, , ,

Έρευνα: Ο εκπληκτικός τρόπος που τα δέντρα βοηθούν το ένα το άλλο για να επιβιώσουν στο δάσος

Όταν περπατάμε σε ένα δάσος και βλέπουμε έναν κομμένο κορμό δέντρου, σκεφτόμαστε ότι μοιάζει σαν ένας νεκρός οργανισμός. Αλλά οι ερευνητές έχουν λόγο να

Έρευνα: Ο εκπληκτικός τρόπος που τα δέντρα βοηθούν το ένα το άλλο για να επιβιώσουν στο δάσος

Όταν περπατάμε σε ένα δάσος και βλέπουμε έναν κομμένο κορμό δέντρου, σκεφτόμαστε ότι μοιάζει σαν ένας νεκρός οργανισμός. Αλλά οι ερευνητές έχουν λόγο να πιστεύουν ότι κρύβεται ένας εκπληκτικός μηχανισμός πίσω από αυτόν. Για την ακρίβεια, χάρη στη βοήθεια των άλλων δέντρων στο δάσος, αυτοί οι κομμένοι κορμοί είναι ακόμα ζωντανοί.

Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία πρόσφατα δημοσίευσαν μια έρευνα πάνω στο φαινόμενο που εκείνοι ονομάζουν υδραυλική σύζευξη. Τοποθετώντας ανιχνευτές σε έναν κομμένο κορμό δέντρου από τον οποίο αναδυόταν ζωντανός ιστός, αλλά και στα δέντρα που βρίσκονταν τριγύρω, παρατήρησαν κάτι ενδιαφέρον.

Advertisment

Τα δέντρα τυπικά χρειάζονται το πράσινο φύλλωμά τους για παραμείνουν ζωντανά και να μεγαλώσουν, αλλά εδώ δεν συμβαίνει το ίδιο. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο ζωντανός κορμός είχε ένα εκτεταμένο σύστημα ριζών που έφταναν μέχρι τις ρίζες ενός κοντινού δέντρου. Εκμεταλλευόμενος το μεγαλύτερο σύστημα ριζών, ο κομμένος κορμός μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε νερό και θρεπτικά συστατικά, καταφέρνοντας να μείνει στη ζωή.

Έρευνα: Ο εκπληκτικός τρόπος που τα δέντρα βοηθούν το ένα το άλλο για να επιβιώσουν στο δάσος

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό φαινόμενο που επιβεβαιώνει τη δυνατή σύνδεση ανάμεσα στα δέντρα και στην ικανότητά τους να βοηθούν τα «μέλη της κοινότητας» που το χρειάζονται. Το γεγονός ότι μοιράζονται τους πόρους τους είναι μια συναρπαστική λεπτομέρεια για τους επιστήμονες.

Advertisment

Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να παρομοιαστούν με «οικογένειες», οι οποίες έχουν ένα ανεπτυγμένο κοινωνικό δίκτυο. Βλέποντάς το δάσος με αυτό τον τρόπο, δεν είναι περίεργο που τα υγιή δέντρα επεκτείνουν τις ρίζες τους για να βρουν ένα κομμένο κορμό δέντρου και να το βοηθήσουν να επιβιώσει.

Η μελέτη της Νέας Ζηλανδίας βρήκε επίσης ότι το υγιές δέντρο δεν προσφέρει ακριβώς ελεύθερα τους πόρους του. Κατά τη διάρκεια της ημέρα, όσο το δέντρο απορροφούσε νερό μέσω των φύλλων του, οι προμήθειες που έδινε στον κομμένο κορμό ήταν εξαιρετικά λίγες.

Εντούτοις, μόλις ερχόταν το βράδυ, ο κορμός μπορούσε να λάβει περισσότερο νερό και θρεπτικά στοιχεία από τον υγιή βοηθό του. Το ίδιο ίσχυε και με τις βροχερές μέρες, όπου η διαδικασία φωτοσύνθεσης ήταν δυσκολότερη.

Οπότε την επόμενη φορά που περπατάτε μέσα σε ένα δάσος, κοιτάξτε γύρω σας και σκεφτείτε ότι οι οργανισμοί αυτοί που βλέπετε είναι πιο περίπλοκοι απ’ ό,τι νομίζετε και ότι κάτω από τα πόδια σας υπάρχουν οι αποδείξεις ότι πρόκειται για μια λειτουργική κοινότητα.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.newscientist.com/article/2211209-tree-stumps-that-should-be-dead-can-be-kept-alive-by-nearby-trees/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση