, ,

Έρευνα αποδεικνύει πόσο ευεργετική είναι η άσκηση για τον εγκέφαλο

Τα οφέλη της άσκησης είναι τόσα πολλά και η ίδια η διαδικασία της γυμναστικής από μόνη της αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

Έρευνα αποδεικνύει πόσο ευεργετική είναι η άσκηση για τον εγκέφαλο

Τα οφέλη της άσκησης είναι τόσα πολλά και η ίδια η διαδικασία της γυμναστικής από μόνη της αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Όμως, τώρα μια ακόμα έρευνα έρχεται να προστεθεί στον ισχυρισμό ότι η άσκηση ενισχύει τη μνήμη, διατηρεί την υγεία του εγκεφάλου και βελτιώνει την γνωστική ικανότητα.

Στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στην Κοπεγχάγη (2019) παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματά της. Η έρευνα ανέλυσε την φυσική κατάσταση 1.200 συμμετεχόντων στην ηλικία των 30 ετών.

Advertisment

Όλοι οι ενήλικες υποβλήθηκαν σε τομογραφία και διαπίστωσαν ότι όσοι από αυτούς βρίσκονταν σε καλή φυσική κατάσταση, παρουσίαζαν και βελτιωμένες επιδόσεις γνωστικά τεστ και δυνατές νευρικές ίνες κατά μήκος της λευκής ύλης του εγκεφάλου.

Η τελευταία πρόκειται για ένα δίκτυο νευρικών ινών που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό στρώμα της φαιάς ουσίας. Είναι στην ουσία οι άξονες που συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους και επιτρέπουν την επικοινωνία ανάμεσα σε διάφορες εγκεφαλικές δομές.

Ο Δρ. Jonathan Ripple, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Μύνστερ αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά σενάρια για το πώς η γυμναστική επηρεάζει αρνητικά την εγκεφαλική και νοητική λειτουργία. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και ενισχύει τις συνδέσεις των νευρώνων, γεγονός που βελτιώνει συνολικά την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων».

Advertisment

Άλλωστε, υπάρχουν ήδη πολλές έρευνες που στηρίζουν την ισχυρή σχέση ανάμεσα στον υγιεινό τρόπο ζωής και στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων και στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς. Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν όσους ήδη υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής να βρουν το κίνητρο να συνεχίσουν τις φυσικές τους δραστηριότητες, διότι αυτές οι συνήθειες είναι που έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία.

Πηγές: healthday.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση