, , ,

Έρευνα: Οι σκύλοι μπορούν να «μυρίσουν» τον καρκίνο του πνεύμονα με ακρίβεια σχεδόν 97%

Χρειάζεστε κι άλλο λόγο για να βεβαιωθείτε ότι οι σκύλοι είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου; Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της

Έρευνα: Οι σκύλοι μπορούν να «μυρίσουν» τον καρκίνο του πνεύμονα με ακρίβεια σχεδόν 97%

Χρειάζεστε κι άλλο λόγο για να βεβαιωθείτε ότι οι σκύλοι είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου; Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Πειραματικής Βιολογίας φέτος στο Orlando των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να συνεισφέρουν στον εντοπισμό του καρκίνου.

Χάρη στην αξιοζήλευτη αίσθηση της όσφρησης – η οποία είναι 10.000 φορές πιο ακριβής από εκείνη του ανθρώπου – οι σκύλοι μπορούν σε εργαστηριακό περιβάλλον να ανιχνεύσουν τα δείγματα αίματος των ασθενών με καρκίνο με μια εκπληκτική ακρίβεια 97%.

Advertisment

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην διαμόρφωση μιας οικονομικής μεθόδου εντοπισμού του καρκίνου, αλλά και άλλων ίσως ασθενειών, ανέφερε η Heather Junqueira, ερευνήτρια και επικεφαλής της έρευνας.

Προηγούμενες έρευνες είχαν φτάσει και ποσοστά ακρίβειας μέχρι και 99%. Μάλιστα, η Heather Junqueira σημειώνει ότι οι σκύλοι ίσως να μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο νωρίτερα ακόμα και από τις συνηθισμένες εξετάσεις. Λέει χαρακτηριστικά: «Έχουμε δει αυτά τα σκυλιά να εντοπίζουν προ-καρκινικά κύτταρα, που σημαίνει στάδιο 0-1».

Η Junqueira και η ομάδα της εκπαίδευσαν 4 beagle να ξεχωρίζουν τα υγιή δείγματα αίματος από εκείνα ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Αν και το ένα beagle με όνομα Snuggles δεν ενδιαφερόταν να παίξει τον γιατρό, τα άλλα τρία κατάφεραν να εντοπίσουν τα καρκινικά δείγματα με ακρίβεια 96.7%.

Advertisment

Άλλες έρευνες τώρα εξετάζουν την πιθανότητα οι σκύλοι να μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο ακόμα και στην αναπνοή. Η ομάδα της Junqueira αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τεστ κοστίζει 50 δολάρια και αποτελεί συμπληρωματική μέθοδο εντοπισμού του καρκίνου, κάτι που η ίδια προτιμά συνεχώς να υπενθυμίζει.

Η ομάδα της δεν είναι η μόνη που προσφέρει τέτοια μέθοδο εντοπισμού του καρκίνου, ωστόσο η ίδια προειδοποιεί ότι ο καθένας πρέπει να έχει από πριν κάνει μια έρευνα για είναι βέβαιος ότι η εταιρία δεν στερείται επιστημονικής εγκυρότητας και επαγγελματισμού.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190408114304.htm

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση