Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει μια μητέρα στο μωρό της. Τα οφέλη του θηλασμού τόσο για την ίδια τη μητέρα όσο και για το νεογνό, είναι αναντικατάστατα. Ωστόσο μερικές φορές μπορεί να προκύψουν προβλήματα τα οποία καθιστούν δυσάρεστο ή και επώδυνο το θηλασμό. Ένα συχνό αλλά αντιμετωπίσιμο πρόβλημα είναι η μαστίτιδα της γαλουχίας.

Τι είναι η μαστίτιδα γαλουχίας;

Πρόκειται για φλεγμονή του ενός ή και των δυο μαστών της θηλάζουσας μητέρας η οποία συνήθως προέρχεται από λάθη της διαδικασίας του θηλασμού.

Συμπτώματα

– Ερυθρότητα στην επιδερμίδα του μαστού

– Τοπική άνοδος της θερμοκρασίας

– Γενικότερο αίσθημα αδιαθεσίας/δυσφορίας

– Οίδημα (πρήξιμο)

– Πόνος και αίσθημα καύσου (συνεχώς ή κατά το θηλασμό)

– Πυρετός 38,3 (ή υψηλότερος)

Αίτια

Τις περισσότερες φορές η δημιουργία της μαστίτιδας οφείλεται σε λανθασμένους χειρισμούς που όμως μπορούν εύκολα να αποφευχθούν. Άλλοι παράγοντες είναι:

– Βλάβη θηλής, κυρίως αν συνυπάρχει αποικισμός με χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο

– Όχι συχνά γεύματα ή περιορισμός της συχνότητας και της διάρκειας των γευμάτων θηλασμού

– Παράλειψη γευμάτων θηλασμού

– Κακή τοποθέτηση ή φτωχές και ασυντόνιστες θηλαστικές κινήσεις βρέφους που οδηγούν σε μη αποτελεσματική απομάκρυνση γάλακτος

– Ασθένεια μητέρας ή βρέφους

– Υπερπαραγωγή γάλακτος

– Ταχύς απογαλακτισμός

– Εφαρμογή πίεσης στο μαστό (π.χ. σφιχτό στηθόδεσμο, μπανέλες στηθόδεσμου, ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου)

– Λευκή φλύκταινα στη θηλή ή αποφραγμένος πόρος θηλής: φυσαλίδα γάλακτος, κοκκιώδες υλικό, μύκητες κάντιντα

– Άγχος και κούραση μητέρας

– Φτωχή διατροφή μητέρας (παρουσία συγκεκριμένων διαιτητικών παραγόντων κινδύνου στον άνθρωπο δεν έχουν αποδειχθεί).

«Η μαστίτιδα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο απογαλακτισμού» – Θεοδώρα Μάλλη, μαία-σύμβουλος θηλασμού IBCLC

Αντιμετώπιση

Η καλύτερη αντιμετώπιση της μαστίτιδας είναι η σωστή πρόληψη, η οποία σαφώς εμπεριέχει την επαρκή καθοδήγηση της θηλάζουσας μητέρας από την μαία, για τον σωστό θηλασμό. Αν όμως δημιουργηθεί φλεγμονή, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές και να μη σταματήσει ο θηλασμός.

Ο εντατικός θηλασμός με στόχο την αποφόρτιση του φλεγμαίνοντα μαστού είναι σημαντικός. Εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων (κομπρέσες), πριν ή και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, θα διευκολύνουν τη ροή του γάλακτος και τη χαλάρωση των γαλακτοφόρων αδένων. Μασάζ στο στήθος συστηματικά, πριν και κατά τη διάρκεια του θηλασμού (Ann M Wiit et all, 2016). Αποφόρτιση του στήθους κάνοντας αντλήσεις με το χέρι.

Η χρήση προβιοτικών και βακτηριοσίνων φαίνεται να έχουν αποτελεσματική δράση στην αντιμετώπιση της μικροβιακής μαστίτιδας. Η λεκιθίνη από μη μεταλλαγμένη σόγια, ένα συμπλήρωμα διατροφής ακίνδυνο για το μωρό, 1.200 mg πρωί βράδυ, για ένα μήνα. Προλαμβάνει την υποτροπή της μαστίτιδας (Άννα Πατσούρου – Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC, Απόσπασμα από το βιβλίο της «Θηλασμός, μια υπέροχη εμπειρία», 2η έκδοση, 2013)

Photo: Author/Depositphotos

Πηγές

Συγγραφέας Νικολέττα Παντελάκη

Η Νικολέττα Παντελάκη γεννήθηκε στο Χολαργό και μεγάλωσε στο Γουδή. Είναι πτυχιούχος Νοσηλευτικής (2001) και Μαιευτικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Κατέχει Msc στην «Παθολογία Εγκυμοσύνης» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν εθελόντρια στο Χαμόγελο του Παιδιού το 2002-2003. Τώρα φοιτά στο elearing πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Εγκληματολογίας.

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε