, , ,

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δύο χρόνια νωρίτερα

Ακούγεται απίστευτο, όμως η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο που επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο αιματολογικό τεστ το οποίο έχει τη δυνατότητα να

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δύο χρόνια νωρίτερα

Ακούγεται απίστευτο, όμως η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο που επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο αιματολογικό τεστ το οποίο έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δύο χρόνια νωρίτερα.

Η νέα αυτή εξέταση αποτελεί εύρημα μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature” και στην οποία οι επιστήμονες ανέλυσαν εξετάσεις αίματος 80 ατόμων στο πέρασμα επτά ετών.

Advertisment

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι καρκίνοι (εκτός ελάχιστων τύπων) εντοπίζονται αργά από τους ιατρούς και έτσι οι θεραπευτικές παρεμβάσεις έχουν λιγότερες πιθανότητες να πετύχουν. Ωστόσο, αν ο καρκίνος των ωοθηκών διαγνωστεί στο πρώτο στάδιο, υπάρχουν μέχρι και 90% πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης, ενώ οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά (μόνο 22%) αν η διάγνωση έχει γίνει στο τρίτο ή τέταρτο στάδιο.

Η Δρ. Rachel Shaw, διευθύντρια έρευνας στον βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cancer Research αναφέρει ότι «η ανάπτυξη επομένως εύστοχων διαγνωστικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση του συγκεκριμένου γυναικολογικού καρκίνου έχει ιδιαίτερη σημασία».

Δυστυχώς, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου στις γυναίκες. Το 50% των ασθενών ζει έως και 5 χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ το 1/3 μέχρι και 10 χρόνια.

Advertisment

Ο Μπόμπι Γκράχαμ από το Πανεπιστήμιο του Κουίνς στο Μπέλφαστ και υπεύθυνος ερευνητής της μελέτης και της δημιουργίας αυτού του τεστ, εξηγεί ότι πρώτα ανακάλυψαν τον βιοδείκτη που βοηθά στον εντοπισμό του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών και στη συνέχεια δημιούργησαν την εξέταση μέτρησης αυτού του διαγνωστικού δείκτη.

Ο κ. Γκράχαμ δηλώνει: «Ο αλγόριθμος σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει δείγματα αίματος και να εντοπίσει οποιαδήποτε μη φυσιολογικά επίπεδα πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον καρκίνο. Η μέθοδος αυτή διαγιγνώσκει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι επέτρεπαν οι εξετάσεις μέχρι σήμερα».

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση