,

Αστρονόμοι ανακάλυψαν 20 νέα φεγγάρια γύρω από τον Κρόνο και έγινε ο πλανήτης με τα περισσότερα στο ηλιακό σύστημα

Το ηλιακό σύστημα έχει έναν νέο νικητή στην κατηγορία των δορυφόρων. 20 νέα φεγγάρια βρέθηκαν γύρω από τον πλανήτη Κρόνο, ανεβάζοντας το σύνολο σε

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν 20 νέα φεγγάρια γύρω από τον πλανήτη Κρόνο και ψάχνουν ονόματα

Το ηλιακό σύστημα έχει έναν νέο νικητή στην κατηγορία των δορυφόρων. 20 νέα φεγγάρια βρέθηκαν γύρω από τον πλανήτη Κρόνο, ανεβάζοντας το σύνολο σε 82, δήλωσαν οι επιστήμονες χθες. Έτσι περνά ακόμα και τον Δία, ο οποίος έχει συνολικά 79 φεγγάρια.

Η ομάδα αστρονόμων που ανακάλυψε τα φεγγάρια χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Subaru στη Maunakea της Χαβάης. Και τα 20 φεγγάρια είναι μικρά σε μέγεθος, με περίπου 5 χιλιόμετρα διάμετρο. Τα 17 από αυτά ακολουθούν αντίστροφη τροχιά, που σημαίνει ότι κινούνται γύρω από τον Κρόνο σε αντίστροφη κατεύθυνση από εκείνη του πλανήτη.

Advertisment

Και οι 17 χρειάζονται περίπου 3 έτη για να ολοκληρώσουν μία τροχιά γύρω από τον Κρόνο. Τα πιο απομακρυσμένα ανάδρομα φεγγάρια και ένα από τα ευθυγραμμισμένα βρίσκονται ακόμη πιο μακριά, με το καθένα να χρειάζεται περισσότερα από τρία χρόνια για να ολοκληρώσει μια τροχιά.

Ο Δρ. Scott Sheppard από το Ινστιτούτο Επιστήμης Carnegie στην Ουάσιγκτον ηγήθηκε της ομάδας των επιστημόνων και δήλωσε: «Η μελέτη της τροχιάς του κάθε φεγγαριού μπορεί να αποκαλύψει την προέλευσή τους καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες στον Κρόνο τη στιγμή του σχηματισμού του».

Ο Δρ. Sheppard ανέφερε πως μέχρι χθες ο Δίας ήταν για εμάς ο πλανήτης με τα περισσότερα γνωστά φεγγάρια και αυτό ίσχυε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τα νέα δεδομένα είναι το αποτέλεσμα νέων υπολογιστικών αλγορίθμων που εφαρμόστηκαν σε στοιχεία που συνέλεξε από το 2004 μέχρι το 2007 το τηλεσκόπιο Subaru.

Advertisment

Όλοι αυτοί οι δορυφόροι είναι πιθανότατα αποτέλεσμα μια μακροχρόνιας επίδρασης που κατέστρεψε ένα μεγαλύτερο φεγγάρι που βρισκόταν σε τροχιά στην περιοχή εκείνη. Τώρα οι επιστήμονες μας ζητούν να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας για την κατοχύρωση των ονομάτων τους. Μάλιστα, ζήτησαν από όσους θελήσουν να υποβάλουν προτάσεις να εμπνευστούν από γίγαντες από τη μυθολογία της Νορβηγίας και των Ινουίτ.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.space.com/saturn-20-newfound-moons-naming-contest.html

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Κίνα πλήττεται από πλημμύρες και ξηρασία... την ίδια στιγμή
Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ
Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση