Κάθε χρόνο από τη 1η έως τις 7 Αυγούστου γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, με βασικό στόχο την ενθάρρυνση και ενημέρωση σε σχέση με τον θηλασμό και την προαγωγή της υγείας βρεφών και μητέρας σε όλο τον κόσμο.
Υπεύθυνοι για τις δράσεις και την ενημέρωση είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και άλλοι οργανισμοί που προάγουν τον μητρικό θηλασμό. Ο Π.Ο.Υ. συστήνει οι μητέρες να θηλάζουν αποκλειστικά μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση του μωρού έως και τον 6ο μήνα ζωής. Στη συνέχεια, χρειάζεται η εισαγωγή στερεών τροφών σταδιακά, καθώς συνεχίζεται ο θηλασμός έως και τα 2 έτη.
Advertisment
Το μητρικό γάλα παρέχει τη βέλτιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για τα μωρά. Φυσικά, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει ή επιλέγει να μην το κάνει, και αυτό δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην υγεία του μωρού, διότι υπάρχουν τα κατάλληλα υποκατάστατα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για το βρέφος
Το μητρικό γάλα περιέχει όλα όσα χρειάζεται ένα μωρό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Μάλιστα κατά τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, το στήθος παράγει ένα πυκνό, κιτρινωπό υγρό που ονομάζεται πρωτόγαλα και περιέχει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, ελάχιστα σάκχαρα και είναι γεμάτο ευεργετικές ουσίες.
Επιπλέον, το μητρικό γάλα περιέχει σημαντικά αντισώματα. Όταν η μητέρα εκτίθεται σε ιούς και βακτήρια, αρχίζει να παράγει αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα ύστερα εισέρχονται στο μητρικό γάλα και έτσι περνούν και στο μωρό.
Advertisment
Φαίνεται επίσης ότι ο θηλασμός έχει εξαιρετικά οφέλη στην άμεση υγεία του βρέφους. Μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης στο αναπνευστικό σύστημα, από κρυολογήματα και ιώσεις, από λοιμώξεις του εντέρου, διαβήτη, κοιλιοκάκης και από ωτίτιδες. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι ο θηλασμός μειώνει μέχρι και κατά 50% το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
Τέλος, ο θηλασμός ενισχύει την υγιή απόκτηση βάρους και προλαμβάνει κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι 15-30% χαμηλότερα σε μωρά που έχουν θηλάσει. Η διάρκεια είναι επίσης σημαντική, καθώς κάθε μήνας μειώνει κατά 4% τον κίνδυνο. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη διαφορετικών βακτηρίων του εντέρου.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για τη μητέρα
Αρχικά είναι αποδεδειγμένο ότι ο θηλασμός βοηθά στην απώλεια βάρους. Αν και ο θηλασμός αυξάνει τις απαιτήσεις της μητέρας σε ενέργεια κατά περίπου 500 θερμίδες την ημέρα, η ορμονική ισορροπία είναι πολύ διαφορετική από το φυσιολογικό. Φαίνεται λοιπόν ότι μετά ειδικά τους 3 μήνες θηλασμού, αυξάνεται η καύση λίπους.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα μεγαλώνει, αλλά μετά τη γέννα, η μήτρα εκκινεί μια διαδικασία κατά την οποία επιστρέφει σταδιακά στο προηγούμενο μέγεθος. Φαίνεται λοιπόν ότι ο μητρικός θηλασμός ενισχύει αυτή τη διαδικασία και διευκολύνει τον οργανισμό.
Ο θηλασμός επίσης αναστέλλει την ωορρηξία και μειώνει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος, καθώς σταματά την έμμηνο ρύση. Τέλος, το δέσιμο ανάμεσα στο βρέφος και στη μητέρα αυξάνεται και αυτό συμβάλει σε λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης επιλόχειας κατάθλιψης.