, ,

Στο νησί της αχρωματοψίας, ο παράδεισος έχει διαφορετική απόχρωση

Το νησί Πίνγκελαπ είναι ένα μικρό νησί ή για να είμαστε πιο ακριβείς, μια μικρή κοραλλιογενής ατόλη στον Ειρηνικό Ωκεανό (δηλαδή ένα μικροσκοπικό νησί

Στο νησί της αχρωματοψίας, ο παράδεισος έχει διαφορετική απόχρωση

Το νησί Πίνγκελαπ είναι ένα μικρό νησί ή για να είμαστε πιο ακριβείς, μια μικρή κοραλλιογενής ατόλη στον Ειρηνικό Ωκεανό (δηλαδή ένα μικροσκοπικό νησί με δακτυλιοειδές σχήμα που βρίσκονται σε τροπικές θάλασσες). Όμως αν και υπάρχουν πολλά τέτοια νησιά, αυτό δεν είναι σαν τα άλλα. Μάλιστα ονομάζεται το νησί της Αχρωματοψίας. Γιατί όμως;

Είναι το ψευδώνυμο που έδωσε ο Oliver Sacks στο νησί στο βιβλίο του που εξέδωσε το 1996, στο οποίο εξερευνούσε τη μαγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το Πίνγκελαπ κέρδισε την προσοχή του Sacks και πολλών άλλων επιστημόνων λόγω των ιδιαίτερων κατοίκων του.

Advertisment

Σύμφωνα με το θρύλο, ένας καταστροφικός τυφώνας το 1775 αφάνισε τον πληθυσμό του νησιού εκτός από ελάχιστους επιζώντες. Ένας από αυτούς, ο αρχηγός της φυλής, μετέφερε ένα σπάνιο γονίδιο που δημιουργεί έναν ακραίο τύπο αρχωματοψίας. Τελικά, εκείνος πέρασε το γονίδιο στις επόμενες γενιές στο νησί.

Σήμερα, σχεδόν το 10% των κατοίκων του νησιού έχει ακόμα αυτό το γονίδιο, ένα ποσοστό σημαντικά υψηλό σε σχέση με τη 1 στις 30.000 περιπτώσεις που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Αλλά το 10% είναι επίσης τόσο υψηλό για το νησί που η έννοια του χρώματος έχει αποκτήσει νέο νόημα ανάμεσα στους κατοίκους.

https://www.instagram.com/p/Bn8TS1CCZYm/?utm_source=ig_embed

Advertisment

Η Βελγίδα φωτογράφος Sanne De Wilde χρησιμοποίησε το νησί και την έννοια της αχρωματοψίας για να εμπνευστεί μια σειρά φωτογραφιών με ειδικά χρώματα. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο νησί το 2015, δημιούργησε φωτογραφίες που δείχνουν τον κόσμο γύρω όπως τον βλέπει ένας κάτοικος με αχρωματοψία. Έτσι, για κάποιους κατοίκους η βλάστηση της ζούγκλας έχει ροζ χρώμα, η θάλασσα είναι γκρίζα και βλέπουν τους γείτονές τους ως ασπρόμαυρους.

Στο νησί της αχρωματοψίας, ο παράδεισος έχει διαφορετική απόχρωση

https://www.facebook.com/sannedewildephotography/photos/a.293160154197726/699674276879643/?type=3&theater

Κάποιες είναι απόλυτα ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Αλλά ορισμένοι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να δουν ελαφριές διακυμάνσεις κάποιων χρωμάτων, όπως κόκκινο και μπλε. Έτσι εκείνη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει υπέρυθρο φως και φακούς ώστε να αλλάξει τα χρώματα και να τα προσαρμόσει στα δικά τους μάτια. Ύστερα, ζήτησε από αυτούς τους κατοίκους να χρωματίσουν κάποιες από τις φωτογραφίες, ώστε η αποτύπωση να είναι ακριβής.

https://www.facebook.com/sannedewildephotography/photos/a.385404714973269/918505581663177/?type=3&theater

Φωτογραφίες: Sanne De Wilde

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παραπληγικός άνδρας με εμφύτευμα εγκεφάλου παίζει σκάκι σε H/Y μόνο με τη σκέψη!
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
Παναγία Κακαβιώτισσα: Η ελληνική εκκλησία χωρίς σκεπή που ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο (βίντεο)
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση