήσης μετάλλου, καθώς και των εμπορικών, πολιτιστικών και πολιτικών αλλαγών που πυροδοτήθηκαν από αυτή την αλλαγή.
Advertisment
[toggle title="Πηγές"]
https://yougoculture.com/news-greek/arhaiologiki-anakalypsi-poy-rihnei-neo-fos-stis-protarhes-tis-arhaias-elladas
[/toggle]