,

Γάλα: Γιατί αξίζει να το χρησιμοποιούμε ως συστατικό για τη φροντίδα της επιδερμίδας

Η χρήση του δεν περιορίζεται στην κατανάλωση. Θα έχετε παρατηρήσει ότι περιλαμβάνεται σε πολλές κρέμες, λοσιόν και χαλαρωτικά αφροντούς.

Γάλα: Γιατί αξίζει να το χρησιμοποιούμε ως συστατικό για τη φροντίδα της επιδερμίδας

Πλούσια πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης. Αλλά η χρήση του δεν περιορίζεται στην κατανάλωση μόνο· θα έχετε παρατηρήσει ότι περιλαμβάνεται σε πολλές κρέμες, λοσιόν, ακόμα και χαλαρωτικά αφροντούς. Ποιες είναι οι χρήσεις του στην επιδερμίδα μας;

Γάλα: Γιατί αξίζει να το χρησιμοποιούμε ως συστατικό για τη φροντίδα της επιδερμίδας

Καταπολεμά ρυτίδες

Μεγαλώνοντας, κάνουν την εμφάνισή τους οι γραμμές, οι ρυτίδες και το λεπτότερο και χαλαρότερο δέρμα. Όμως η γήρανση του δέρματος ξεκινά πολύ πριν δούμε εμείς αυτά τα αποτελέσματα. Το γάλα μας βοηθά να καταπολεμήσουμε αυτά τα σημάδια πριν εμφανιστούν. Περιέχει γαλακτικό οξύ που τονώνει το δέρμα.

Advertisment

Σύμφωνα με μία έρευνα, όταν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιήσαν γαλακτικό οξύ στο δέρμα τους δύο φορές την ημέρα για 3 μήνες, μειώθηκαν οι ρυτίδες και οι γραμμές, το δέρμα έγινε απαλότερο και σφιχτότερο.

Λειτουργεί ως ήπιο απολεπιστικό

Η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά δερματικά κύτταρα και έτσι αναζωογονεί την επιδερμίδα Χάρη στο γαλακτικό οξύ, το γάλα λειτουργεί ως ένα ήπιο απολεπιστικό, χωρίς να βλάπτει το δέρμα. Μπορείτε να απλώσετε κατευθείαν λίγο γάλα στο δέρμα ή να το προσθέσετε στο μπάνιο σας μία φορά την εβδομάδα.

Αναζωoγονεί και καταπραΰνει από ηλιακό έγκαυμα

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι το γαλακτικό οξύ μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλεί η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία. Βοηθά στην απομάκρυνση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, βοηθώντας στην τόνωση του υγιούς δέρματος από κάτω. Οι μελέτες επίσης υποδεικνύουν ότι η θεραπεία με γαλακτικό οξύ μπορεί να αυξήσει το κολλαγόνο.

Advertisment

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι το γάλα προτείνεται επίσης στην αρχαία επιστήμη της αγιουβέρδα για τον ίδιο λόγο. Τα αντιοξειδωτικά του ανακουφίζουν και από τον πόνο και τη φλεγμονή που δημιούργησε η έλλειψη ενυδάτωσης.

Βοηθά στην επιδιόρθωση των «ατελειών» της επιδερμίδας

Οι φακίδες, οι πανάδες, το μαύρισμα και ο υπερχρωματισμός έχουν όλα κάτι κοινό: τη μελανίνη. Είναι εκείνη ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα στο δέρμα. Καθώς αυξάνεται η μελανίνη, η επιδερμίδα μας σκουραίνει. Τα περίσσεια αποθέματα μελανίνης προκαλούν υπερχρωματισμό και ανομοιόμορφο δέρμα. Το γάλα μπορεί κι εδώ να βοηθήσει. Οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι το γαλακτικό οξύ έχει χαμηλότερα αποθέματα μελανίνης.

Μπορείτε ακόμα και να δοκιμάσετε, αν θέλετε, μια παραδοσιακή συνταγή από τη Νότια Ασία. Ανακατέψτε γάλα με σκόνη κουρκουμά για να φτιάξετε μια πυκνή πάστα και απλώστε τη στο δέρμα. Ξεπλύνετε καλά μόλις στεγνώσει. Ο κουρκουμάς έχει την ιδιότητα να φωτίζει το δέρμα.

Πηγές:

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/milk-and-dairy-nutrition/

https://www.aad.org/media/news-releases/evaluate-before-you-exfoliate

https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000751.htm

https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση