, ,

Βιταμίνη N: Η θεμελιώδης σημασία της για την υγεία μας

Η βιταμίνη της φύσης ρυθμίζει την υγεία μας. Βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της προσοχής.

Λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Ν; Γνωρίζετε τι είναι η βιταμίνη N; Τα τελευταία χρόνια, ο όρος «βιταμίνη N» χρησιμοποιείται ως συνώνυμο για την έννοια της φύσης (nature).

Έτσι, το ερώτημα στην πραγματικότητα μας αφορά όλους. Σίγουρα πολλοί από εμάς δεν λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη Ν. Εξάλλου, είναι αναμενόμενο να αισθανόμαστε καταβεβλημένοι από την καθημερινότητα. Επιπλέον, είναι εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή μας και να χάσουμε όσα είναι πραγματικά σημαντικά στη ζωή μας.

Advertisment

Ευτυχώς, σε αυτό το σημείο η βιταμίνη Ν μπορεί να σας βοηθήσει και ενδεχομένως να σας μετατρέψει σε ένα πολύ διαφορετικό άτομο. Και αυτό έχει αποδειχτεί από πολλές έρευνες!

Βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ρύπανση και το νέφος των πόλεων σε καθημερινή βάση. Αυτό βλάπτει τον εγκέφαλο για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο. Όταν καταφέρνουμε να ξεφύγουμε από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, αναπνέουμε καθαρό, φρέσκο αέρα. Στην πραγματικότητα, ο αέρας είναι περισσότερο ιονισμένος και περιέχει καθαρότερη χημική σύνθεση, γεγονός που μας ωφελεί μακροπρόθεσμα. Ο καθαρός αέρας γεμίζει τους πνεύμονές μας κι έτσι ο εγκέφαλός μας παραμένει πλούσιος σε οξυγόνο.

Advertisment

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η επαφή με τη φύση και ο καθαρός αέρας είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο επειδή βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της προσοχής.

Ενεργοποιεί τις αισθήσεις

Συχνά η καθημερινή μας ζωή, μας αποκόπτει ουσιαστικά από το περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις. Με την πάροδο του χρόνου, νιώθουμε ότι οι αισθήσεις μας δεν είναι τόσο οξυμένες. Σε αυτή την περίπτωση η βιταμίνη Ν μπορεί να μας βοηθήσει.

Το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου είναι η φύση, εκεί άλλωστε που οι πρόγονοί μας έφτιαχναν τα σπίτια τους. Παρά το γεγονός ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στον τομέα της τεχνολογίας, από μια βασική φυσική άποψη έχουμε παραμείνει ίδιοι. Δοκιμάστε και μόνοι σας. Πηγαίνετε στη φύση και το περιβάλλον τριγύρω. Θα παρατηρήσετε ότι διαθέτετε αυξημένη αίσθηση της όρασης και της όσφρησης.

Μειώνει την κατάθλιψη και βελτιώνει την ψυχική ευεξία

Η κατάθλιψη είναι συχνά το αποτέλεσμα του στρες, δηλαδή του άγχους που σχετίζεται με την καθημερινότητα. Θεωρείτε ότι αν ακολουθείτε μια αγχωτική ρουτίνα, όπως το να ζείτε στη Νέα Υόρκη και να παίρνετε το μετρό για τη δουλειά καθημερινά, μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψή σας; Φυσικά και μπορεί. Και πάλι σε αυτή την περίπτωση η βιταμίνη Ν σώζει την κατάσταση. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι κάνουν τζόκινγκ σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον έχουν πολύ λιγότερο άγχος και κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους κάνουν τζόκινγκ σε ένα αστικό περιβάλλον.

Μας χαρίζει αυτοπεποίθηση και μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα σφαιρικά

Η επιστροφή στη φύση μας δίνει τη δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο. Ανεξαρτήτως από το τι περνάμε στη ζωή μας, συνήθως έχει δευτερεύουσα σημασία μπροστά στην ομορφιά της φύσης. Έχετε χάσει ποτέ τον ειρμό της σκέψης σας επειδή γοητευτήκατε από την ομορφιά ενός τοπίου; Αν ναι, τότε βιώσατε ακριβώς αυτό. Τίποτα άλλο δεν φάνηκε να έχει σημασία, διότι για μια στιγμή όλα τα προβλήματα και οι ανησυχίες σας ξεχάστηκαν.

Νιώθετε γεμάτοι φως, έμπνευση καθώς και ότι έχετε τη δύναμη να ξεπεράσετε οποιαδήποτε πρόκληση της ζωής. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη απέδειξε ότι η αυτοεκτίμηση των ψυχικά ασθενών βελτιώθηκε σε σημαντικό βαθμό όταν έκαναν γυμναστική στη φύση σε σύγκριση με τη γυμναστική σε ένα κανονικό περιβάλλον.

Μας θεραπεύει και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους

Ο νους αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο. Ό,τι σκεφτόμαστε, συχνά συμβαίνει κιόλας. Πιο συγκεκριμένα, η νοοτροπία μας συχνά παίζει τεράστιο ρόλο στη φυσική μας κατάσταση. Όταν νιώθουμε καλά ψυχολογικά, είναι και το σώμα μας καλά. Όταν νιώθουμε δυσάρεστα, αυτό μεταφράζεται συχνά σε κάποιον τραυματισμό ή ακόμα και ασθένεια.

Η βιταμίνη Ν μας βοηθά να παραμείνουμε σε καλή ψυχολογική κατάσταση

Κάντε ένα πείραμα και μόνοι σας. Την επόμενη φορά που θα πονάτε κάπου ή είστε άρρωστοι, βγείτε έξω και απολαύστε τη φύση για μια ημέρα. Θα χαλαρώσετε και θα νιώσετε γαλήνη. Το βάρος του κόσμου θα φύγει από τους ώμους σας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα δώσει στο σώμα σας την ευκαιρία να θεραπευτεί.

[toggle title="Πηγές"]

rsh.sagepub.com

www.lifehack.org

richardlouv.com

ns.umich.edu

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση