, , , ,

Τα κόκκινα δάση: Τα δέντρα της Ευρώπης υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή

Τα δάση της Ευρώπης αναμφισβήτητα υποφέρουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Τα έλατα και οι οξιές της Ελβετίας κοκκινίζουν με επικίνδυνα ραγδαίους ρυθμούς και

Τα κόκκινα δάση: Τα δέντρα της Ευρώπης υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή

Τα δάση της Ευρώπης αναμφισβήτητα υποφέρουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Τα έλατα και οι οξιές της Ελβετίας κοκκινίζουν με επικίνδυνα ραγδαίους ρυθμούς και μια περιοχή (το Καντόνι Γιούρα) έχει ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση δασικής καταστροφής από τον Ιούλιο.

Δάση στην Βορειοανατολική Γαλλία, όπως τα Βόσγια Όρη, φαίνονται από αέρος σαν μια τεράστια ξερή, κόκκινη έκταση, καθώς τα δάση έχουν εξαντληθεί από ξηρασίες και συνεχείς καύσωνες.

Ο Ulrich Dohle, πρόεδρος της ένωσης Bunds Deutscher Forstleute (BDF), αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι μια καταστροφή. Τα δάση της Γερμανίας βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση». Και προσθέτει: «Δεν υπάρχουν πια μοναδικά ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα. Αυτό είναι η κλιματική αλλαγή».

Ο Helge Bruelheide, υποδιευθυντής του Γερμανικού Κέντρου για την Βιοποικιλότητα, προειδοποίησε μάλιστα πως αν αυτή η τάση επικρατήσει, τότε θα υπάρχουν περιοχές στη Γερμανία που δεν θα είναι πια δασικές». Η Γαλλία επίσης δοκιμάζεται από την έντονη ξηρασία. 73 νομοί της βρίσκονται σε περιορισμό ύδατος από τις 24 Ιουλίου. Συνήθως τα δέντρα σε κανονικές συνθήκες έχουν την ικανότητα να διατηρούν τα φύλλα τους 5-10 βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Όμως, σε αυτή την περίπτωση που τα δέντρα βιώνουν «υδατική καταπόνηση», έχουν δύο τρόπους να αντιδράσουν. Είτε κλείνουν τους πόρους τους ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση, είτε απαιτούν πολύ νερό, αλλά έχουν τον κίνδυνο εμβολής. Το νερό περνά μέσα από μικρά κανάλια και αν υπάρχει υπερβολική ζήτηση για νερό, φυσαλίδες αέρα εισέρχονται στα κανάλια, τα οποία κόβουν την κυκλοφορία.

Τα φυτά λοιπόν στην Ευρώπη καλούνται να έρθουν αντιμέτωπα με συνθήκες που δεν έχουν ξαναγνωρίσει, καθώς το κλίμα στο οποίο ζουν είναι διαφορετικό. Ο Hervé Cochard, διευθυντής έρευνας στο INRA Clermont-Ferrand είχε ήδη προειδοποιήσει από το 2012 σε επίσημα δημοσιευμένη έκθεσή του ότι το 70% των ειδών ήταν στα πρόθυρα της εμβολής.

Οι δασονόμοι δεν μπορούν να θυμηθούν παρόμοια κατάσταση και δεν γνωρίζουν πότε θα τελειώσει. Εξειδικευμένα κλιμάκια δασοκόμων προσπαθούν να επιδιορθώσουν τη ζημιά, ωστόσο πρόκειται για μια εκτεταμένη ζημιά και μια πρωτόγνωρη κατάσταση ειδικά για την ανθρωπότητα.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.dw.com/en/germanys-forests-on-the-verge-of-collapse-experts-report/a-49659810

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε