, , ,

Η Κόστα Ρίκα διπλασίασε τις δασικές της εκτάσεις σε λιγότερο από 30 χρόνια

Η μαζική αναδάσωση είναι δυνατή και η Κόστα Ρίκα είναι ένα εμπνευστικό παράδειγμα για το πώς μπορούν να το καταφέρουν και οι άλλες χώρες

Η Κόστα Ρίκα διπλασίασε τις δασικές της εκτάσεις σε λιγότερο από 30 χρόνια

Η μαζική αναδάσωση είναι δυνατή και η Κόστα Ρίκα είναι ένα εμπνευστικό παράδειγμα για το πώς μπορούν να το καταφέρουν και οι άλλες χώρες

Μετά από δεκαετίες αναδάσωσης, η Κόστα Ρίκα έχει διπλασιάσει τις δασικές της εκτάσεις σε λιγότερο από 30 χρόνια. Πάνω από το μισό της χώρας είναι τώρα καλυμμένο από δέντρα, δημιουργώντας έναν τεράστιο πνεύμονα οξυγόνου, ένα «θαύμα» που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Τα δάση τώρα αποτελούν το 52% της χώρας, ενώ μέχρι το 1983 αποτελούσε μόνο το 26%.

Advertisment

Πώς το κατάφερε όμως αυτό;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η Κόστα Ρίκα άρχισε να αντιλαμβάνεται τη δυναμική των πλούσιων οικοσυστημάτων της και θέλησε να τα προστατεύσει, με διάφορες τροπολογίες που πέρασαν στη βουλή και περιόριζαν τον αριθμό των αδειών υλοτόμησης. Επίσης, δημιούργησαν μια επιτροπή εθνικής δασοκομία, το οποίο έλεγχε την δασική δραστηριότητα.

Η Κόστα Ρίκα κάνει τεράστια βήματα πρόληψης για να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα αποβάλει τελείως τον άνθρακα από οποιαδήποτε δραστηριότητα μέχρι το 2050. Το μικρό αυτό έθνος βρίσκεται ήδη σε καλό σημείο. Μέχρι σήμερα, το 98% της ενέργειάς του παράγεται από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και μέχρι το 2040, η Κόστα Ρίκα σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των οχημάτων στους δρόμους του κατά 50%.

Η Κόστα Ρίκα έχει διπλασιάσει τις δασικές της εκτάσεις μέσα σε λιγότερο από 30 χρόνια

Advertisment

Οι τομείς της γεωργίας και των απορριμμάτων ακολουθούν, εκμεταλλευόμενοι νέους τρόπους διαχείρισης των καλλιεργειών και των σκουπιδιών τους αντίστοιχα, με την υιοθέτηση συστημάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης για να ελέγξουν τις εκπομπές από τους χώρους ταφής και ρίψης των απορριμμάτων.

Η επιτυχία της Κόστα Ρίκα οφείλεται σε 3 παράγοντες:

– Στην ηθική
– Στην περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση
– και στις αποτελεσματικές δημόσιες πολιτικές.

Αυτό το τρίο των παραγόντων φαίνεται να είναι ο μαγικός συνδυασμός γι’ αυτή την τεράστια και σημαντική επιτυχία. Όλες οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν ανάλογα αυτό το τρίπτυχο στις χώρες τους• άλλωστε, η φροντίδα του περιβάλλοντος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Αρχαία Νεμέα: Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου (βίντεο)
Τουρισμός για όλους 2024: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια | Ποιοι μένουν εκτός
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση