, , ,

Ντέιλ Κάρνεγκι: Τεχνικές που μας βοηθούν να δίνουμε συνεντεύξεις με αυτοπεποίθηση

Είναι ενδιαφέρον, ακόμα και ενθαρρυντικό, όταν συνειδητοποιούμε πόσα είχε κατανοήσει ήδη από τη δεκαετία του 1930 ο Ντέιλ Κάρνεγκι σχετικά με το θέμα των

Ντέιλ Κάρνεγκι: Τεχνικές που μας βοηθούν να δίνουμε συνεντεύξεις με αυτοπεποίθηση

Είναι ενδιαφέρον, ακόμα και ενθαρρυντικό, όταν συνειδητοποιούμε πόσα είχε κατανοήσει ήδη από τη δεκαετία του 1930 ο Ντέιλ Κάρνεγκι σχετικά με το θέμα των τακτικών αυτοπεποίθησης. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καλύτερος ειδικός σε θέματα στρατηγικής και τακτικής της αυτοπεποίθησης. Ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε τον ίδιο ακριβώς όρο, αλλά κατανοούσε βαθιά την αυτοπεποίθηση και τον τρόπο εφαρμογής της. Η καλύτερη απόδειξη είναι τα ίδια του τα λόγια.

Μια συνέντευξη με αυτοπεποίθηση

«Μια σημαντική επαναλαμβανόμενη εμπειρία στη ζωή κάθε ενήλικα είναι η συνέντευξη για την επίτευξη ενός πολυπόθητου στόχου. Η συνέντευξη μπορεί να αφορά μια θέση εργασίας, ένα δάνειο ή την ευκαιρία να συμμετάσχει η φοιτητική ταινία σας σε ένα φεστιβάλ ή διαγωνισμό. Οι συνεντεύξεις αυτές μπορεί να αποτελέσουν σημαντικά σημεία καμπής, ακόμα και για τη ζωή σας, και συνεπώς θέλετε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, το σωστότερο είναι να πει κανείς ότι χρειάζεστε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ας δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Advertisment

Προετοιμαστείτε. Από όλες τις συμβουλές για μια πετυχημένη συνέντευξη που μπορούμε να συζητήσουμε, η «προετοιμασία» είναι η πιο σημαντική λέξη και το πιο σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας. Με καλή προετοιμασία, όλα θα πάνε βάσει σχεδίου και θα έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Χωρίς προετοιμασία, το αποτέλεσμα αυτό είναι αδύνατον – εν μέρει επειδή δεν είναι καν σαφές στο δικό σας μυαλό ποιο πρέπει να είναι αυτό το αποτέλεσμα. Όπως λέει και το ρητό, αν δεν ξέρεις πού πας, δεν θα φτάσεις εκεί ποτέ.

Πριν συμμετάσχετε σε οποιαδήποτε συνέντευξη, κάντε λίγη έρευνα ώστε να γνωρίζετε ορισμένες βασικές πληροφορίες για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα συναντήσετε. Αν δίνετε συνέντευξη για μια θέση εργασίας, για τι είδους εταιρεία θα εργάζεστε; Ποια είναι η πορεία της; Ποιοι ήταν οι ιδρυτές της; Ποια είναι η δηλωμένη αποστολή της; Πώς εκφράζεται αυτή στον τρόπο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης της εταιρείας στον πραγματικό κόσμο;

Η πληροφορία αυτή θα σας παράσχει τις βάσεις προκειμένου να απαντήσετε έξυπνα στις ερωτήσεις που θα σας τεθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Η έρευνά σας θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με τη διεκδικούμενη θέση και τα απαιτούμενα προσόντα. Σαφώς δεν θέλετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποια ερώτηση-παγίδα από το άτομο που κάνει τη συνέντευξη, η οποία θα σας βρει εντελώς απροετοίμαστους. Ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο είναι γιατί εσείς απλώς παραμελήσατε την προετοιμασία.

Advertisment

Να μια καλή τεχνική: Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη! Τι πιο απλό; Μπείτε στη διαδικασία να «πάρετε συνέντευξη από τον εαυτό σας», δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα αδύναμα σημεία της εμφάνισής σας, στη γλώσσα του σώματος και στις γνώσεις σας για κάθε ζήτημα που συνδέεται με τη θέση που διεκδικείτε. Τα πιο σημαντικά σημεία μιας συνέντευξης είναι σαφώς η επίδειξη αυτοπεποίθησης και σιγουριάς. Όλα τα άτομα που αναλαμβάνουν τις συνεντεύξεις θέλουν να δουν ότι είστε σίγουροι για τον εαυτό σας και πως η υψηλή σας αυτοπεποίθηση αντανακλά τις πραγματικές σας ικανότητες.

Ντυθείτε κατάλληλα. Όσα ισχύουν για την προετοιμασία του βιογραφικού σας ισχύουν και για την εμφάνισή σας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο αν θέλετε να παρουσιάσετε μια καλή εικόνα του εαυτού σας. Δεν περιμένουμε από έναν εργοδότη να εμφανιστεί με αθλητικά παπούτσια και τζιν, γιατί λοιπόν να το κάνουμε εμείς;

Ντυθείτε κατάλληλα για τη δουλειά που διεκδικείτε. Οι διοικητικές και διευθυντικές θέσεις εργασίας απαιτούν κοστούμι και γραβάτα για τους άντρες και αντίστοιχη περιβολή για τις γυναίκες. Μην το παρακάνετε ωστόσο, είναι καλύτερο να είστε ντυμένοι λίγο πιο επίσημα από ό,τι θα χρειαζόταν παρά λίγο πιο ανεπίσημα.

Τακτική νίκης. Οι τρεις απλές και ουσιαστικές κινήσεις που πρέπει να κάνετε όταν μπείτε στον χώρο της συνέντευξης και συναντήσετε το άτομο με το οποίο θα συνομιλήσετε είναι:

– Συστηθείτε αναφέροντας καθαρά το όνομά σας.

– Κοιτάξτε κατάματα τον άνθρωπο που θα σας πάρει συνέντευξη. Να έχετε μια ευχάριστη έκφραση!

– Κάντε γερή χειραψία – λίγο πιο γερή από ό,τι πιστεύετε ότι πρέπει να είναι. Αντιθέτως, οι συμπεριφορές που θα πρέπει να αποφύγετε είναι:

– Καθίστε στητοί και μην καμπουριάζετε. Αυτή η στάση δείχνει αυτοπεποίθηση και ενέργεια.

– Μείνετε ήρεμοι! Εάν κινείτε συνεχώς τα χέρια σας ή τα πόδια σας, θα δείξετε εκνευρισμό.

– Σκεφτείτε προτού μιλήσετε. Αποφασίστε συνειδητά να κάνετε μια παύση προτού απαντήσετε σε μια ερώτηση. Ακόμα και ένα δευτερόλεπτο βοηθάει όταν προσπαθείτε να συγκεντρώσετε και να οργανώσετε τις σκέψεις σας. Εκτός αν δίνετε συνέντευξη σε ένα πολύ δημιουργικό ή εκκεντρικό πρόσωπο, κάποιες ερωτήσεις είναι σίγουρο ότι θα γίνουν. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο προβλέψιμες κατηγορίες.

Τυπικές ερωτήσεις. Κάθε συνέντευξη για μια θέση εργασίας περιλαμβάνει μια σειρά ερωτήσεων κομμένων και ραμμένων για τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Οι περισσότερες συνεντεύξεις όμως αποτελούνται από μια σειρά γενικών ερωτήσεων που θα τεθούν στο πλαίσιο οποιασδήποτε σχεδόν κατάστασης, είτε πρόκειται να δώσει τη συνέντευξη μία νηπιαγωγός είτε ένας καθηγητής πανεπιστημίου. Ακολουθεί μια λίστα που θα σας δώσει μια ιδέα για τους τύπους ερωτήσεων που ενδέχεται να τεθούν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Το μυστικό εδώ είναι να απαντήσετε με ειλικρίνεια, προσοχή και σαφήνεια.

– Τι εμπειρία έχετε στη συγκεκριμένη θέση;

– Πέραν της εμπειρίας σας, τι σας κάνει να ξεχωρίζετε ως υποψήφιος;

– Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια από σήμερα;

– Γιατί θέλετε να εργαστείτε για την εταιρεία μας;

– Ποιες είναι οι συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορείτε να φέρετε στην εταιρεία μας;

Απαντήστε σε κάθε μία από τις ερωτήσεις χωρίς βιασύνη. Και πάλι, είναι σημαντικό να φαίνεστε σίγουροι χωρίς να δίνετε την εντύπωση ότι θεωρείτε πως η θέση είναι ήδη δική σας. Αυτοί που παίρνουν τη συνέντευξη πάντα το αντιλαμβάνονται και ο εφησυχασμός από πλευράς σας μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης. Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης.

Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα συνεντεύξεων, από την προκαταρκτική συνέντευξη μέχρι την τελική επιλογή. Κάθε στάδιο χαρακτηρίζεται από διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας και απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Χάρη σε κάποιες βασικές γνώσεις όμως θα είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε σε οποιαδήποτε συνέντευξη.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dale Carnegie Training με τίτλο «Επικοινωνήστε αποτελεσματικά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση