Άδειες πτήσεις «φαντάσματα» απειλούν το περιβάλλον εκπέμποντας 2,1 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως

Πρόκειται για πτήσεις άδειες οι οποίες πραγματοποιούνται για να μη χαθούν οι θέσεις των εταιριών στους διαδρόμους των αεροδρομίων.

Άδειες πτήσεις «φαντάσματα» απειλούν το περιβάλλον εκπέμποντας 2,1 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως

Χαμηλές πτήσεις, οικονομικές πτήσεις, υπερατλαντικές πτήσεις είναι μερικές από τις γνωστές μας πτήσεις. Εκείνες που οι περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζουμε είναι οι «πτήσεις- φαντάσματα», οι οποίες ταξιδεύουν στους αιθέρες για να διατηρήσουν οι αεροπορικές εταιρείες τις θέσεις τους στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για πτήσεις άδειες, περιττές, ζημιογόνες οι οποίες πραγματοποιούνται για να μη χαθούν οι θέσεις των εταιριών στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης στα αεροδρόμια. Είναι οι αποκαλούμενες χρονοθυρίδες ή slots που απαιτεί ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ από το 1993.

Advertisment

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της Greenpeace, η οποία επισημαίνει τις περιβαλλοντικές συνέπειες αυτής της πολιτικής, «πάνω από 100.000 «πτήσεις-φαντάσματα» στην Ευρώπη προκαλούν ζημιά στο κλίμα ισοδύναμη με τις ετήσιες εκπομπές περίπου 2,1 εκατομμυρίων τόνων αερίων του θερμοκηπίου, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα».

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να εκτελούν τουλάχιστον το 80% των κρατημένων πτήσεων για να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους στο αεροδρόμιο.

Ωστόσο, μετά τις νέες συνθήκες που επικράτησαν στον χώρο των αεροπορικών ταξιδιών λόγω της πανδημίας COVID-19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε προσωρινά το παραπάνω όριο σε τουλάχιστον 50% των πτήσεων, ποσοστό που θα αυξηθεί, όμως, ξανά στο 64% των πτήσεων τον Μάρτιο του 2022.

Advertisment

Πάντως, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στον Guardian ότι οι κενές πτήσεις είναι ζημιογόνες για την οικονομία και το περιβάλλον και για τον λόγο αυτό,, όπως είπε, η Επιτροπή έχει λάβει μέτρα που επιτρέπουν στις εταιρείες να μην τις πραγματοποιούν. Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι «αν οι αεροπορικές εταιρείες αποφασίσουν να συνεχίσουν τις κενέ πτήσεις, αυτό είναι δική τους απόφαση και όχι απόρροια των ευρωπαϊκών κανονισμών».

Από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών ο όμιλος Lufthansa, ο οποίος θα πραγματοποιήσει περίπου 18.000 πτήσεις-φαντάσματα αυτό τον χειμώνα φαίνεται ότι κατανοεί το πρόβλημα, ενώ ο CEO της εταιρείας, Κάρστεν Σπορ, ζητά για την εφαρμογή «φιλικών προς το περιβάλλον εξαιρέσεων» που ήδη ισχύουν σε άλλα μέρη του πλανήτη».

Η AirFrance αναφέρει ότι επιθυμεί μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα των χρονοθυρίδων, χωρίς, ωστόσο να ανακοινώσει, όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες, τον αριθμό των κενών πτήσεων που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση