,

Μετρό Θεσσαλονίκης: 4.000 υπογραφές σε δύο μόνο μέρες για παραμονή των αρχαίων στο σταθμό

4000 πολίτες υπέγραψαν για να παραμείνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στην οδό Βενιζέλου• και μάλιστα αυτός ο αριθμός μαζεύτηκε σε

Μετρό Θεσσαλονίκης: 4.000 υπογραφές σε δύο μόνο μέρες για παραμονή των αρχαίων στο σταθμό

4000 πολίτες υπέγραψαν για να παραμείνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στην οδό Βενιζέλου• και μάλιστα αυτός ο αριθμός μαζεύτηκε σε δύο μόνο μέρες από την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η «Κίνηση» ανακοίνωσε πως σύντομα οι υπογραφές θα γίνουν διψήφιες. Η κυβερνητική απόφαση τα αρχαία να αποσπαστούν αρχικά από τον υπό κατασκευή σταθμό και να επανατοποθετηθούν σε αυτόν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση με την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως επίσης και με πρόσφατη υπουργική απόφαση (2017). Αυτή η πρακτική, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών, θα οδηγήσει το μνημείο σε βέβαιο αφανισμό.

«Η εξαγγελία έγινε χωρίς ποτέ κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος να μεταβεί στον σταθμό και να ελέγξει την πορεία των έργων ή να ζητήσει στοιχεία από αρχαιολόγους και την Αττικό Μετρό», δηλώνεται στο ψήφισμα.

Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα καλεί την ελληνική και διεθνή κοινότητα:

– να στηρίξει την προσπάθεια διάσωσης και κατά χώραν ανάδειξης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη εφαρμόζοντας τις εγκεκριμένες αποφάσεις και μελέτες,

– να υποστηρίξει την απόλυτα συμβατή συνύπαρξη των Αρχαίων και του Μετρό και

– να στείλει μήνυμα στην πολιτική ηγεσία για την ανάδειξη του παρελθόντος μας μέσα από το μέλλον. Να σταματήσει το μεγαλύτερο έγκλημα που επιχειρείται να γίνει στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε