,

Όταν η ζωή μας απογοητεύει, είναι η στιγμή να τη ζήσουμε ακόμα πιο έντονα

Όταν η εμπιστοσύνη γκρεμίζεται, όταν η ελπίδα διαλύεται, όταν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σας αφήνει, πριν κάνετε οτιδήποτε, κάντε μια παύση και σταθείτε μια

Όταν η ζωή μας απογοητεύει, είναι η στιγμή να τη ζήσουμε ακόμα πιο έντονα

Όταν η εμπιστοσύνη γκρεμίζεται, όταν η ελπίδα διαλύεται, όταν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σας αφήνει, πριν κάνετε οτιδήποτε, κάντε μια παύση και σταθείτε μια στιγμή. Εάν μπορείτε, μαζέψτε γύρω σας καλούς φίλους, φάτε και πιείτε μαζί, κι αφήστε τον εαυτό σας να αφηγηθεί σιγά σιγά τις καταπιεσμένες ιστορίες της προδοσίας, της απογοήτευσης και του πόνου.

Πηγαίνετε σινεμά, μόνοι ή με τον καλύτερό σας φίλο. Διαλέξτε την πιο φαιδρή ταινία, ακόμα κι αν δεν βλέπετε ποτέ κωμωδίες, και γελάστε δυνατά μέχρι να πονέσετε, και κλάψτε μέχρι να τα δάκρυα να κυλήσουν, σαν να μη σας έβλεπε κανείς, σαν ανέμελος έφηβος.

Advertisment

Διαλέξτε ένα τραγούδι που να σας αγγίζει. Ακούστε το ξανά και ξανά, τραγουδήστε το ξανά και ξανά, σαν να το κάνατε για όλες τις πληγωμένες ψυχές. Εάν τίποτε από όλα αυτά δεν βοηθήσει, πάρτε μια αναρρωτική άδεια και κάντε ένα ταξίδι. Πηγαίνετε εκεί που πάντα θέλατε να πάτε – στο Γκραν Κάνυον, στον Άγιο Ιάκωβο της Κομποστέλα, στο Μάτσου Πίτσου.

Ολομόναχοι. Εσείς και ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά σας. Αφού περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας, αποσυρθείτε στο «καταφύγιό» σας. Κλείστε τα μάτια και καθαρίστε τον νου σας.

Ακόμα κι αν δεν είστε πνευματικοί άνθρωποι, φέρτε στην επιφάνεια τη συμπόνια που κρύβεται μέσα στην καρδιά σας και νιώστε την αγκαλιά της αποδοχής. Συντετριμμένοι και στεναχωρημένοι: ξέρω ότι κάποτε βρισκόμουν κι εγώ στη θέση σας κι εσείς στη δική μου. Γι’ αυτό σήμερα προσεύχομαι για σας.

Advertisment

Αγαπήστε τον εαυτό σας παρά τα ελαττώματά του. Δεν μπορείτε να δείξετε κατανόηση στον εαυτό σας που αγωνίζεται καθημερινά; Βοηθάτε τους φίλους σας με μεγάλη προθυμία, αλλά αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με περιφρόνηση. Πού και πού βάλτε το χέρι στην καρδιά και πείτε στον εαυτό σας «Σ’ αγαπώ».

Γράψτε σε ένα χαρτί όλα όσα σας αγχώνουν. Σημειώστε αυτά που πρέπει να γίνουν, ακόμα και τα πιο ασήμαντα – να ποτίσετε τα λουλούδια ή να στείλετε ένα mail. Αυτά που σας δημιουργούν ένταση είναι πια σημειωμένα στο χαρτί, μακριά από τις σκέψεις σας, γι’ αυτό απόψε ξεκουραστείτε. Πείτε στον εαυτό σας ότι αύριο θα αναλάβετε δράση, ένα προς ένα, ξεκινώντας με το ευκολότερο.

Το επόμενο πρωί που θα ανοίξετε τα μάτια σας, νους και σώμα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα. Μπορώ να σας το εγγυηθώ. Μην το βάζετε κάτω όταν σας κριτικάρουν. Μάθετε να αγνοείτε τα λόγια όσων δεν σας γνωρίζουν. Όταν μας κρίνουν σημαίνει ότι αυτά που κάνετε τραβούν την προσοχή. Συνεχίστε με θάρρος στο μονοπάτι που διαλέξατε.

Διδασκόμαστε μέσα από τα λάθη της ζωής μας. Όταν κάνετε κάποιο λάθος, σκεφτείτε: τι πρέπει να μάθετε από αυτό. Αυτά τα μαθήματα μας φανερώνουν τι σημαίνει ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη, μέσα από αυτά ωριμάζουμε.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Haemin Sunim με τίτλο «Όσα μπορείς να δεις μόνο όταν δεν βιάζεσαι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας
Τι αισθάνεστε όταν ακούτε μουσική; Τα ευρήματα των ερευνών για τον ήχο και την επιρροή του στο σώμα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση