, , , ,

Τα μικρά, τακτικά διαλείμματα άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η καθιστική ζωή (συγκεκριμένα η καθιστική εργασία) «καθηλώνει» αναγκαστικά τους ανθρώπους σε μια καρέκλα για ώρες. Και γνωρίζουμε ότι αυτή η κακιά συνήθεια προκαλεί

Τα μικρά, τακτικά διαλείμματα άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η καθιστική ζωή (συγκεκριμένα η καθιστική εργασία) «καθηλώνει» αναγκαστικά τους ανθρώπους σε μια καρέκλα για ώρες. Και γνωρίζουμε ότι αυτή η κακιά συνήθεια προκαλεί προβλήματα στον αυχένα, στη σπονδυλική μας στήλη, ακόμα και σοβαρές νόσους, όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθειες και διαβήτη.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα άσκησης μπορεί να έχει σημαντική επίδραση ακόμα και στο πιο σημαντικό πράγμα απ’ όλα: τη διάρκεια ζωής.

Advertisment

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η εναλλαγή αδράνειας – δραστηριότητας και η άσκηση ακόμα και των 30 λεπτών μπορεί να κάνει θαύματα σε σχέση με την υγεία μας και να μειώσει κατά πολύ την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Το 2017, ο Keith Diaz, βοηθός καθηγητή συμπεριφοράς και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, κατάφερε να αποκαλύψει τη σύνδεση ανάμεσα στις ώρες ακινησίας και στα ποσοστά θνησιμότητας. Δημοσίευσε τα ευρήματά του στο Annals of Internal Medicine. Έδειξε ότι οι ενήλικες που κάθονταν για μία ώρα ή παραπάνω ήταν περισσότερο πιθανό να βιώσουν πρόωρο θάνατο σε σύγκριση με όσους κάθονταν τις ίδιες ώρες αλλά με συχνά διαλείμματα κίνησης ανάμεσα.

Επίσης, βρέθηκε ότι όσοι κάθονταν για λιγότερο από μισή ώρα κάθε φορά είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ο Diaz και η ομάδα του συμπέραναν ότι ένα διάλειμμα άσκησης κάθε 30 λεπτά μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Advertisment

Και καθώς οι επιστήμονες δεν γνώριζαν πόση ώρα άσκησης ήταν ιδανική, έκαναν μια νέα έρευνα με 7.999 συμμετέχοντες άνω των 45 ετών. Για 4 μέρες, κάθε άτομο φορούσε έναν ανιχνευτή κίνησης. Στη συνέχεια, και μετά από κάποια χρόνια μέτρησαν τα ποσοστά θνησιμότητας και χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να αναλύσουν πώς η δραστηριότητα και η καθιστική ζωή επηρέαζαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Κατέληξαν στο ότι η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικής στάσης με άσκηση χαμηλής έντασης μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17%. Το ποσοστό έφτανε στο εντυπωσιακό ποσοστό (35%) για μέσης έντασης και υψηλής έντασης άσκηση.

Αν λοιπόν έχετε μια καθιστική εργασία ή γενικά ακολουθείτε έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει πολύ ακινησία, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου με το να κινείστε συχνότερα, για όσο θέλετε και μπορείτε. Ακόμα και λίγο περπάτημα, μπορεί, αποδεδειγμένα, να κάνει θαύματα.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://academic.oup.com/aje/advance-article-abstract/doi/10.1093/aje/kwy271/5245876?redirectedFrom=fulltext

https://annals.org/aim/article-abstract/2653704/patterns-sedentary-behavior-mortality-u-s-middle-aged-older-adults

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση