, ,

Έλληνας ψυχολόγος κέρδισε Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας για πρότυπη εκπαίδευση στην ενσυναίσθηση

Όταν επισκεπτόμαστε γιατρό, είτε σε ιδιωτικό γραφείο, είτε σε κάποιο δημόσιο φορέα, αναρωτιόμαστε αν θα μας καταλάβει, αν θα μας ακούσει πραγματικά και νιώθουμε

Έλληνας ψυχολόγος κέρδισε Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας για πρότυπη εκπαίδευση στην ενσυναίσθηση

Όταν επισκεπτόμαστε γιατρό, είτε σε ιδιωτικό γραφείο, είτε σε κάποιο δημόσιο φορέα, αναρωτιόμαστε αν θα μας καταλάβει, αν θα μας ακούσει πραγματικά και νιώθουμε ανασφάλεια για το πώς θα μας αντιμετωπίσει. Έχουμε συχνά και δικαιολογημένα στο νου μας ότι θα μας δει ως ένα απλό περιστατικό χωρίς να αφουγκραστεί τη μοναδικότητα του προβλήματός μας.

Στα ιατρικά επαγγέλματα όμως το χαρακτηριστικό της ενσυναίσθησης είναι σημαντικό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο γιατρός για να κάνει τη σωστή διάγνωση και να δώσει τη σωστή θεραπεία, χρειάζεται να μπει στη θέση του ασθενή του. Ωστόσο, στο σύγχρονο σύστημα παροχής ιατρικής φροντίδας πολλές φορές η ενσυναίσθηση θεωρείται χαρακτηριστικό πολυτέλειας.

Advertisment

Αυτό έρχεται να αλλάξει το «Έλα στη θέση μου, Γιατρέ:» (Empathize with me, Doctor!) του ψυχολόγου Δρ. Βασίλη Κιοσσέ. Πρόκειται μια πρότυπη βιωματική εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, η οποία στόχο έχει την Προσωποκεντρική Ιατρική και Φροντίδα.

Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτό; Στόχος της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψει τη γνωστή σχέση ασθενή-γιατρού σε μια αλληλεπίδραση που θα διέπεται από σεβασμό και κατανόηση, με στόχο την αναγνώριση των αναγκών και των ανησυχιών του ασθενή. Και όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, της αποδοχής και της συμμετοχής σε ζητήματα θεραπείας.

Γι’ αυτήν ακριβώς την πρότυπη βιωματική εκπαίδευση ο ψυχολόγος Δρ. Βασίλης Κιοσσές τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας στην Προσωποκεντρική Φροντίδα Υγείας – International 2019 Global Person-Centered Innovation Award, από το Διεθνή Οργανισμό Planetree International. Η τελετή βράβευσης θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου 2019 στη Florida των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Προσωποκεντρική Φροντίδα Υγείας (International Conference on Person-Centered Care).

Advertisment

Ο ίδιος ανέφερε γι’ αυτή του την πρωτοβουλία: «Ακρογωνιαίος λίθος της Προσωποκεντρικής Φροντίδας είναι η ενσυναίσθηση, η οποία αποτελεί έναν από τους 7 άξονες που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα επόμενα χρόνια στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες τη συνδέουν με ορθότερες διαγνώσεις, καλύτερες εκβάσεις στην υγεία των ασθενών, τήρηση των θεραπευτικών οδηγιών, περισσότερη ικανοποίηση, λιγότερες άσκοπες εργαστηριακές εξετάσεις. Το “Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!” αποτελεί τη μοναδική στοχευμένη εκπαίδευση στην ενσυναίσθηση στην Ελλάδα! Είναι αμιγώς βιωματική και χωρίζεται σε τρεις άξονες: τη θεωρία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προσωπική ανάπτυξη. Διδάχθηκε ως μάθημα επιλογής στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων από το 2014 έως το 2017».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είστε διαρκώς κουρασμένοι; Οι δύο «αθώες» συνήθειες που ρουφούν την ενέργειά σας
Χάρβαρντ: Πασίγνωστο φάρμακο για το αδυνάτισμα ενδέχεται να προκαλεί τύφλωση
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση