, ,

Έλαιο αβοκάντο ενάντια στη γήρανση!

Το έλαιο αβοκάντο και οι αντιγηραντικές του ιδιότητες.

Έλαιο αβοκάντο ενάντια στη γήρανση!

Σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, τέθηκε ένα ζήτημα, σχετικά με τη διατροφή και τα οφέλη που έχει το έλαιο αβοκάντο, που παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον όσον αφορά τη συνολική υγεία και αντιγηραντική λειτουργία του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης: Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα

Advertisment

Πιο συγκεκριμένα, ο Μεξικανός ερευνητής Cortes-Rojo μαζί με άλλους ερευνητές, ανακοίνωσαν πως το έλαιο του αβοκάντο μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού αλλά και της αντιγήρανσης των κυττάρων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, διότι η αντιοξειδωτική δράση του ελαίου του αβοκάντο μπορεί να φτάσει ως τα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι οι εργάτες των κυττάρων συμβάλοντας στο μεταβολισμό, στην καύση λίπους αλλά και σε άλλες διεργασίες.

Επίσης, το συγκεκριμένο έλαιο, μεταξύ άλλων, καταπολεμά και τις ελεύθερες ρίζες, παρενέργεια που σχετίζεται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και άλλων σοβαρότατων ασθενειών.

Τι γνωρίζουμε για το έλαιο αβοκάντο;

ο έλαιο αβοκάντο έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια για τις πολλαπλές του χρήσεις και τα θεωρητικά οφέλη για την υγεία. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο συνηθισμένα οφέλη που αναφέρονται:

Advertisment

Διατροφικά Οφέλη:

Πλούσιο σε Μονοακόρεστα Λιπαρά Οξέα: Το έλαιο αβοκάντο είναι πλούσιο σε ολεϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερίνης LDL.

Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε, που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική ζημιά.

Εξωτερική Χρήση:

Ενυδάτωση Επιδερμίδας: Εφαρμογή του έλαιου αβοκάντο στο δέρμα μπορεί να προσφέρει ενυδάτωση και μαλάκυνση.

Βελτίωση Υγείας των Μαλλιών: Πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών περιέχουν έλαιο αβοκάντο λόγω των ενυδατικών του ιδιοτήτων.

Φυσικό Ηλιοπροστατευτικό: Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία του έλαιου μπορεί να προσφέρουν κάποιο βαθμό προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Προειδοποιήσεις:
Πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το έλαιο αβοκάντο, είναι καλό να ελέγξετε για ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά αν έχετε γνωστές αλλεργίες σε φρούτα ή φυτά.

Πώς φτιάχνεται το έλαιο αβοκάντο;

Το έλαιο αβοκάντο μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορες μεθόδους, αλλά οι πιο συνηθισμένες είναι η ψυχρή έκθλιψη και η θερμή έκθλιψη. Εδώ είναι ένα γενικό σχεδιάγραμμα για τις διάφορες φάσεις παραγωγής του έλαιου αβοκάντο:

Κρύα Έκθλιψη:

  1. Επιλογή Αβοκάντο: Επιλέγονται ώριμα φρούτα αβοκάντο, που στη συνέχεια πλένονται καλά.
  2. Αποκόλληση Σάρκας: Η σάρκα του αβοκάντο αφαιρείται από το δέρμα και το κουκούτσι.
  3. Πολτοποίηση: Η σάρκα του αβοκάντο τοποθετείται σε έναν αποχυμωτή ή σε ένα μίξερ για να γίνει πολτός.
  4. Έκθλιψη: Ο πολτός στέλνεται σε έναν εκθλιπτήρα όπου, χωρίς τη χρήση θερμότητας, το έλαιο εξάγεται.
  5. Διήθηση: Το εξαγόμενο έλαιο διηθίζεται για να αφαιρεθούν τυχόν ακαθαρσίες ή σωματίδια.

Θερμή Έκθλιψη:

Η διαδικασία είναι παρόμοια με την κρύα έκθλιψη, αλλά περιλαμβάνει τη χρήση θερμότητας για την εξαγωγή του έλαιου, το οποίο συνήθως οδηγεί σε υψηλότερες αποδόσεις αλλά πιθανώς χαμηλότερη ποιότητα έλαιου.

Σημείωση:

Το εμπορικά παραγόμενο έλαιο αβοκάντο περνά συχνά από επιπλέον διαδικασίες, όπως αποστείρωση και αποχρωμάτιση, για να πληρεί τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.

Για όσους ενδιαφέρονται να φτιάξουν το δικό τους έλαιο αβοκάντο στο σπίτι, οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι περιλαμβάνουν την πολτοποίηση της σάρκας του αβοκάντο και τη συνέχιση με μια διαδικασία αποστάξεως ή έκθλιψης μέσω μηχανικών μεθόδων.

Πηγές:

  • “Cold‐pressed avocado oil: Key production parameters and their influence on oil quality” Food Research International, 2017. Link
  • “Extraction, characterization and potential applications of bioactives from avocados: A review,” Food Research International, 2020. Link
  • Avocado oil: Characteristics, properties, and applications,” Molecules, 2019. [Link](https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση