Αν και η τεχνολογία είναι βασικός ένοχος για την εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αντιστρέψει τη ζημιά που έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη μας.
Το Σεπτέμβριο του 2008, ένα project ξεκίνησε στη Μιανμάρ, το οποίο χρησιμοποιεί drones για να «βομβαρδίζει» σπόρους σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, όπου δεν υπάρχουν δέντρα. Σε λιγότερο από χρόνο, χιλιάδες τέτοιοι σπόροι εκτοξεύτηκαν και βλάστησαν σε μαγκρόβια δενδρύλλια. Κι αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καινοτομήσουμε στον τομέα του περιβάλλοντος.
Advertisment
«Τώρα έχουμε μία επιβεβαιωμένη περίπτωση για το ποια είδη μπορούμε να φυτέψουμε και σε τι συνθήκες», ανέφερε η Irina Fedorenko, συνιδρύτρια του Biocarbon Engineering, της startup επιχείρησης που κατασκευάζει τα drones.
Ο σωστός συνδυασμός των ειδών και των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών συνθηκών κάνει δυνατή την αποκατάσταση και τώρα οι δημιουργοί και οι χωρικοί μπορούν να αναπαράγουν και να πολλαπλασιάσουν το έργο τους. Η BioCarbon Engineering, που έχει επίσης χρησιμοποιήσει τα drones για να φυτέψει δέντρα και άλλα είδη χλωρίδας σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία στην Αυστραλία και σε άλλα μέρη του κόσμου, συνεργάζεται με έναν μη κυβερνητικό οργανισμό στη Μιανμάρ που ονομάζεται Worldview International Foundation.
Advertisment
Μέχρι σήμερα, ο μη κυβερνητικός οργανισμός έχει εργαστεί με χωρικούς και έχει χρησιμοποιήσει αυτό το δυναμικό για να φυτέψει δέντρα. Το project ξεκίνησε το 2012, αφού η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα της χώρας στις διεθνείς επιχειρήσεις.
Πάνω από 6 εκατομμύρια δέντρα έχουν φυτευτεί μέχρι σήμερα και τα σχέδια είναι να φυτευτούν άλλα 4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2019. Αλλά ο οργανισμός αναγνωρίζει επίσης ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να καλύψουν την έκταση γης που θα μπορούσε να αποκατασταθεί.
Όμως, δύο μόνο χειριστές που να εργάζονται με 10 drones μπορούν θεωρητικά να φυτέψουν 400,000 δέντρα την ημέρα. Τα drones πρώτα πετούν πάνω από μια περιοχή για να την χαρτογραφήσουν, συλλέγουν δεδομένα για την τοπογραφία και την κατάσταση του χώματος, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με στοιχεία από δορυφόρους και ύστερα τα αναλύουν για να καθορίσουν τις καλύτερες τοποθεσίες για να φυτέψουν τον κάθε σπόρο.
Στη συνέχεια, το drone εκτοξεύει βιοδιασπώμενους καρπούς – που περιέχουν έναν φυτρωμένο σπόρο και θρεπτικά συστατικά – στο έδαφος. Για να πετύχει η διαδικασία και να μεγαλώσει ένα μαγκρόβιο δέντρο, χρειάζεται διάφορες συνθήκες να είναι σωστές. Αν για παράδειγμα υπάρξει παλίρροια, οι σπόροι θα απομακρυνθούν από τις παράκτιες περιοχές. Η Worldview International Foundation συνεργάζεται επίσης με αγρότες στην Ινδία για να αποκαταστήσει τα δάση της χώρας, όπως επίσης και στη Σρι Λάνκα.
[toggle title="Πηγές"]
https://www.fastcompany.com/90329982/these-tree-planting-drones-are-firing-seed-missiles-to-restore-the-worlds-forests
[/toggle]