, , , ,

8 πράγματα που θα συμβούν αν καταστραφεί το δάσος του Αμαζονίου

Οι φωτιές κατακαίνε τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο πνεύμονα οξυγόνου του πλανήτη μας και τα παιχνίδια μεταξύ κρατών και ηγετών συνεχίζονται. Ο Αμαζόνιος απλώνεται σε

8 πράγματα που θα συμβούν αν καταστρέψουμε το δάσος του Αμαζονίου

Οι φωτιές κατακαίνε τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο πνεύμονα οξυγόνου του πλανήτη μας και τα παιχνίδια μεταξύ κρατών και ηγετών συνεχίζονται. Ο Αμαζόνιος απλώνεται σε ένα κομμάτι της Βολιβίας, της Γαλλικής Γουιάνα, του Περού, της Γουιάνα, της Βενεζουέλας, του Σούριναμ – αλλά το 60% του τροπικού δάσους βρίσκεται στη Βραζιλία.

Ο Αμαζόνιος έχει ήδη εδώ και δεκαετίες χάσει τη μάχη ενάντια στην αποψίλωση. Μέχρι τη δεκαετία περίπου του ’70, στη Βραζιλία μόνο το δάσος κατείχε 1.54 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. Από τότε μειώνεται σταδιακά και καταστρέφεται λίγο λίγο από την παράνομη υλοτομία, τις φυτείες σόγιας και την κτηνοτροφία, σύμφωνα με την Greenpeace.

Advertisment

Τώρα το θαύμα αυτό της φύσης καίγεται και υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος. Κράτη όπως η Βραζιλία κάνουν τα στραβά μάτια, άλλα κράτη καταδικάζουν την απραξία και απάθεια, ενώ ζώα, φυτά και φυλές προσπαθούν να επιβιώσουν.

Τι θα συμβεί αν το δάσος του Αμαζονίου εξαφανιστεί;

Μείωση των βροχοπτώσεων

Έρευνα δημοσιευμένη το 2012 στο επιστημονικό περιοδικό Nature έδειξε ότι ο Αμαζόνιος είναι υπεύθυνος για την πρόκληση βροχοπτώσεων στη περιοχή και ότι «Η αποψίλωση μπορεί να μειώσει την βροχόπτωση σε όλες αυτές τις χώρες, ακόμα κι αν φανεί πως η περιοχή στην οποία γίνεται η αποψίλωση παρουσιάζει περισσότερες βροχοπτώσεις».

Αυξημένη ξηρασία

Τι συμβαίνει με τη λιγότερη βροχή; Έχουμε λιγότερο νερό για πόση• μάλιστα ήδη μια πρόσφατη ξηρασία στο Sao Paulo πιστεύεται ότι οξύνθηκε από την αποψίλωση του Αμαζονίου. Λιγότερη βροχή σημαίνει επίσης λιγότερο νερό για την γεωργία και αυτό είναι κάτι που οι καλλιεργητές σόγιας και οι κτηνοτρόφοι (εν μέρει υπεύθυνοι για την καταστροφή) δεν φαίνεται να σκέφτονται.

Advertisment

Περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Αν το δάσος του Αμαζονίου χαθεί, θα συμβεί μια τεράστια μετάβαση, κατά την οποία τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου θα απελευθερωθούν, όπως αναφέρει και το National Geographic. Όπως αναφέρει και η γνωστή ερευνήτρια τροπικών δασών Adriane Esquivel-Muelbert «Αν καταστρέψουμε τον Αμαζόνιο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν τόσο πολύ που όλοι, μα όλοι θα υποφέρουμε», δηλαδή με κακή ποιότητα αέρα και θερμότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Περισσότερες πλημμύρες

Η καταστροφή του Αμαζόνιου έχει ήδη προκαλέσει σε ορισμένες περιοχές μειωμένες βροχοπτώσεις, και όταν ακόμα οι βροχές φτάσουν, το αποτέλεσμα θα είναι φονικές πλημμύρες. Αυτό το σενάριο – μακρές περίοδοι ξηρασίες που ακολουθούνται από ακραίες πλημμύρες – θα ενταθεί αν το τροπικό δάσος εξαφανιστεί τελείως.

Απώλεια της βιοποικιλότητας

Ο Αμαζόνιος είναι το σπίτι για έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό φυτών, ζώων, εντόμων, μυκήτων. Συγκεκριμένα, τα τροπικά του δάση προστατεύουν το 10% των ειδών όλου του πλανήτη. Ο Guardian από το 2012 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κάποια απειλούμενα και υπό εξαφάνιση είδη, αλλά οι φωτιές θα προκαλέσουν ολική καταστροφή. Όλα αυτά τα μοναδικά είδη θα εξαφανιστούν για πάντα.

Απώλεια δυνατοτήτων στον τομέα της ιατρικής

Γιατί θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε εμείς οι άνθρωποι για την απώλεια των ειδών; «Είναι κάπως κλισέ ότι η θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να βρίσκεται στον Αμαζόνιο, αλλά είναι και αλήθεια», ανέφερε η Esquivel-Muelbert στο National Geographic. Το 90% των ανθρώπινων ασθενειών είναι θεραπεύσιμο από φάρμακα, τα συστατικά των οποίων προέρχονται από την ίδια τη φύση – πολλά από αυτά προέρχονται από τον Αμαζόνιο. Πόσες μελλοντικές θεραπείες θα χαθούν μαζί με την εξαφάνιση του Αμαζόνιου; Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα.

Μεγαλύτερες, τρομακτικότερες πυρκαγιές

Η απώλεια των δέντρων του Αμαζονίου, που έχει προκαλέσει μείωση βροχών και αύξηση στις συνθήκες ξηρασίας, έχει οδηγήσει και σε αύξηση των πυρκαγιών. Και όχι μόνο αυτό αλλά καίνε για περισσότερο χρονικό διάστημα. Αυτές οι πυρκαγιές απελευθερώνουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας κάποιες από τις παραπάνω συνθήκες που αναφέραμε και φυσικά δημιουργώντας ένα θερμότερο κλίμα.

Μεγαλύτερη φτώχεια

Ο Αμαζόνιος είναι το σπίτι όχι μόνο φυτών και ζώων, αλλά και ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων βασίζονται στο τροπικό δάσος για την επιβίωσή τους. Όλα τα τροπικά δάση του κόσμου παρέχουν τροφή, ενέργεια, εισόδημα και φαρμακευτικά φυτά για 300 εκατομμύρια ανθρώπους. Και καθώς τα δάση μειώνονται, οι άνθρωποι που ζουν από αυτά φτωχαίνουν. Χωρίς δάση, οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε πόλεις ή σε άλλες χώρες για να εργαστούν. Πρόκειται για μια τεράστια πολιτισμική απώλεια.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nationalgeographic.com/environment/2018/11/how-cutting-the-amazon-forest-could-affect-weather/

https://www.theguardian.com/environment/2012/jul/12/amazon-deforestation-species-extinction-debt

https://www.scientificamerican.com/article/cutting-down-rainforests/

https://rainforests.mongabay.com/amazon/deforestation_calculations.html

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)
Ισπανία: Η Βαλένθια που ήταν «θωρακισμένη» και το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας» που γιγαντώνει η κλιματική κρίση
Ο Άγιος Ευστράτιος αυτονομείται ενεργειακά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση